Kuuntele

Teksti tutuksi

Tutustu aluksi tässä tehtäväsarjassa käytettävään tekstiin. Aloita kuuntelu painamalla oikealla olevaa kuvaketta ja lue teksti. Siirry sen jälkeen tehtäviin.


Illan televisiotarjonnassa entisestä viihdeohjelmasta on tullut show, pelle on saanut stand-up -koomikon hienommalta kalskahtavan tittelin. Hurjapäisimmät kilpailevat extreme-lajeissa ja cheerleaderit nostattavat tunnelmaa joukkuelajeissa. Jatkuvasti lisääntynyt dopingin käyttö on kuitenkin syönyt huippu-urheilulta uskottavuutta ja karkottanut sponsoreita. Isoäidin mielestä urheilua tulee TV:stä jo aivan liikaa.

Televisiokanavat hyödyntävät suosittuja ulkomaisia formaatteja kotimaisten produktioiden ohella. TV-draama ja luontodokumentit ovat isoäidin kestosuosikkeja.

Isoäiti eli agraarimaailmassa. Navettapolulla astelevan ei tarvinnut laittaa geeliä hiuksiin eikä pukeutumisen esteettinen puoli huolettanut. Feminiinisyydestä ei pirteissä puhuttu. Kylmäkön ammatissa ei ollut glamouria, osuuskaupan kosmetiikkaosastolta löytyi vain mäntysuopaa. Nykyajan citykulttuuri tekee ikäihmisen nostalgiseksi.

Tittelit ovat muuttuneet radikaalisti vuosien saatossa. Mitä mahtaa touhuta rekrytointipäällikkö? Entä tehdascontroller tai markkinointiassistentti? Päivälehden "palvelukseen halutaan" -osastolla etsitään digitaalisen median teknologian asiantuntijoita ja logistiikkapäällikköä. Mainos- ja media-ala tarjoaa töitä AD:lle ja copy-writerille. Kiertokoulun käyneen kielipää ei riitä näin mediaseksikkäille ilmauksille.

Mainoksien machomiehet tirsuvat testosteronia eikä anorektikko naiskuvakaan vastaa traditionaalista Suomi-neitoa. Kuluttajia manipuloidaan päivästä toiseen. Ekonomistit kommentoivat mediassa graafisia kasvukäyriä ja poliitikot agiteeraavat kansalaisia kuluttamaan yhä lisää. Shoppailusta on tullut yleinen kansanhuvi ja monille addiktio. Isoäitiä kulutushysteria ei houkuta. Mainosten fantasiamaailma ei saa vanhaa koukkuunsa.

Siirry tehtäviin