Kuuntele

Teksti tutuksi

Tutustu aluksi tässä tehtäväsarjassa käytettävään tekstiin. Aloita kuuntelu painamalla oikealla olevaa kuvaketta ja lue teksti. Siirry sen jälkeen tehtäviin.


Koira ystävänä ja työtoverina

Koirasta on tullut elämänkumppani yksineläjälle ja leikkikaveri monelle lapsiperheelle. Koirat lisäävät omistajansa liikunta-aktiviteettiä ja kohentavat näin ihmisen mielenvirkeyttä sekä ehkäisevät monia fyysisiä sairauksia. Koiranomistajat solmivat uusia tuttavuuksia ulkoilutusreiteillään ja sosiaalinen kanssakäyminen kehittyy. Koira lisää myös turvallisuuden tunnetta. Kennelliiton kaverikoirat vierailevat vanhustentaloissa ja sairaaloissa. Karvakuonoja hellimällä moni vaiva helpottaa.

Symbioosi eli molempia osapuolia hyödyttävä yhteiselämä on viime vuosiin sujunut ongelmitta. Nyt monet koirattomat näkevät kadunvarsien ja piennarten kakkakikkareet ympäristöuhkana. Koiraväki on saanut ryöpytystä päivälehtien yleisönosastoissa. Koirankakka on ylittänyt uutiskynnyksen.

Uuden järjestyslain mukaan koirien jätökset on kerättävä taajamien hoidetuilta alueilta. Koiria voi järjestyslain mukaan pitää vapaina taajamissa vain koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa sekä suljetuilla piha-alueilla. Tällöinkin koiranomistajan on valvottava lemmikkinsä liikkeitä. Kiellettyjä ulkoilutuspaikkoja ovat yleiset uimarannat, lasten leikkipuistot, torit toriaikana, urheilukentät sekä yleiset hiihtoladut. Lain laiminlyönnistä voi seurata rike- tai päiväsakko.

Koiraharrastajat ovat iso kuntalaisryhmä, mutta kunnallishallinto ei ole vielä tarjonnut nelijalkaisille kuntalaisilleen riittävästi ulkoilualueita, kakkaroskapöntöistä puhumattakaan. Sen sijaan koirankieltotauluja näkee kaikkialla.

Rotukoiran hankintahinta on yli 700 € ja erilaisia rotuja yli 400, joten sen oikean valinta voi olla työlästä. Koira tulisikin hankkia perhe, harrastukset ja ympäristö huomioon ottaen. Isokokoinen irlanninsusikoira kärsisi varmasti suurkaupungin ahtaassa kerrostalohuoneistossa. Asiantuntijaa, koirankasvattajaa, on syytä kuunnella, eikä hankintaa tulisi tehdä hetken mielijohteesta. Koiran keskimääräinen elinikä on n. 10 vuotta. Kennelliitto ja rotujärjestöt antavat myös oikeaa tietoa koirista ja koirankasvatuksesta.

Lue loput tekstistä