|
Palaute Sivukartta |
Etusivu
> Elintarvikeanalyysit >
Proteiinit |
|||||||||||||
Raakaproteiinin määritys elintarvikkeesta |
|||||||||||||
Yleistä Raakaproteiinin määritys perustuu typpipitoisuuden määritykseen. Proteiinit koostuvat aminohapoista, joissa typpeä on runsaasti. Elintarvikkeissa on myös muita typpipitoisia yhdisteitä mm. vapaat aminohapot, peptidit, amiinit, amidit, nukleiinihapot, fosfolipidit, aminosokerit, eräät vitamiinit, urea, nitraatit ja nitriitit. Ne tulevat myös mukaan tässä määrityksessä, joten tulosta sanotaan raakaproteiiniksi. Elintarvikkeiden raakaproteiinipitoisuus määritetään määrittämällä ensin sen typpipitoisuus Kjeldahl (tai Dumas) menetelmällä. Sen jälkeen lasketaan raakaproteiinipitoisuus kertomalla typpipitoisuus valitulla kertoimella. Periaate Työvaiheet: poltto, vesihöyrytislaus ja titraus. Orgaaninen aine hapetetaan rikkihapolla hiilidioksidiksi, vedeksi ja ammoniakiksi. Ammoniakki sitoutuu rikkihappoliuoksessa ammoniumsulfaatiksi ja hiilidioksidi ja vesi haihtuvat polton aikana pois. Myös rikkihaposta muodostuva rikkidioksidi on haihtuva. Orgaaninen-typpi + H2SO4 --> CO2 + H2O + (NH4)2SO4 + SO2 Katalyytiksi näytteen hajottamiseen käytetään usein kuparia, seleeniä tai muuta raskasmetallisuolaseosta tai valmiita Kjeltabs katalyyttitabletteja. Näytettä kuumennetaan polttolaitteessa noin 400 - 450 °C:ssa kunnes liuos on kirkas eikä näytteessä ole enää mustaa hiiltä. Polttoputkien annetaan jäähtyä. Putket laitetaan tislauslaitteistoon, jossa
putkiin lisätään ensin vettä. Reagenssit
Käyttöliuos saadaan kun 10 ml bromkresolivihreän liuosta ja 2 ml metyylipunaisen liuosta yhdistetään. Sitä tarvitaan noin 3-4 tippaa 100 ml:aan boorihappoliuosta. Tavallisesti lisätään jo boorihappoa tehtäessä, jolloin nähdään että boorihappo on juuri punaisella alueella, säädetään suolahapolla. Ammoniakki muuttaa indikaattorin harmaanvihreän kautta vihreäksi ja se sitten titrataan suolahapolla takaisin punaiseksi. Laitteet ja välineet
Näytteenotto, säilytys ja esikäsittely Näyte tai osanäytteet säilytetään ilmatiiviissä astiassa viileässä. Määritykset tehdään mahdollisimman pian näytteen oton jälkeen. Näyte homogenoidaan sille sopivalla laitteella. Näytteen loppuosa voidaan pakata, merkitä ja pakastaa myöhempiä analyysejä varten. Homogenoinnin aikana on huolehdittava, että näytteen koostumus ei muutu. MääritysPOLTTO Punnitse näytettä noin 1 g tarkasti parafilmin avulla polttoputkeen. Muista rinnakkaiset ja nollanäyte. Näytteen määrä riippuu sen typpipitoisuudesta, katso muita ohjeita. Lisää putkeen varovasti 15 ml väkevää rikkihappoa ja yksi Kjeltabs katalyytiksi. Putket voivat olla huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Tutki polttolaitteen käyttöohjeet etukäteen. Laita putket polttolaitteeseen ja aloita lämmitys varovasti, mutta reippaasti lämpötilaa nostamalla kunnes se on 400°C. Sekoita putkia VAROVASTI ALUSSA. ONNISTUNEESEEN POLTTOON KULUU NOIN 1-2 TUNTIA. Silloin liuos on kirkas eikä hiiltä ole putkessa. TISLAUS TITRAUS Virhelähteet Typpeä on pieniä määriä kaikkialla. On huolehdittava, että käytettävä vesi, reagenssit tai välineet eivät sisällä typpeä ja aiheuta virhettä tuloksiin. Välineet pestään juuri ennen työtä. Käytetään juuri valmistettua puhdasta vettä. Käytetään kertakäyttökäsineitä. Puhdistetaan tislauslaitteisto esitislauksella. Opastavia tietoja: Polttolaitteen ja vesihöyrytislauslaitteen käyttöohjeisiin on tutustuttava etukäteen huolellisesti. Jätteiden käsittely Tislausjätteet (sisältää kuparia) kerätään astiaan ja käsitellään käyttöturvallisuustiedotteen mukaisesti. Lähteitä
Liitteet Liite 1. Raakaproteiinin työvaiheet. TYPEN KULKU RAAKAPROTEIINIMÄÄRITYKSESSÄ
TULOSTEN LASKEMINEN Liite
2. Raakaproteiinin laskeminen. LASKUT 1. Näytetiedot
2. Laske typen määrä, mg. m = M x c x V , jossa m = typen määrä, mg m = 14 mg/mmol x 0.1 mmol/ml x (25.0 - 1.0)ml = 33.6 mg 3. Laske montako % typpeä näytteessä on. x = (33.6 mg x 100) / 1073.1 mg -> 3.1 % 4. Proteiinikerroin kalalle on 6.25 3.1 % x 6.25 = 19.35 % Näytteessä I oli raakaproteiinin määrä 19.4 % Laske tulos näytteistä I ja II ja niiden keskiarvo. Liite 3. Kysymyksiä ja tehtäviä:
Etusivu > Elintarvikeanalyysit >
Proteiinit |
Mittaus- pöytäkirja (27 kt Word) Raportointi- |