1 h + ammattityö (4 h)
Tavoite:
Oppia soveltamaan ja hyödyntämään prosenttilaskuja
käytännön työtehtävissä.
Oppilas oppii harjoituksen kautta, mikä on hyvä suola-%
kastikkeessa ja sokeri-% kiisselissä.
Oppilas saa harjoittaa aistinvaraista arviointia.
Työmenetelmä:
Oppilas laskee matematiikan tunnilla tai työpäivässä
nestesaostuksella valmistettavaan peruskastikkeeseen eri prosentein
suolamäärät, samoin kiisselin perusohjeen sokerimäärät
eri prosentein. Työpäivässä valmistetaan kaikki
kastikkeet ja kiisselit ja arvioidaan tuotokset.
Työvälineet:
kattiloita
haarukkavatkain
muovikauhoja
mittoja
Raaka-aineet:
vehnäjauhoja
maitoa
perunajauhoja
vettä
punaista mehutiivistettä
sokeria
suolaa
Työselostus:
Valmistetaan maitopohjaiset peruskastikkeet nestesaostuksella
perusohjeen mukaan. Jokaista kastiketta kypsennetään
10 minuuttia ennen suolan lisäystä. Merkitään
kastikkeet (esim. A/0,1 %, B/0,5 % jne.). Viedään kastikkeet
arvioitaviksi.
Huom! Peruskastike voidaan valmistaa myös yhdessä erässä.
Kastike (2,5 l) jaetaan tarkasti viiteen eri astiaan ja suoritetaan
suolaus.
Valmistetaan marjakiisselit kylmäsaostuksella (kaikki raaka-aineet
kattilassa).
Merkitään kiisselit kirjaimin ja sokeri prosentein (A/2
% jne.).
Viedään kiisselit arvioitaviksi.
Aistinvarainen arviointi:
Maku arvioidaan 1-huonoin ja 5-paras. Samaa numeroa ei saa käyttää
kahdesti, vaan kastikkeet on laitettava paremmuusjärjestykseen.
Sanalliseen arviointiin voi laittaa lyhyen kommentin.
Yhteenvedossa otetaan paras kastike/kiisseli ja kerrotaan sen
suola/sokeriprosentti ja tiivistetty arvio.