Matförgiftningar

Listeria
Salmonella
Campylobacter och EHEC
Stafylokocker
Sporbildande bakterier
Virus och BSE
Mikrober
Hälsorisker
Till ingångssidan
terminologi

Mikrober som orsakar matförgiftningar sprids med livsmedel

Matförgiftning är en sjukdom som förorsakas av mikrober eller gifter dom producerar som sprids via livsmedel eller dricksvatten. Typiska symptom är diarree, kräkningar och magont. Det kan vara fråga om en egentlig matförgiftning, som orsakas av ett gift som bildas när vissa bakterier växer i livsmedel, eller en livsmedelsburen smitta där en mikrob bildar ett tarmgift som ger upphov till symptom.

Mikrober som orsakar matförgiftningar kan vara farliga för hälsan när de uppträder i så små mängder att livsmedlet fortfarande är helt ätbart. Hälsofarliga mikrober kallas för patogener eller patogena mikrober. Upphov till problemet är inte alltid det livsmedel med vilket den skadliga mikroben kommer in i kroppen. Mikroben kan också överföras från råvaran till den färdiga produkten varvid den mikrobdödande effekten av tillredningen går förlorad. Den här typen av förorening kan vara direkt eller överföras indirekt via människa, redskap eller maskin. Den kallas då för korssmitta eller korskontamination.

För att förhindra matförgiftningar är det viktigt att man iakttar god livsmedelshygien såväl på arbetsplatsen som hemma

exempel 1 exempel 2 exempel 3