|
Palaute Sivukartta |
Etusivu
> Ympäristöanalyysit >
Multavuus |
||||||||||||||||||||||
Multavuuden määritys maanäytteestä |
||||||||||||||||||||||
Yleistä Multavuus kertoo maanäytteessä olevan eloperäisen eli orgaanisen aineksen osuudesta. Mitä enemmän orgaanista ainesta maa sisältää, sitä multavampaa maa on. Eloperäinen aines ja sen hajoamistuotteet parantavat kivennäismaiden rakennetta ja lisäävät ravinteiden ja veden pidätyskykyä. Kivennäismailla ihanteellinen orgaanisen aineksen määrä on 15%. Multavuuden lisääntyessä maan typpilannoitustarve pienenee. Runsasmultainen maa vähentää myös fosforilannoituksen tarvetta.
Maa jaetaan orgaanisen aineksen suhteellisen osuuden mukaan 6 eri multavuusluokkaan:
Huom! Liejun ja liejupitoisten kivennäismaiden nimeämisessä ei käytetä multavuusasteikkoa. Työn tavoiteMaanäytteen multavuus määritetään hehkuttamalla maanäytteen orgaaninen aines pois muhveliuunissa. Välineet Laitteet Mikäli maanäytteestä on määritetty kosteus, voidaan multavuuden määrityksessä käyttää kosteuden määrityksessä syntynyttä kuivaa näytettä, mikäli sitä on säilytetty eksikaattorissa. Jos maanäytteestä ei ole määritetty kosteutta, toimitaan seuraavasti: Maanäytteen annetaan kuivua näyterasia avattuna useita viikkoja huoneenlämpötilassa. Maanäytteestä kerätään pois pikkukivet, oljet ym. jauhautumattomat ainekset, jonka jälkeen se jauhetaan myllyssä hienoksi jauheeksi. Jauhaminen voidaan suorittaa myös huhmareessa. Noin 20g maanäytettä kuivataan haihdutusmaljassa lämpökaapissa 105°C:n lämmössä 24h, jonka jälkeen se jäähdytetään ja säilytetään eksikaattorissa. Työn suoritus Näytteestä tehdään kaksi määritystä eli rinnakkaismääritykset. Upokkaat saatetaan vakiopainoon hehkuttamalla niitä 60min muhveliuunissa 815°C:ssa. Upokkaan annetaan jäähtyä 30min eksikaattorissa, jonka jälkeen se punnitaan. Upokkaan paino merkitään muistiin. Taarattuun upokkaaseen punnitaan 0,1mg:n tarkkuudella 1-2g maanäytettä, jota on kuivattu 24h 105°C:ssa. Upokas siirretään huoneenlämpötilassa olevaan muhveliuuniin, ja nostetaan uunin lämpötila 60 minuutin aikana 500°C:een. Tämän jälkeen uunin lämpötila nostetaan 815°C:een ja pidetään siinä vähintään 60 minuuttia. Upokas siirretään eksikaattoriin ja annetaan sen jäähtyä 30 minuuttia, jonka jälkeen upokas sisältöineen punnitaan. Tuloksen laskeminen Maan orgaanisen aineksen määrä lasketaan suhteellisena osuutena kuivatusta maasta. Orgaanisen aineksen osuuden perusteella määritetään maan multavuusluokka. Rinnakkaismäärityksistä lasketaan erikseen tulos kummastakin ja lopuksi keskiarvo. Tulos ilmoitetaan 0,1%:n tarkkuudella.
Työturvallisuus |
Mittaus- pöytäkirja (60 kt Word)
Raportointi- |