Yleistä
Koliformisia bakteereita tavataan suurina pitoisuuksina ihmisten ja
tasalämpöisten eläinten suolistossa. Näitä bakteereita käytetään
ulosteperäisen likaantumisen ilmentäjinä. Escherichia coli on laji, joka
tavataan yksinomaan ulosteessa, kun taas muut koliformiset bakteerit
saattavat lisääntyä myös maassa sekä jätevesissä. Koliformisten bakteerien
määritystä voidaan käyttää pintavesien aiheuttaman kaivoveden
pilaantumisen arviointiin. Määritystä käytetään myös selvittämään
vesijohtoveden käsittelyn, lähinnä desinfioinnin puutteellisuutta ja
vedenottamon tai vesijohtoverkon saastumista.
Määritelmät
Koliformiset bakteerit tarkoittaa ryhmää fakultatiivisesti
anaerobisia, itiöitä muodostamattomia sauvabakteereja, gram-negatiivisia
sauvabakteereja, oksidaasi-negatiivisia, jotka käyttävät laktoosia
tuottaen happoa, kaasua ja aldehydiä 48 tunnissa, kun lämpötila on 35
°C tai 37 °C.
Lämpökestoiset koliformiset bakteerit tarkoittaa bakteereita, jotka
tuottavat kaasua ja happoa myös lämpötilassa 44,5 °C
24 tunnissa.
Periaate
Kalvosuodatusta käyttäen bakteerit saadaan kerätyksi vesinäytteestä
kalvolle. Kalvo asetetaan koliformisia bakteereja suosivalle
kasvualustalle. Kasvualusta ei täysin ehkäise vieraiden organismien
kasvua. Alustassa on pelkistynyttä fuksiinia laktoosista aldehydiä
muodostavien koliformisten bakteeripesäkkeiden erottamiseksi muista
pesäkkeistä.
Laitteet ja välineet
- Lasitavarat
Lasitavarat pestään synteettisellä pesuaineella ja kuumalla vedellä,
huuhdellaan 6 – 12 kertaa kuumalla vedellä ja lopuksi puhtaalla vedellä.
Lasitavarat steriloidaan 1h 170 °C.
- Näyte- ja laimennusvesipullot
Lasi- tai muusta sopivasta materiaalista valmistetut pullot
steriloidaan. Jos pullossa on hioskorkki, korkki suojataan foliolla.
- Pipetit
Pipettien tulee tyhjentyä nopeasti ja niin tarkasti, että pipetin virhe
ei ylitä 2,5% ja tilavuusmerkintöjen tulee olla selvät. Pipetit
steriloidaan kuumailmakaapissa astiassa, joka ei sisällä kuparia.
- Petrimaljat
Lasimaljat steriloidaan kuumailmakaapissa. Muovimaljat myydään
steriileinä.
- Suodatinlaite
Suodatinlaitteisto koostuu:
1. saumaton suppilo, jossa on suodatinta kannattava tukeva
huokoinen kalvo
2. imupullo
3. vesisuihkupullo
Suodatinlaite steriloidaan autoklavoimalla. Suppilo voidaan steriloida
myös polttamalla etanolia 20 – 30 s suppilossa.
- Suodatinkalvot
Suodatinkalvot voidaan steriloida autoklaavissa 10 min 121°C.
Valmiiksi steriloituja kalvoja on saatavilla kaupallisesti.
- Pyöreäkärkiset pinsetit
- Kuumailmakaappi vähintään 170 °C.
- Lämpökaappi inkobointia varten 35 ± 0,5
°C tai 37 ± 0,5
°C.
Kasvatuskaappiin asetetaan vesiastia riittävän kosteuden
ylläpitämiseksi. Jos kasvatuskaappiin ei saada sellaista kosteutta, että
maljoista ei haihdu vettä, asetetaan maljat muovipusseihin.
- Autoklaavi sterilointia varten
- Pesäkelaskulaitteisto
Kasvualusta ja laimennusvesi
Reagensseina käytetään analyysipuhdasta laatua. Puhdistetun veden
sähkönjohtavuuden on oltava < 0,1 µS/cm eikä siinä saa olla yli 45 µm
läpimittaisia hiukkasia ja kuparipitoisuuden tulee olla alle 10 µg/l.
