Yleistä
Raakarasvalla tarkoitetaan rasvaliuottimeen uuton aikana
liuenneita lipidejä. Lipideihin lasketaan kuuluvaksi ns. tavallisten
rasvojen eli triglyseridien lisäksi mono- ja diglyseridit, steroideja,
hormoneja ja rasvaliukoisia vitamiineja sekä vahoja. Näitä kaikkia
tulee mukaan Soxhlet uutossa, joten puhutaan raakarasvasta.
Uuttomenetelmät ovat yleisiä raakarasvan määritysmenetelmiä. Aina ei
rasvaa saada uutettua näytteestä suoraan, vaan tarvitaan erilaisia
esikäsittelyjä tai muita menetelmiä.
Määritelmä
Rasvaliuottimeen tiettynä aikana ja tietyissä olosuhteissa
uuttuneiden lipidien määrä. Raportissa ilmoitetaan liuotin ja
uuttoaika, yms. olosuhteet.
Periaate
Kuivattu, homogenoitu näyte uutetaan jatkuvatoimisessa
Soxhlet-uuttolaitteessa. Lipidit uuttuvat ja kulkeutuvat liuottimen
mukana kolviin. Liuotin haihdutetaan pois ja kolvin pohjalle jäänyt
raakarasva kuivataan ja punnitaan. Raakarasvan määritys perustuu
liuottimeen uuttuneen aineksen punnitsemiseen.
Reagenssit
- Dietyylieetteri, petroolieetteri tms. Kiehumispiste tai
kiehumisväli on mainittava. Analyysilaatua.
- Puhdistettu merihiekka
- Kiehumakiviä
Laitteet ja välineet
- Huhmare
- Kannellinen kuivausmalja
- Puuvillavanua
- Soxhlet-uuttolaitteisto Katso liite 3.
- Uuttohylsyjä
- Vesihaude
- Pyöröhaihduttaja
- Lämpökaappi
- Eksikaattoori
- Analyysivaaka
Näytteenotto, säilytys ja esikäsittely
Edustava näyte tai osanäytteet säilytetään ilmatiiviissä
astiassa viileässä. Määritykset tehdään mahdollisimman pian
näytteenoton jälkeen. Näytteet homogenoidaan. Näytettä kuivataan 5-10 g
rasvapitoisuudesta riippuen. Katso työohje
kosteuden määritys elintarvikkeesta. Hyvä kuivausmenetelmä on
pakkaskuivaus, koska se voidaan tehdä alhaisessa lämpötilassa. Näin
vältytään reaktioilta, jotka huonontavat rasvan uuttumista.
Työn suoritus
Suora liuotinuutto voidaan tehdä jatkuvatoimisissa
laitteistoissa tai uuttoputkissa manuaalisesti.
Jatkuvatoimisissa uuttolaitteissa liuotinta kierrätetään näytteen läpi
sopiva aika, jolloin rasva ehtii liueta liuottimeen ja kulkeutua
kolviin. Soxhlet-menetelmässä on seuraavat vaiheet:
1. Näytteen käsittely.
Kuivattua näytettä punnitaan huhmareeseen tarkasti 5-10 g. Siihen
lisätään puhdasta merihiekkaa 10-15 g. Näyte hierretään hienoksi
jauheeksi ja siirretään kvantitatiivisesti uutoshylsyyn. Huhmare ja
hierrin pyyhitään liuottimeen kostutetulla pumpulilla, joka myös
siirretään hylsyyn. Hylsyn yläosaan laitetaan vanutuppo peitoksi, jotta
näyte ei nouse ylös uutettaessa.
2. Kolvin taaraus.
Kolvi, jossa on muutama kiehumakivi kuumennetaan lämpökaapissa
105°C:ssa 1,5 tuntia, jäähdytetään eksikaattorissa 30 min ja punnitaan.
3. Uuttolaitteiston valmistelu. Katso kuva liitteessä 3.
Hylsy näytteineen laitetaan uuttolaitteiston väliosaan (lappo-osa),
joka kiinnitetään kouralla statiiviin. Taarattu kolvi kiinnitetään
kouralla statiiviin lapon alapuolelle. Näiden yläpuolelle kiinnitetään
kouralla pystyjäähdytin. Kiinnitetään jäähdyttimeen vesiletkut ja
kokeillaan vedenkierto ja liitosten tiiveys. Kaikkien näiden alle
varataan vesikattila (vesihaude) ja sähkölevy.
HUOM. Laitteiston osat kukin erikseen kiinnitetään tukevasti ja
pystysuoraan. Työssä käsitellään helposti syttyviä liuottimia. Varmista
miten toimit, jos ne syttyvät.
