Bakteerit

 

Bakteerit ovat hyvin pieniä mikrobeja. 

Bakteereja on paljon erilaisia. 

Toiset ovat ihmiselle hyviä ja välttämättömiä, toiset huonoja, jopa vaarallisia.

 

Lue lisää >> www.evira.fi

 

Kuva: © Raija Peura  

Bakteerit aiheuttavat ruokien pilaantumista, ruokamyrkytyksiä ja tauteja.

Lue lisää >>  www.evira.fi

 

 

Usein on vaikea huomata esimerkiksi kalan tai lihan pilaantumista. 

Myös huonosta vedestä tai jääpaloista voi sairastua.

Bakteereja käytetään hyödyksi elintarvikkeiden valmistuksessa. 

Lue lisää >> www.evira.fi

Kuva: ©  Elintarviketurvallisuusvirasto

 

Bakteereja ovat mm.

hyödylliset
maitohappobakteerit

 

haitalliset
salmonellat
listeriat
yersiniat
clostridit
stafylokokit
kambylobakteerit

Lue lisää >>

www.ktl.fi/portal/suomi/osiot/tietoa_terveydesta/terveys_ja_sairaudet/infektiotaudit/listeria/

www.ktl.fi/portal/suomi/osiot/tietoa_terveydesta/terveys_ja_sairaudet/infektiotaudit/

www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/

www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/ruokamyrkytykset/

Bakteerit lisääntyvät hyvissä oloissa nopeasti. 

Lisääntymistä nopeuttavat:

lämpö
 
kosteus
 
neutraali pH
 
bakteerille sopiva happimäärä
 
ruuan laatu

 

Lämmön tarkkailu on tärkeää, jotta estetään bakteerien lisääntyminen.

Kuuma ruoka: yli + 60°C

 

Maabakteerit, kuten clostridit ja basillit muodostavat itiöitä.

Maabakteerien itiöitä voi siis olla esimerkiksi keitoissa, laatikkoruuissa, pakasteissa, keitetyssä riisissä, mausteissa, jauhoissa ja kuivilla pinnoilla ja ilmassa.

 

Lue lisää >> Bacillus cereus   (Purtavaa puhtaasti)

Bakteeri-itiöt kuolevat ainoastaan steriloinnissa, eivät ruoanvalmistuksessa.

Steriloiduissa täyssäilykkeissä ei ole yhtään mikrobia eikä itiötä. Täyssäilykkeet voi säilyttää huoneenlämmössä.             

Kun täyssäilyke avataan, se ei ole enää steriili ja pilaantuu helposti. Säilytä: alle + 6°C.

 

Puolisäilykkeet ovat pastöroituja, joten ne pitää säilyttää kylmässä: alle + 6°C

Niihin lisätään tavallisesti säilöntäaineita.

 

 

 

Tehtävä >>