Temperaturtabell
I naturen finns det rikligt med bakterier och andra mikrober. Därför
går det inte helt att undvika att de kommer i beröring med livsmedel.
Deras tillväxt kan stoppas eller fördröjas genom att man förvarar råvaror
och produkter svalt.
De högsta tillåtna förvaringstemperaturerna varierar beroende på vilka
livsmedel det är fråga om, eftersom mikroberna i livsmedlen skiljer sig
åt när det gäller den säkerhetsrisk som de medför.
Föreskrifterna för produktionsanläggningar för animaliska livsmedel
presenteras i särskilda tabeller. Temperaturer som gäller för varor som redovisas i tabellsammanställningar.
Vid transporter skall man följa de föreskrifter som gäller för det
företag som levererar produkterna. När transporterna planeras bör man
sörja för att de varor som skall transporteras inte blir kvarlämnade i
varma lokaler i väntan på vidaretransport, eftersom temperaturen i de
produkter som ligger ytterst då stiger och kylkedjan bryts.
FÖRFATTNINGAR
MMM:s förordning om anläggningens livsmedelshygien 136/2004/EU
MMM:s förordning om livsmedelshygien föranmäld livsmedellokal 1367/2011
Hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung 853/2004/EU
Temperaturer på livsmedel vid produktionsanläggningen och vid transport
från anläggningen.
Kött och köttprodukter
Med temperaturerna på kött- och köttprodukter vid
produktionsanläggningen och vid transport från anläggningen avses
produktens temperatur .
|