|
Palaute Sivukartta |
Etusivu
> Elintarvikeanalyysit >
Elintarvikkeen ravintoainekoostumuksen määrittäminen |
||
Elintarvikkeen ravintoainekoostumuksen määrittäminen ja energiasisällön laskeminen |
||
Yleistä Energiasisällön laskemisessa käytetään energiakertoimia (elintarvikelaki ja -asetus) Proteiini ja hiilihydraatti 17 kJ/g, Energiasisältö ilmoitetaan kJ/ 100 g tuotetta (kcal/ 100 g tuotetta) 1 kcal = 4,1868 kJ Energiasisältö kJ/ 100 g tuotetta: Määritykset tehdään elintarvikkeen syötävästä osasta. Ennen määrityksiä näytteet käsitellään (pestään, kuoritaan, perataan jne.) samalla tavalla kuin kuluttaja tekisi ennen ruoaksi valmistamista. Edustava näyte homogenoidaan. Siitä määritetään kosteus (ja kuiva-aine) gravimetrisesti kuivaamalla näytettä siten, että vesi haihtuu pois. Tuhka määritetään punnitsemalla kun orgaaninen aines on ensin poltettu pois. Raakaproteiini määritetään Kjeldahl-menetelmällä siten, että ensin määritetään typen määrä ja se lasketaan raakaproteiiniksi. Raakarasva määritetään Soxhlet-uutolla ja punnitsemalla uuttunut rasva. Hiilihydraattipitoisuus ja energiapitoisuus lasketaan näiden määritysten perusteella. Lähteet |
Raportointi- kaavake (33 kt Word) |
|
Etusivu > Elintarvikeanalyysit > Elintarvikkeen ravintoainekoostumuksen määrittäminen |