|
Palaute Sivukartta |
Etusivu
> Elintarvikeanalyysit >
Johdanto |
||
Johdanto |
|
|
Elintarvikkeen objektiivinen, mitattava laatu voidaan mitata tuotteesta rekisteröityinä arvoina. Objektiivinen laatu koostuu toiminnallisesta, aistittavasta, hygieenisestä ja ravitsemuksellisesta laadusta. Aistittava laatu koskee ulkonäköä; esim. väriä, tuoreutta, virheettömyyttä ja hajua ja makua sekä rakennetta. (www.nmkl.org) Hygieeninen laatu tarkoittaa elintarvikkeen turvallisuutta. Turvallinen elintarvike ei sisällä haitallisessa määrin pilaavia ja/tai tauteja aiheuttavia mikrobeja, vieraita aineita, kuten raskasmetalleja, hormoneja, torjunta- tai lääkeaineita eikä myöskään kasveissa tai eläimissä luonnostaan esiintyviä haitallisia aineita. (Elintarvikelaki) Ravitsemuksellinen laatu koskee elintarvikkeiden ravintosisällön monipuolisuutta. Se kertoo myös elintarvikkeen terveysvaikutuksista, kuten esim. rasvahappokoostumuksesta, vitamiini- tai kivennäisainepitoisuudesta ja rasvojen hapettumisen estymisestä eli antioksidanttivaikutuksesta.
|
|
Linkkejä Elintarvikevirasto Kansanterveyslaitos: - Fineli - elintarvikkeiden koostumustietopankki - Ravitsemustietoa Maa-ja metsätalous-
Eläinlääkintä- ja
elintarviketutkimuslaitos
Maa-ja
elintarviketalouden tutkimuskeskus |