4. Uuton käynnistys.
Kolvi lasketaan sopivalle korkeudelle vesihauteeseen (noin 1/3 - ½
kolvista veden alla). Sovitetaan väliosa kolviin niin, että liitos ei
vuoda. Valutetaan väliosaan hylsyn sisään liuotinta hitaasti niin, että
lappo täyttyy ja tyhjenee kolviin kerran. Sen jälkeen lisätään
väliosaan vielä liuotinta noin puolilleen. Kiinnitetään
pystyjäähdyttäjä väliosan päälle tiiviisti. Katsotaan, että
jäähdytysvesi kiertää sopivasti. Laitetaan vesihaude lämpiämään. Sopiva
hauteen lämpötila riippuu liuottimen kiehumispisteestä (noin 60-80°C). Seurataan, että liuotin kiehuu tasaisesti
ja tiivistyy niin, että jäähdyttäjästä tippuu hylsyyn 5-6 tippaa 10
sekunnissa.
5. Uuttaminen
Näytettä uutetaan noin 4 tuntia. Välillä on seurattava, että liuotinta
haihtuu, tiivistyy ja lappo tyhjenee tasaisesti. Uutto lopetetaan
siihen vaiheeseen, että lappo on melkein täynnä. Silloin kolviin jää
haihdutettavaksi mahdollisimman vähän liuotinta.
6. Liuottimen haihduttaminen
Kolvista haihdutetaan liuotin pois pyöröhaiduttimella.
7. Rasvan punnitseminen
Ennen punnitsemista kolvia kuivataan 105°C:ssa 1 tunti, jäähdytetään
eksikaattorissa 30 min ja punnitaan vakiopainoon. Kolviin laitetaan jo
ennen kuivausta muutama kiehumakivi. Punnitustulokset kerätään
mittauspöytäkirjaan.
Tuloksen laskeminen
Rasvapitoisuus (massaprosenttia) = |
Rasvan paino, g
___________________
Näytteen tuorepaino, g
|
x 100 |
Tuloksissa mainitaan millä liuottimella uutto on
tehty. Saatua tulosta verrataan kirjallisuudessa esitettyihin arvoihin.
Selvitetään tuotteen alkuperästä johtuvia eroja.
Virhelähteet
On huolehdittava, että uuttoliuos kiertää systeemissä ja
pääsee uuttamaan lipidit.
Työturvallisuus
Työssä käsitellään palavia ja helposti syttyviä liuottimia.
Ennen työn aloitusta on tutustuttava aineiden ominaisuuksiin ja
laboratorion palonsammutusvälineisiin ja pelastusohjeisiin.
Jätteiden käsittely
Käytetyt liuottimet kerätään talteen ja käytetään uudestaan
joko sellaisenaan tai uudelleen tislattuna. Orgaaniset liuottimet on
aina kerättävä erikseen ja merkittävä. Niitä ei saa laittaa viemäriin.
1. OPASTAVIA TIETOJA
Tässä saatua rasvafraktiota voidaan käyttää rasvan tunnuslukujen ja
rasvahappokoostumuksen määrittämiseen. Rasva on säilytettävä viileässä,
pimeässä ja mielellään inertillä kaasulla täytetyssä kolvissa.
Työhön kuluva aika
Kuivaamiseen on varattava yksi päivä ja uuttamiseen yksi
päivä työaikaa.
Lähteitä ja kirjallisuutta
- AOAC. 1990. Official methods of analysis of the association
of official analytical chemists K. Helrich, Ed., 15th ed. AOAC,
Arlington.
- Peltosaari,L ja Raukola, H. 1995. Ravitsemustieto.
Kustannusosakeyhtiö Otava. Helsinki.
- Rastas, M, Seppänen, R, Knuts, L-R, Karvetti, R-L ja Varo,
P. 1993. Ruoka-aineiden ravintosisältö. Vammalan kirjapaino Oy.
Vammala.
- Mattila, Pirjo, Piironen, Vieno ja Ollilainen, Velimatti.
2001. Elintarvikekemia ja -analytiikka. Yliopistopaino. Helsinki.
- www.ktl.fi/fineli/
Liitteet
Liite
1. Rasvan
määritys Soxhlet uutolla työvaiheet (32 kt Word)
Liite 2.
Kuva.
Pyöröhaihduttaja.
|
Liite 3.
Kuva. Soxhlet-uuttolaitteisto.
|
Liite 4.
Kysymyksiä
ja tehtäviä:
- Millaisia yhdisteitä dietyylieetteri ja petrolieetteri ovat
kemiallisilta ja fysikaalisilta ominaisuuksiltaan?
- Miten uuttoliuos kiertää Soxhlet-laitteistossa?
- Miksi Soxhlet-laitteistoa ei saa kuumentaa suoraan
sähkölevyllä?
- Miksi uuttokolviin laitetaan kiehumakiviä?
Etusivu > Elintarvikeanalyysit > Rasvat |