|
Palaute Sivukartta |
Etusivu
> Elintarvikeanalyysit & Analyysiohjeet > Nestekromatografia, HPLC - kofeiinin määritys |
|||||
Kofeiinin nestekromatografinen määritys |
|||||
Yleistä Kofeiini on valkoista, kiteistä ainetta, jonka kidevedettömän muodon sulamispiste on 238 °C. Kahvipapujen kofeiinipitoisuus vaihtelee eri kahvipensaslaatujen välillä. Kofeiinia on myös kaakaopavuissa ja siten kaakaossa ja suklaatuotteissa. Myös tee sisältää kofeiinia. Kahvikupillisessa on kofeiinia keskimäärin 75 mg riippuen tietysti kupin koosta, valmistustavasta ja siitä kuinka vahvaa kahvista tehdään. Yleensä pikakahvista tehdyssä kupillisessa on kofeiinia vähemmän (noin 65 mg) ja suodatinkahvissa taas enemmän (noin 110 mg). Teekupillisessa on kofeiinia noin 30 mg, mutta siinäkin vaihtelu on suurta. Työn tavoite Työssä tutustutaan nestekromatografialaitteistoon. Työn tarkoituksena on määrittää kahvin tai teen kofeiini nestekromatografisesti.
Periaate Kahvi tai teenäyte liuotetaan metanoliin. Tästä liuoksesta määritetään kofeiini nestekromatografisesti käänteisfaasikolonnilla ja UV-ilmaisimella. Tässä työssä käytetään ulkoisen standardin menetelmää. Näytteet uutetaan vedellä ja metanolilla. Ennen nestekromatografia-ajoja näytteet ja standardit suodatetaan ja ilmastetaan. Yhdisteiden erottuminen tehdään C-18 käänteisfaasikolonnissa. Käänteisfaasitekniikassa eluenttina toimii polaarinen liuotin ja kolonnimateriaalina pooliton hiilivety. Työssä yhdisteiden detektointiin käytetään UV-detektoria 273 nm aallonpituutta. Työn suoritus Eluentin valmistus: Eluenttina käytetään vesi-metanoliseosta. 600 ml vettä, jossa on 0,3 ml fosforihappoa laimennetaan litraksi metanolilla. Standardiliuosten valmistus:
Näyteliuoksen valmistus:
Aja ensin standardiliuokset ja sitten valmistamasi näyte nestekromatografilla. Näyteliuoksen esikäsittelyn voi tehdä myös uuttamalla liitteen 3 ohjeen mukaan. Ajo-olosuhteet:
B = metanoli Piirrä erilliselle millimetripaperille standardisuora, jossa x-akselilla on kofeiinin pitoisuus, mg/l ja y-akselilla piikkien pinta-ala. Piikkien pinta-ala on voidaan laskea erillisellä integrointiohjelmalla tai helpoin tapa on piirtää piikistä kolmio ja laskea kolmion pinta-ala. (liite 2) Näytteen piikin pinta-ala lasketaan vastaavasti ja suoralta katsotaan laimennetun näytteen kofeiinipitoisuus. Lopuksi lasketaan alkuperäisen näytteen kofeiinipitoisuus ja laimennuskerroin. Työturvallisuus Työ tehdään hyvin ilmastoidussa tilassa, varottava metanolin joutumista iholle. Jätteiden käsittely Metanoli on ongelmajäte, joten sitä sisältävät liuokset hävitetään paikallisen jätehuoltoviranomaisen ohjeen mukaisesti tai toimitetaan ongelmajätelaitokselle. Lähteet
Liite 1. Nestekromatografilaitteisto
Piikkien pinta-alat lasketaan kolmion pinta-alana. Kolmion kanta saadaan tangenttien mukaan ja piikin korkeus mittaamalla piikin huippu.
Standardisuora piirretään seuraavasti
Liite 3. Kofeiininäytteen esikäsittely kiinteäfaasiuutolla (SPE)
Näytteen valmistus:
Näytteen laimennuskerroin näiden vaiheiden jälkeen on 4. |
Mittaus- pöytäkirja (32 kt Word) Raportointi- |
||||
Etusivu > Elintarvikeanalyysit & Analyysiohjeet > Nestekromatografia, HPLC - kofeiinin määritys |