Lagstiftning och myndigheter

Lagstiftning

Till ingångssidan
terminologi

EU-lagstiftning

Allmänna principer och bestämmelserom livsmedelslagstiftning, grundande av Europas livsmedelssäkerhetsmyndighet samt förfarande för livsmedelssäkerhet. Europarlamentets förordning (EG) N.o 178/2002

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 882/2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelserna om djurhälsa och djurskydd

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 854/2004 om fastställande av särskilda bestämmelser för genomförandet av offentlig kontroll av produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel

Nationell lagstiftning

Livsmedelslagen 23/2006

Hälsoskyddsförordningen 1280/1994, speciellt kap. 2-4 och 6

MMM:s förordning 1369/2011 om anläggningens livsmedelshygien

Statsrådets förordning om livsmedelstillsyn 420/2011

Eviras anvisningar

Eviras publikationer 1/2010 Livsmedlens mikrobiologiska faror

Uteförsäljningsanvisning 16022/23

HACCP-systemets principer och tillämpning 10002/2

Anvisning om livsmedelshygien för anmäld livsmedelslokal

Till början av sidan