Hälsorisker

Matförgiftningar
Till ingångssidan
terminologi

Hälsorisker

I de miljöer där livsmedlen produceras och förvaras kan det finnas hälsovådliga mikrober, kemiska ämnen eller främmande substanser som sedan överförs till livsmedlen.

Kemiska föroreningar

Främmande kemikalier kan överföras till livsmedel i samband med tillverkning eller förädling.

Inom primärproduktionen kan bekämpningsmedel eller skadliga ämnen i jordmånen hamna i livsmedel om produktionen sker på förorenade områden. Vid tillredningen kan tvätt- eller desinfektionsmedel överföras till livsmedel om de förvaras på samma ställe där tillredningen sker eller om livsmedlen sköljs dåligt.

Främmande substanser

Ibland kan stenar eller andra orenheter följa med råvarorna. När du öppnar förpackningar bör du se till att bitar av förpackningsmaterialet inte hamnar i livsmedlet. Använd inga smycken om du arbetar med oförpackade livsmedel. Undvik att förvara pennor eller andra föremål i bröstfickan. Förvara inte saker på maskiner eller apparater som används vid tillverkning, tillredning eller packning av livsmedel.

exempel 1 exempel 2 exempel 3 exempel 4

 

Klicka på bilden så öppnar sig ett nytt fönster .

 
Förpacking av kött