|
Palaute Sivukartta |
Etusivu > Analyysiohjeet
> Happo-emästitraus: Kokonaishappamuus |
|
Kokonaishappamuuden määritys marjavalmisteista |
|
Yleistä Marjojen ja hedelmien happamuus johtuu niiden sisältämistä orgaanisista ja epäorgaanisista hapoista. Eri happojen, sitruunahappo, viinihappo, omenahappo jne., määrät ja suhteet vaihtelevat tuotteesta riippuen. Titraamalla määritetty happamuus kuvaa suussa tunnettavaa happamuutta paremmin kuin pelkkä pH-arvo. Lisäksi suutuntuun vaikuttaa hapon ja sokerin suhde. Teollisuuden laadunvalvonnassa määritetään titrattava happamuus ja säädetään tuotteen happoisuus vastaamaan laatukriteerejä. Periaate Tunnettu määrä näytettä titrataan potentiometrisesti 0,1 N natriumhydroksidilla pH-arvoon 8,1. Työ on happoemästitraus ja päätepistetitraus. Työn tarkoitus Määritetään näytteen kokonaishappamuus titraamalla. Näyte titrataan emäksellä ja lasketaan näytteen sisältämä happoisuus. Se ilmoitetaan 1) milliekvivalentteina litraa kohti ja 2) mg happoa litraa tai kiloa kohti. Happona voi olla sitruunahappo, viinihappo tai omenahappo. Reagenssit ja välineet Laitteet Mehu: Pipetoidaan tarkkaan 10.0 ml mehua 100 ml:n dekanterilasiin. Lisätään noin 20 ml ionitonta (ionivaihdettua) vettä ja laitetaan magneettisekoittajalle. Kalibroidaan pH-mittari ja mitataan näytteen pH. Näyteliuokseen laitetaan elektrodi, magneettisekoittaja ja astian yläpuolelle byretti, jossa on natriumhydroksidiliuos. Näytettä titrataan niin kauan, että pH on 8,1. Titraus lopetetaan ja merkitään emäskulutus muistiin. Tehdään rinnakkaismääritys. Hillo tms.: Homogenoitua näytettä punnitaan 10,0 g dekanterilasiin ja lisätään ionitonta (ionivaihdettua) vettä 20 ml, sekoitetaan. Määritys kuten mehusta. Hiilihapotettu juoma: Poistetaan hiilihappo esim. ultraäänilaitteessa. Pipetoidaan näytettä 10,0 ml ja tehdään määritys kuten mehusta. Tulosten laskeminen ja tulkintaMilliekvivalenttien määrä = N x V, jossa N = natriumhydroksidiliuoksen normaalisuus, 0,1 N Tulos ilmoitetaan litraa kohti, joten se kerrotaan 1000 / 10 = 100. Luku ilmoitetaan kokonaislukuna. Kun tulos ilmoitetaan jonain happona, milliekvivalenttien
määrä kerrotaan kyseisen hapon ekvivalenttimassalla, ja lasketaan
litraa tai kiloa kohti. Huolimaton työskentely ja likaiset ja rikkinäiset välineet aiheuttavat virheitä. Työturvallisuus Hapot ja emäkset ovat syövyttäviä. Neutraloituina ne voidaan huuhtoa viemäriin. Työhön kuluva aika Työhön kuluu aikaa puolesta tunnista noin yhteen tuntiin. Lähteitä I.F.J.U:n (International Fruit and Juice Union) analyysimenetelmä. Liitteet Liite 1. Kysymyksiä ja tehtäviä: 1. Hedelmissä ja marjoissa esiintyviä orgaanisia happoja ovat: sitruunahappo, viinihappo ja omenahappo. Etsi ja piirrä niiden kemialliset rakennekaavat. 2. Valmista noin 1 % vesiliuoksia sitruunahaposta, viinihaposta ja omenahaposta. Maistele niitä. Onko niissä makueroja? Maistele erilaisia marjoja ja hedelmiä ja tutki ja vertaile niiden happamuutta. 3. Voit tehdä hankkimistasi marjoista ja hedelmistä kokonaishappamuuden, määrittää pH:n ja arvioida ne aistinvaraisesti (esim. järjestystesti happamuuden mukaan. Katso aistinvaraiset arviointimenetelmät) Etusivu > Analyysiohjeet >
Kokonaishappamuus |
Mittaus- pöytäkirja (29 kt Word) Raportointi- |