Sopimuksen tekemisen edellytyksenä on, että koulutustyöpaikalla on käytettävissä opetussuunnitelman ja näyttötutkinnon perusteiden mukaisen koulutuksen ja ammattiosaamisen näyttöjen järjestämisen kannalta riittävästi tuotanto- ja palvelutoimintaa, tarpeellinen työvälineistö sekä ammattitaidoltaan, koulutukseltaan ja työkokemukseltaan pätevää henkilökuntaa, joka voidaan määrätä opiskelijan vastuulliseksi kouluttajaksi. (Asetus ammatillisesta koulutuksesta 603/2005 5 §).
|
Laissa ammatillisesta koulutuksesta 630/1998. todetaan, että työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävä koulutus perustuu koulutuksen järjestäjän ja työnantajan väliseen kirjalliseen sopimukseen. Muuten kuin oppisopimuskoulutuksena järjestettävä työpaikalla tapahtuva koulutus järjestetään siten, että opiskelija ei ole työsopimussuhteessa työnantajaan, tai erikseen niin sovittaessa laatimalla työsopimus. (Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998, 16 §).
Koulutuksen järjestäjä ja työpaikan edustaja sopivat kirjallisesti työssäoppimisen järjestämisestä. Sopimuksen sisällöstä on säädetty asetuksessa ammatillisesta koulutuksesta (603/2005, 5 §). Sen mukaan koulutuksen järjestäjä ja työnantaja sopivat työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävästä koulutuksesta. Kummankin osapuolen on allekirjoitettava sopimus, jossa
- määritellään työssäoppimisen järjestäminen yhdessä työpaikan kanssa määräajaksi tai toistaiseksi
- sovitaan osapuolten tehtävistä
- sovitaan opiskelijan ohjauksesta
- sovitaan opiskelijan osaamisen arvioinnista ja siihen sisältyvien ammattiosaamisen näyttöjen järjestämisestä
- sovitaan työnantajalle mahdollisesti maksettavista korvauksista
- sovitaan muista koulutuksen ja ammattiosaamisen näyttöjen järjestämisen kannalta tarpeellisista asioista kuten opiskelijan ruokailusta ja mahdollisista matkakorvauksista.
Sopimuksen laadinnassa voi hyödyntää oheista mallia, johon on koottu asiat, joista koulutuksen järjestäjän ja työnantajan välillä on sovittava kirjallisesti työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävän koulutuksen ja ammattiosaamisen näyttöjen yhteydessä.
Kirjallisen sopimuksen osaksi liitetään opiskelijan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS), joka täydentää yksittäisen opiskelijan työssäoppimisjaksoihin liittyviä asioita, joita ovat sopiminen
- opintojen tavoitteista ja työtehtävistä
- työssäoppimisjaksojen kestosta, ajankohdasta ja vastuusta
- ammattiosaamisen näytöistä.
Opettaja, työpaikkaohjaaja ja opiskelija tekevät yhdessä opiskelijaa koskevan osan. Opiskelija sitoutuu noudattamaan sopimusta ja on siten velvollinen noudattamaan myös työlainsäädännön määräyksiä, työyhteisön sääntöjä ja työturvallisuudesta annettuja ohjeita ja määräyksiä. Työssäoppimisen järjestämisessä on kaikilla osapuolilla, opiskelijalla, työpaikalla ja koulutuksen järjestäjällä oma tehtävänsä, vastuunsa ja velvollisuutensa.
|