|
Palaute Sivukartta |
Etusivu
> Elintarvikeanalyysit
>
Tiheys Etusivu > Analyysiohjeet > Tiheys |
|||||
Tiheyden määritys pyknometrillä |
|||||
Yleistä Kappaleen painon ja tilavuuden välistä suhdetta kutsutaan tiheydeksi. Yksinkertaisimmin nesteen tiheyden saa määriteltyä punnitsemalla tietty nestemäärä ja mittaamalla aineen tilavuus. Tiheyden yksikkö on kg/m3 tai kemiassa käytetään usein yksikköä g/cm3. Työn tavoite Työn tarkoituksena on määrittää nestemäisten aineiden tiheys pyknometrillä. Reagenssit ja välineet
Pyknometrin tarkka tilavuus määritetään ioninvaihdetun veden avulla. Tutkittava neste punnitaan pyknometrissä ja tulosten perusteella lasketaan tutkittavan aineen tiheys. Nesteen tiheys muuttuu lämpötilan muuttuessa. Työn suoritus Pese pyknometri (liite 1) asetonilla ja kuivaa. Punnitse tyhjä pyknometri korkin kanssa(m1). Täytä pyknometri vedellä täyteen. Laita korkki niin, että liika vesi valuu pois. Punnitse pyknometri vedellä täytettynä korkin kanssa (m2). Huuhtele pyknometri tutkittavalla nesteellä ja täytä se tutkittavalla nesteellä täyteen. Punnitse korkin kanssa (m3). Mittaa ioninvaihdetun veden lämpötila ja katso taulukkokirjasta veden tiheys kyseisessä lämpötilassa.
V= pyknometrin tilavuus, ml
ρ =
tutkittavan liuoksen tiheys, g/ml Tutkittava aine hävitetään aina käyttöturvallisuustiedotteen mukaisesti. Lähteet - Lehtonen O. Pekka, Jaarinen Soili, Jansson Kaj, Pohjakallio Maija, Repo Raija, 2002, Laboratorioalan fysiikka ja fysikaalinen kemia, Opetushallitus, Vantaa Liitteet Liite 1. Pyknometrin kuva
Etusivu > Elintarvikeanalyysit
> Tiheys |
Mittaus- pöytäkirja (30 kt Word) Raportointi- |