Yleistä
Tuhkapitoisuus kuvaa näytteen kivennäisainepitoisuutta. Tuhka
määritetään yleensä elintarvikkeen ravintoainemäärityksen yhteydessä.
Tuhkasta voidaan määrittää edelleen yksittäisiä alkuaineita,
tavallisesti metalleja.
Määritelmä
Tuhkalla tarkoitetaan epäorgaanista jäännöstä, joka jää kun vesi ja
kaikki orgaaninen aines on näytteestä kuumentamalla poistettu.
Työn tavoite
Määritetään elintarvikkeen tuhkapitoisuus prosentteina.
Periaate
Näyte poltetaan muhveliuunissa tuhkaksi 400-600°C:ssa
ja jäännös punnitaan.
Virhelähteet
Näytteen kuivausaika/lämpötila valitaan sellaisiksi, että näyte ei
roisku. Lämpötila on nostettava tuhkastuslämpötilaan hitaasti, jotta
näyte ei syty palamaan.
Reagenssit
Työssä ei tarvita reagensseja.
Laitteet ja välineet
- Muhveliuuni, sähkökäyttöinen ja termostaatilla varustettu,
ohjelmointimahdollisuus.
- Posliini-, kvartsi- tai platinaupokas tilavuudeltaan 30-100 ml.
- Analyysivaaka
- Eksikaattori
Näytteen otto, säilytys ja esikäsittely
Näyte tai osanäytteet säilytetään ilmatiiviissä astiassa viileässä.
Näytteet tutkitaan mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen. Näyte
homogenoidaan näytteelle sopivalla homogenisaattorilla, esim. Waring
Blendor homogenisaattori, sauvasekoittaja, lihamylly, huhmare. Näytteen
homogenointi tehdään mahdollisimman nopeasti niin, että näyte ei muutu
ja kosteutta ei pääse haihtumaan. Loppunäyte pakataan, merkitään ja
pakastetaan muita määrityksiä tai uusintakokeita varten.
Määritys
Näytteestä tehdään kaksi määritystä eli rinnakkaismääritykset.
Puhtaita upokkaita pidetään muhveliuunissa 600°C:ssa
(tai muu valittu lämpötila) vähintään 30 min, jäähdytetään
eksikaattorissa 30 min ja punnitaan 0,1 mg tarkkuudella. Upokkaan paino
merkitään muistiin.
Taarattuun upokkaaseen punnitaan 0,1 mg tarkkuudella 5-10 g
homogenoitua näytettä. Yleensä sopiva on näytemäärä, jonka
kuiva-ainepitoisuus vastaa noin 5 grammaa.
Upokkaat näytteineen laitetaan muhveliuuniin niin etteivät ne
kosketa toisiinsa eivätkä vastuksiin. Upokkaat merkitään hyvin etteivät
ne sekoitu. Kuivauslämpötila ja aika valitaan niin ettei näyte roisku
ja tuhkastusohjelma sellaiseksi, että näyte ei pala liekillä.
Tuhkastuslämpötila on 600°C. Tuhkastus
toistetaan niin monta kertaa, että massahäviö on enintään 1 %
Valmis tuhka on valkoista tai harmaan valkoista. Tuhka voi
olla kevyttä ja ilmavaa, joten upokkaita on käsiteltävä varovasti.
Tuloksen laskeminen ja tulkinta
Tuhkapitoisuus lasketaan seuraavalla kaavalla:
Tuhka %, g / 100 g = |
a - d
____
b - d |
x 100 |
jossa
a on upokkaan ja tuhkan yhteismassa grammoina
b on upokkaan ja näytteen yhteismassa grammoina
d on tyhjän upokkaan massa grammoina
Rinnakkaisnäytteistä lasketaan tulokset erikseen ja lopuksi
keskiarvo. Tulos ilmoitetaan 0, 1 % tarkkuudella. Valmiita tuloksia
verrataan ruoka-aine ja ravintoainetaulukoissa annettuihin arvoihin.
Liitteenä työn kaavio, josta näkyy työn päävaiheet.
Näytteet voidaan ensin kuivata lämpökaapissa ja sen jälkeen tuhkastaa
muhveliuunissa. Tällöin saadaan samasta näytteestä kosteus- ja
tuhkapitoisuus.
Työturvallisuus
Sekoittajien ja muhveliuunin käyttöohjeisiin on tutustuttava etukäteen.
Samalla on tarkistettava, että laitteet ovat kunnossa. Kuumissa
laitteissa on palovammojen vaara.
Työn jälkeen upokkaat pestään puhtaiksi, tarvittaessa hapoilla. Hapot
neutraloidaan ennen viemäriin laskemista.
Työhön kuluva aika
Työhön on hyvä varata aikaa 1-2 työpäivää.
Lähteitä ja kirjallisuutta
Mattila, Pirjo, Piironen, Vieno ja Ollilainen, Velimatti.
2001. Elintarvikekemia ja -analytiikka. Yliopistopaino. Helsinki.
Liitteet
Liite 1. Tuhkan määrittäminen kuivapolttona, työvaiheet.
- Upokkaiden kuumennus muhveliuunissa
- Upokkaiden jäähdytys eksikaattorissa
- Upokkaiden punnitus analyysivaa´alla
- Näytteiden punnitus
- Näytteiden kuivaus tai esipoltto
- Tuhkastus muhveliuunissa
- Upokkaiden jäähdytys eksikaattorissa
- Upokkaiden ja tuhkan punnitus
- Tulosten laskeminen
- Tulosten analysoiminen ja tulkinta
Liite 2. Kysymyksiä ja tehtäviä:
- Miksi upokkaat on jäähdytettävä ennen punnitusta?
- Miten seuraat, että lämpökaappi ja muhveliuuni toimivat
halutuissa lämpötiloissa?
- Miten pidät eksikaattorin toimintakunnossa?
Etusivu > Elintarvikeanalyysit > Tuhka
|