|
Palaute Sivukartta |
Etusivu
> Analyysiohjeet >
Ammoniumoksalaatti |
||||||
Ammoniumoksalaatin määrittäminen manganometrisesti |
||||||
Yleistä Manganometriset titraukset ovat perustitrauksia. Niiden sovelluksia käytetään esimerkiksi vesianalytiikassa. Orgaanisen aineksen määrää (hapettuvuus) talousvedessä ja järvivedessä selvitetään käyttämällä hyväksi manganometrista titrausta. Määritykset ovat ; kemiallinen hapen kulutus eli CODMn tai kaliumpermanganaattiluku eli KMnO4-luku.
Työn tarkoitus Periaate Reaktioyhtälö happamassa liuoksessa voidaan esittää seuraavasti
Suoritus 1. Otetaan 0.01 normaalista ammoniumoksalaattiliuosta 10 ml ja lisää vettä 30 ml. 2. Liuos tehdään happamaksi 2 N rikkihapolla. Rikkihappoa lisätään noin 30 ml. 3. Liuos kuumennetaan noin 80 asteiseksi. 4. Titrataan 0.05 N kaliumpermanganaattiliuoksella. Titraus lopetetaan siihen kohtaan, jossa permanganaatin punainen häivä säilyy 15 vähintään sekuntia. Tarvittaessa tarkistetaan kaliumpermanganaattiliuoksen normaalisuus.
Tee työ kolme kertaa ja seuraa tuloksen paranemista. Lasketaan ammoniumoksalaatin määrä milligrammoina. Ammoniumoksalaatti on kahden arvoinen. Laskukaava: m = E x N x V E = ammoniumoksalaatin ekvivalenttimassa = moolimassa jaettuna kahdella, g /ekv N = kaliumpermanganaattiliuoksen normaalisuus, 0.05 ekv / l, tai se mikä on juuri tarkistamalla saatu. V = kaliumpermanganaattiliuoksen kulutus byretistä, ml tai l Lasketaan virheprosentti.
Ammoniumoksalaatin molekyylikaava on (COONH4)2 x H2O Määritykseen kuluva aikaMääritykseen kuluu aikaa noin puoli tuntia, kun tarvittavat liuokset ovat valmiina. Työturvallisuus Kuuma, hapan permanganaattiliuos on vaarallinen, hapettava ja syövyttävä! Suojalaseja ja -välineitä on käytettävä. Jätteiden käsittely Jäteliuokset neutraloidaan ja permanganaatti pelkistetään. Permanganaatti on haitallista ympäristölle, se on hapettavaa. Tuloksen ja työn arviointi Laske oikea tulos, kun tiedät kuinka paljon ja minkä väkevyistä liuosta olet käyttänyt työssä. Huolellisessa työskentelyssä virhe on alle 1 %. Liite 1. Kysymyksiä ja tehtäviä: 1. Mikä on mangaanin hapetusaste kaliumpermanganaatissa? 2. Kuinka suuri on mangaanin hapetusasteen muutos tässä työssä käytetyssä reaktiossa? 3. Mitä indikaattoria tässä työssä käytetään? 4. Miksi titrausliuoksen tulee olla hapan? Etusivu > Analyysiohjeet > Ammoniumoksalaatti |
Mittaus- pöytäkirja (27 kt Word) Raportointi- |
|||||