|
||
Aihiot ja komponentitPuutuotteiden, erityisesti keittiökalusteiden ja huonekalujen valmistusketju on viime vuosina pilkkoutunut usein hyvinkin lyhyisiin vaiheisiin. Erikoistuneet yritykset pystyvät varsin tehokkaasti tekemään omat vaiheensa. Vähän jalostettuja tuotteita sanotaan yleensä aihioiksi ja pitemmälle jalostettuja komponenteiksi. Viimeinen valmistaja on usein vain kokoonpanija ja viimeistelijä, jonka tunnus voi olla ” lakkaa, pakkaa ja laskuta ”. Ketjun pilkkoutuminen tarjoaa mahdollisuuksia erityisesti pienyrityksille.
|
||
Liimalevyt ja aihiot Huonekalut ja kalusteet on valmistettava tuotteiden loppukäytön edellyttämään kosteustilaan. Rakenteiden suunnittelussa ja valmistuksessa on huomioita noin 3 %:n kosteusmuutos, jolloin puukappaleiden mitat muuttuvat puunsyiden suunnassa noin 0,1 % ja poikkisuunnassa noin 1 %. Erityisen tärkeää on tuotteiden tasainen loppukosteus. Tämä tulee esille erikoisesti liimalevyssä, joissa liimattujen rimojen kosteuserot näkyvät valmiissa tuotteessa porrastuksena kosteuserojen tasaannuttua. Myös rimojen vuosirengassuunnat vaikuttavat ilmiöön. Liimalevy on nykyisin puusepänteollisuuden
perusmateriaaleja. Siinä useita kapeita puulistoja on liimattu yhteen
puulevyksi. Raaka-aineena käytetään etupäässä mäntyä, koivua tai kuusta
sekä ns. jalopuita, kuten tammea, mahonkia tai pyökkiä. Valmistus tapahtuu
käsityönä tai automatisoiduilla linjoilla.
Liimalevyaihioiden valmistuksessa levyt työstetään tarkalleen lopullisiin mittoihin. Mittatoleranssi saa usein olla vain 0,1 mm, jopa sen allekin. Levyjen reunat voidaan pyöristää, ja erilaiset poraukset ovat hyvin yleisiä, samoin loveukset. Levyistä voidaan myös sahata erilaisia kaarevia osia, esimerkiksi tuolien jalka-aihioita. Monipuolinen CNC-kone on lähes välttämätön aihioiden valmistuksessa. Kuten kaikessa aihiovalmistuksessa, on tässäkin ehdoton täsmällisyys laatuvaatimusten täyttämisessä, kappalemäärissä ja toimitusajoissa välttämätöntä menestymiselle.
|
|
|
Muut levyaihiot Ulkonäöltään parhaimmat puulevyjen pinnoituksessa käytettävät viilut valmistetaan leikkausmenetelmällä, jossa teräasete on kiinteä ja pölli on edestakaisessa liikkeessä. Viilujen syykuviointi riippuu leikkaussuunnasta puupölliin nähden. Levyaihioiden valmistajat ostavat viilut yleensä valmiiksi saumattuina arkkeina, mutta jonkin verran tehdään myös viilun leikkausta, lajittelua ja saumausta. Viilujen paksuus voi vaihdella 0,5 — 3,0 mm, jolloin paksuja viiluja käytetään alusviiluina antamaan jäykkyyttä levyille. Viilut säilytetään ilmastoidussa tilassa noin 80 %:n suhteellisessa kosteudessa. Lastu-, vaneri-, MDF- ja HDF-levyt toimitetaan aihiotehtaalle yleensä paloiteltuina valmistuksen tarvitsemiin kappaleisiin. Suurten levymäärien ollessa kyseessä paloittelu tehdään yleensä CNC-ohjatulla laitteella, jossa sahaustoiminnat on automatisoitu. Aihiotehtaalla on usein käytössä jatkopaloitteluun sopiva CNC-ohjattu kone. Levyaihioiden valmistusprosessit riippuvat hyvin paljon aihioiden rakenteista. Viilutettujen aihioiden valmistusprosessi on pääpiirteittäin seuraava:
Jos levyjä ei tarvitse pinnoittaa, aloitetaan yleensä reunalistoituksella. Työstöissä ei yleensä pärjätä ilman CNC-koneita.
|
||
Massiivipuuaihiot
Täysipuuaihiot valmistetaan yleisesti sahatavarasta, ja maamme aihiotehtaat hankkivat koivusahatavaran yleensä särmäämättömänä. Muu sahatavara on yleensä särmättyä, jolloin noudatetaan normaalia laatuluokitusta. Sahatavara varastoidaan sateelta suojatussa tilassa, jolloin tavoitteena on sahatavaran laadun säilyminen. Sahatavaran säilytyskosteuspitoisuutena voidaan pitää 20 %:a. Kuivauksessa on pyrittävä välttämään tavaran muodonmuutoksia ja halkeilua, jotka estävät tuotteiden kannattavaa valmistamista. Värinmuutoksille asetetaan koivun kuivaamisessa ankarat vaatimukset, sillä vaaleat värisävyt ovat tulleet yhä suositummiksi. Asiakkaan esittämät laatuvaatimukset on tarkoin huomioitava. Aihiovalmistuksen kannattavuus riippuu hyvin paljon siitä, miten saadaan kaikki puu käytettyä hyödyllisesti. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi onkin valmistus aloitettava tukkien valinnasta ja katkonnasta. Monet piensahat ovatkin menestyneet hyvin aihiovalmistajina. Huonekaluaihioiden valmistuksessa voi hyötysuhde olla koivulla jopa alle 30 % sahatavarasta lähdettäessä eli alle 15 % tukista lähdettäessä. Männyllä päästään parempaan hyötysuhteeseen, koska terveiden oksien käyttö on yleisempää ja niitä löytyy enemmän normaalissa sahatavarassa. Aihioiden valmistusprosessit ovat hyvin moninaiset. Kuivatusta sahatavarasta lähdettäessä perusprosessit ovat seuraavat:
Massiivipuuaihioiden, esimerkiksi pöytien sivusarjojen tai tuolinjalkojen, valmistus voidaan myös aloittaa liimalevystä. Tässäkin aihiovalmistuksessa on menestymisen edellytys sovitun laadun noudattaminen, samoin sovitun toimitusajan pitäminen joskus jopa tunnin tarkkuudella sekä sovitun määrän toimittaminen.
|
Tehtävät
|
|
Komponentit Komponenttien valmistusprosessi riippuu täysin komponentin luonteesta. Valmistajat ovat yleensä hyvin pitkälle erikoistuneita. Useimpien eurooppalaisten kirjoituspöydänvalmistajien pöytien jalkarakenteet ovat muutaman erikoistuneen valmistajan tekemiä. Valmiin pöydän valmistajan tunnukseksi niihin kiinnitetään peitekilpi tai vastaava.
|
|