Työntekijän hygienia ja terveys

 

 

Elintarvikealalla vaaditaan todistus työntekijän terveydentilasta, jotta varmistetaan, ettei työntekijästä mene ruokaan huonoja mikrobeja.

Elintarvikealan töissä Suomessa vaaditaan salmonellatodistus.

Työntekijällä pitää olla myös hygieniaosaamistodistus eli hygieniapassi.

Työssä puhtaus on tärkeää:

koko kehon, hampaiden, käsien ja vaatteiden puhtaus.

 

 

 

                Kuva: © E-L Laakso

Ihmisen iholla, kasvoissa, nenässä, suussa ja käsissä on hyvin paljon mikrobeja. 

Katso linkin kuvaa käden mikrobeista >> 

www.edu.fi/oppimateriaalit/ purtavaapuhtaasti

         Kuva: © E-L Laakso                

On tärkeää, etteivät mikrobit siirry valmistettavaan ruokaan ihmisestä.

Siksi ruokia maistellaan aina puhtaalla lusikalla.

 

Lue lisää >> www.evira.fi 

      

   Kuva: © E-L Laakso

Käsien huolellinen pesu on hygienian perusta.

 

Katso video >>

Oikea käsienpesutekniikka (Evira)

 

 

 

 

Lue lisää >> 

Käsienpesu

www.johnsondiversey.com

 

 

 

Työssä ei pidetä koruja, kelloa, kynsilakkaa, rakennekynsiä, lävistyksiä tms. 

Haavat peitetään laastarilla ja laastari vielä kertakäyttökäsineellä.

Tee tehtävä >>

www.edu.fi/oppimateriaalit

 

Kuva: © E-L Laakso

Desinfiointia käytetään käsien pesun jälkeen, kun käsiin hierotaan alkoholia sisältävää käsihuuhdetta.

Lue lisää >>

 www.johnsondiversey.com

  Viljelynäytteet

       

 

Käsineitä käytetään suojana  silloin, kun käsitellään erittäin helposti pilaantuvia elintarvikkeita.

Lain mukaan työasu pitää olla kaikilla, jotka käsittelevät pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita.

Päähine peittää hiukset kokonaan, työasu vaihdetaan riittävän usein ja sitä pidetään vain työpaikalla.

Katso linkin kuvaa hiuksen mikrobeista >> 

www.edu.fi/oppimateriaalit/purtavaapuhtaasti

Kengissä ja vaatteissa tulee mikrobeja työpaikalle, siksi niitä pidetään vain töissä.

Tee tehtävä >>

www.edu.fi/oppimateriaalit