| Palaute Sivukartta |
Etusivu
> Ympäristöanalyysit >
Alumiini vedestä Etusivu > Analyysiohjeet > Veden alumiinin määritys, fotometrinen menetelmä | |
Veden alumiinin määritys, fotometrinen menetelmä | |
Yleistä Menetelmä soveltuu alumiinin määrittämiseen luonnon makeista vesistä, puhtaista- ja puhdistetuista vesistä laboratorio-olosuhteissa. Suurin määritettävissä oleva alumiinipitoisuus on 600 µg/l ja pienin on 10 µg/l. Alumiinia esiintyy pinta- ja pohjavesissä pieniä määriä, alle 0,1 mg/l, mutta alunasavimailta tulevissa vesissä voi alumiinia olla enemmän. Vesistöjen ja maaperän happamoitumisen lisää alumiinin liukenemista maaperästä, mikä näkyy matalien kaivojen alumiini pitoisuuden nousuna. Alumiini muodostaa fluorin kanssa vaikeasti erotettavan kompleksiyhdisteen. Jos maaperässä on fluoria on siellä myös alumiinia. Alumiini ei ole ihmiselle välttämätön hivenaine. Alumiinin saanti ruoka-aineista on Suomessa keskimäärin 6,7mg/päivä, josta alle 5% tulee juomavedestä. Pintaveden puhdistuksessa alumiinisuolaa käytetään saostusreagenssina, jolloin alumiinipitoisuus kuvaa vedenkäsittelyn onnistumista. Määritelmä Alumiini saatetaan ionimuotoon hapettamalla sitä peroksodisulfaatilla happamissa olosuhteissa. Hapetus tehdään autoklavoimalla. Lisättäessä pyrokatekoliviolettia muodostuu pH-alueella 5,9 - 6,4 sininen kompleksiyhdiste, jonka absorptiomaksimi on aallonpituudella 581 nm. Virhelähteet Alumiinipitoisuutta määritettäessä on välttämätöntä hapettaa näyte, jotta alumiini saadaan ionimuotoon. Hapettaminen poistaa tavallisesti myös näytteen värin ja hajottaa orgaanisen aineen, joka voisi häiritä määritystä. Fluori häiritsee muodostamalla alumiinin kanssa pysyvän kompleksiyhdisteen. Alumiinipitoisuuden ollessa 200 µg/l ja näytteessä on 1mg/l fluoria suhteelliseksi virheeksi saadaan -9%. Rauta muodostaa värillisen kompleksiyhdisteen pyrokatekolivioletin kanssa. Tämä häiriö voidaan poistaa pelkistämällä rauta kahdenarvoiseksi ja sitomalla kompleksiyhdisteeksi 1,10-fenantroliinin kanssa. Kun alumiini määritetään SFS 3043 mukaan, raudan määrä saa olla 2,5 kertaa alumiinin määrä aiheuttamatta vielä häiriötä. Reagenssit Reagensseina käytetään analyysipuhdasta laatua.
Näytteenkäsittely Kaikki näytteet, alumiinin vertailuliuokset, referenssinäyte ja nollanäyte kestävöidään lisäämällä 1,0 ml 4 mol/l rikkihappoa 100 ml:aan liuosta.
Hapetettuihin liuoksiin lisätään minuutin kuluessa seuraavassa järjestyksessä 0,5 ml pelkistysliuosta, 1,0 ml pyrokatekoli-liuosta ja 5,0 ml puskuri-liuosta sekoittaen jokaisen lisäyksen jälkeen. Jotta värinmuodostus olisi täydellinen, on pH-arvon oltava reagenssi lisäysten jälkeen 6,1±0,1. Vertailuliuosten ja näytteiden absorbanssi mitataan aikaisintaan 30 min ja viimeistään 2 tunnin kuluttua viimeisestä reagenssilisäystä aallonpituudella 581 nm nollanäyte referenssinä. Tulosten laskeminen Näytteen alumiinipitoisuus (µg/l) lasketaan vertailukäyrältä ja huomioidaan mahdolliset laimennukset. Käyrän tulee olla lineaarinen. Liuos, jonka alumiinipitoisuus on 200 µg/l, antaa absorbanssiksi noin 0,4. Suhteellinen virhe % = RSD= 100s/x, jossa x= keskiarvo s= keskihajonta Luottamusrajat 95% todennäköisyydelle x ± s tn-1 / √n , jossa tn-1= 4,30 ( jos n = 3 ) √n = √3 = näytteen rinnakkaismääritykset. Etusivu
> Ympäristöanalyysit >
Alumiini vedestä |
Raportointi- |