Palaute
Sivukartta

Etusivu > Analyysimenetelmät > 2.4. Ohutlevykromatografia
 
Edellinen | Seuraava

2.4. Ohutlevykromatografia

Peruskäsitteet
Periaate
Ohutlevykromatografiassa paikallaan pysyvä faasi on yleensä kiinteänä aineena esim. lasi-, alumiini- tai muovilevyn pinnalla. Ohutlevykromatografia on ennen kaikkea analyyttinen menetelmä, jossa analyysiin riittävä ainemäärä on hyvin pieni, vain noin mikrogramma (µg).

Paikallaan pysyvä faasi
Paikallaan pysyvä faasi voi olla esimerkiksi silikageeliä, alumiinioksidia, synteettistä polyamidia tai selluloosaa.

Liuotinfaasi
Liikkuvana faasina käytetään puhtaita liuottimia tai niiden seoksia.

Sovellukset
TLC-menetelmää käytetään pääasiassa orgaanisten ja epäorgaanisten yhdisteiden kvalitatiivisen määritykseen. Menetelmä soveltuu hyvin esimerkiksi aineitten puhtauden määritykseen. Menetelmällä voidaan myös suorittaa näytteessä olevien yhdisteiden kvantitatiivinen määritys mutta menetelmän tarkkuus on varsin huono.

Rajoitukset
Seoksen komponenttien erottumiseen vaikuttaa voimakkaasti olosuhteet kuten esimerkiksi ajoliuoksen koostumus. Kvantitatiivisen määrityksen tarkkuus on huono.

Ohutlevykromatografia

Ohutlevykromatografiassa (TLC, thin layer chromatography) paikallaan pysyvänä faasina toimii jonkin levyn (esim. muovi-, lasi- tai metallilevy) pinnalle levitetty ohut kerros aktiivista ainetta (esim. silikageeli), jonka kanssa erotettavat komponentit vuorovaikuttavat. Ohutlevykromatografia luokitellaan adsorptiokromatografiaan, sillä levyn pinnassa olevilla pii- ja happiatomeilla sekä hydroksyyliryhmillä on voimakas adsorptiokyky.
analyysimenetelmat_2-4_kuva1.gif
Kuva 1. Ohutlevykromatografialevy on asetettu suljettuun tankkiin, jonka pohjalla on eluentti. Oikealla kehitetty ohutlevykromatografialevy, josta nähdään, että näyte sisältää mahdollisesti vertailuaineita 2 ja 3.

Etusivu > Analyysimenetelmät > 2.4. Ohutlevykromatografia
Edellinen | Seuraava