Kasvualusta
- hiivauute 1,2 g
- kasitoni tai tryptikaani 3,7 g
- tiopeptoni tai tiotoni 3,7 g
- tryptoosi 7,5 g
- laktoosi 9,4 g
- dikaliumvetyfosfaatti, K2HPO4 3,3 g
- kaliumdivetyfosfaatti, KH2 PO4 1,0 g
- natriumkloridi, NaCl 3,7 g
- natriumdeoksikolaatti 0,1 g
- natriumlauryylisulfaatti, C12H25OSO3
Na 0,05 g
- natriumsulfiitti Na2SO3 1,6 g
- emäksinen fuksiini 0,8 g
- puhdistettu vesi, jossa on 20 ml 96% etanolia 1000 ml
Kasvualustan valmistus
Reagenssit liuotetaan puhdistettuun veteen, , jossa on 20 ml 96%
etanolia ja kuumennetaan kiehuvaksi. Alusta jäähdytetään 45 – 50
°C. Alustaa ei autoklavoida. Kasvualusta
valetaan steriileille maljoille vähintään 3 mm kerrokseksi ja jäähdytetään
tasolla. Kasvualusta tummuu auringonsäteilyn vaikutuksesta. Maljat
säilyvät 2 – 10 °C ja pimeässä enintään kaksi
viikkoa elleivät ne pääse kuivumaan. Pitkään säilytetyissä kasvualustoissa
voi sulfiitti hapettua, jolloin alusta on tummanpunainen. Alustaan voidaan
lisätä muutama pisara (1 ml/l) vastavalmistettua natriumsulfiittiliuosta
ja kuumentaa kiehuvaksi.
Laimennusvesi
990 ml puhdistettua vettä tai 990 ml 10 g/l NaCl liuosta lisätään 1 ml
kaliumdivetyfosfaatin kantaliuosta, 5 ml magnesiumsulfaattiliuosta ja 1 ml
natriumhydroksidiliuosta ja täytetään litraksi. Steriloidaan autoklaavilla
15 min 120 °C.
Näyte
Näyte otetaan työohjeen vesinäytteenotto mikrobiologisessa
tutkimuksessa mukaan.
Suoritus
Kalvo steriloidaan keitetyssä vedessä muutama minuutin ajan. Pinsetit
steriloidaan kastamalla ne etanoliin ja sytyttämällä pinsetteihin jäänyt
alkoholi tuleen. Steriloitu kalvo siirretään steriloiduilla pinseteillä
steriloidun suodatinlaitteen huokoiselle levylle. Suodatinlaite ja kalvo
jäähdytetään suodattamalla steriiliä vettä. Näyte sekoitetaan ravistamalla
pulloa 25 kertaa. Edullisin pesäkemäärä on halkaisijaltaan 45 mm kalvolla
noin 100 kappaletta. Jos näytettä laimennetaan tehdään siitä
eksponentiaalinen laimennussarja 1/10 (10 ml näytettä 90 ml
laimennusvettä) tai 1/100 (1 ml näytettä 99 ml laimennusvettä).
Suodatinkalvo siirretään kasvatusalustalle ja maljoja inkuboidaan 35
± 0,5 °C tai 37
± 0,5 °C 42
± 3 tuntia.
Pesäkkeiden laskeminen
kasvatuksen jälkeen lasketaan tummanpunaiset, metallinkiiltoiset,
selvästi kohollaan olevat pesäkkeet. Luotettavimmin metallinkiillon
havaitsee luonnonvalossa. Kalvoilla voi esiintyä näytteestä riippuen
runsaasti taustakasvua.
Tulokset
Tulokset ilmoitetaan 100 ml kohti. Tulokset ovat luotettavimmillaan,
kun koliformisia pesäkkeitä on 20 – 80 kappaletta. Tarkkuus heikkenee
pesäkeluvun pienentyessä. Kun pesäkkeiden lukumäärä ylittää 80,
pesäkkeiden väliset vuorovaikutukset aiheuttavat sen, että tulosten
luotettavuus kärsii.
Puhdasviljelmät
Koliformisten bakteerien muodostamat pesäkkeet eristämällä kaikki ja
arpomalla vähintään 10, mieluummin 30 – 50 pesäkettä puhdasviljelmäksi
tryptoni-hiivauute-alustalle. Puhdasviljelmistä tehdään gram-värjäys,
oksidaasikoe ja kaasunmuodostus laktonista 35 ±
0,5 °C tai 37 ±
0,5 °C ja 48 tunnin kasvatuksen kuluttua.
Kannat, jotka ovat gram-negatiivisia, oksidaasinegatiivisia ja tuottavat
laktoosista kaasua, ovat koliformisia bakteereja.
Etusivu > Ympäristöanalyysit > Koliformiset
bakteerit
|
Raportointi- kaavake
(33 kt Word)
|