Mikrobien lisääntyminen

 

 

Mikrobien lisääntymiseen vaikuttavat monet tekijät:

Lämpötila vaikuttaa mikrobien lisääntymiseen. 

Osa bakteereista voi lisääntyä jopa alle 6 asteessa. 

Pakastus ei tapa mikrobeja.

 

VAARAVYÖHYKELÄMPÖTILA eli lämpö, jossa mikrobit lisääntyvät nopeimmin on 6-60 astetta. 

 
Ravinto vaikuttaa myös lisääntymiseen. 

Bakteerit lisääntyvät nopeimmin proteiinipitoisissa ruuissa.

 

Mikrobien käytössä oleva kosteus eli aw vaikuttaa niiden lisääntymiseen.

Kun kosteus on suuri, ruoka pilaantuu helposti.

 

Katso kaavio >> 

 

Happamuus eli pH kertoo, onko elintarvike hapan, neutraali vai emäksinen.

Esimerkiksi rikottu puolukka ja sitruunanmehu säilyvät hyvin, koska ne ovat hyvin happamia.

Happea eivät kaikki mikrobit tarvitse. 

 

Homeet tarvitsevat sitä ja pystyvät lisääntymään vain pinnoilla.

Tyhjiö- eli vakuumipakkaus estää homeiden kasvun. 

 

Nykyään ruoat pakataan usein suojakaasupakkauksiin, joihin saadaan sopiva kaasuseos mikrobien kasvun estämiseksi.

 

Tehtävä 1>>

Tehtävä 2>>