Palaute
Sivukartta

Etusivu > Elintarvikeanalyysit > Elintarvikkeen ravintoainekoostumuksen määrittäminen
 

 Elintarvikkeen ravintoainekoostumuksen määrittäminen ja energiasisällön laskeminen

Yleistä
Ruoka-ainetaulukoissa esitetään tavallisesti tarvikkeen peruskoostumus, energiasisältö ja joitakin kivennäisaine ja -vitamiinipitoisuuksia.
Energiasisällön selvittämiseksi määritetään kuiva-aine-kosteuspitoisuus, tuhkapitoisuus, raakaproteiini- ja raakarasvapitoisuus prosentteina. Hiilihydraattipitoisuus saadaan laskemalla. Sadasta prosentista vähennetään edellä mainittujen aineiden määrä.

Energiasisällön laskemisessa käytetään energiakertoimia (elintarvikelaki ja -asetus)

Proteiini ja hiilihydraatti 17 kJ/g,
Rasva 37 kJ/g

Energiasisältö ilmoitetaan kJ/ 100 g tuotetta (kcal/ 100 g tuotetta)

1 kcal = 4,1868 kJ

Energiasisältö kJ/ 100 g tuotetta:
( 17 x proteiini-%) + (37 x rasva-%) + (17 x hiilihydraatti-%)
Lisätietoja Suomen ja EU:n elintarvikelainsäädännöstä.

Määritysmenetelmät
Määritykset tehdään elintarvikkeen syötävästä osasta. Ennen määrityksiä näytteet käsitellään (pestään, kuoritaan, perataan jne.) samalla tavalla kuin kuluttaja tekisi ennen ruoaksi valmistamista.
Edustava näyte homogenoidaan. Siitä määritetään kosteus (ja kuiva-aine) gravimetrisesti kuivaamalla näytettä siten, että vesi haihtuu pois. Tuhka määritetään punnitsemalla kun orgaaninen aines on ensin poltettu pois. Raakaproteiini määritetään Kjeldahl-menetelmällä siten, että ensin määritetään typen määrä ja se lasketaan raakaproteiiniksi. Raakarasva määritetään Soxhlet-uutolla ja punnitsemalla uuttunut rasva.
Hiilihydraattipitoisuus ja energiapitoisuus lasketaan näiden määritysten perusteella.

Lähteet
- Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös elintarvikkeiden ravintoarvomerkinnöistä
  28.12.1993/1496.
 


Raportointi-
kaavake

(33 kt Word)
Etusivu > Elintarvikeanalyysit > Elintarvikkeen ravintoainekoostumuksen määrittäminen