Lähdeaineisto Sivukartta
Ohjeita käyttäjälle

Muut menetelmät

Kalvo- ja laminaattipinnoitteet
Nestemäisten pinnoiteaineiden, kuten maalien ja lakkojen, lisäksi puutuoteteollisuudessa käytetään runsaasti erilaisia kiinteitä kalvoja ja laminaatteja. Kemianteollisuus on luonut nykyisin puun ja puutuotteiden pinnoitukselle lähes rajattomat mahdollisuudet. Pinnoitukseen soveltuvat massiivipuutuotteiden lisäksi erilaiset puulevyt, kuten vaneri, lastu- ja kuitulevyt.


Kalvopinnoitteet ovat jaettavissa sideaineen perusteella kahteen ryhmään:

  1. Kalvo, jonka sideaineena on kertamuovi
    Pinnoite on yleensä itsestään liimautuva. Kalvon runko-osa on tavallisesti paperia.

  2. Kalvo, jonka sideaineena on kestomuovi
    Pinnoitteen kiinnittämiseen on yleensä käytettävä liimaa. Kalvon runko-osana on paperi tai kalvo on kauttaaltaan koostunut kestomuovista.


Kertamuovit ovat aineita, jotka kovettuvat kemiallisilla reaktioilla. Aineet kestävätkin muoveille korkeita lämpötiloja, ja niillä on hyvät mekaaniset ja kemialliset kestävyysominaisuudet. Tärkeimpiä kalvopinnoitteissa käytettyjä kertamuoveja ovat FF-, UF- ja MF-hartsit.

Kestomuoveille on ominaista pehmeneminen vähintään 90 °C:n lämpötilassa, jolloin ne ovat suuressa määrin muovailtavissa.

Kun kestomuovi jäähdytetään huoneenlämpötilaan, palaavat aineen ominaisuudet ennalleen. Tärkein kalvopinnoitteissa käytetty kestomuovi on polyvinyylikloridi (PVC).

Kiinteitä pinnoitteita ovat impregnoitujen papereiden lisäksi muovilaminaatit. Ne koostuvat tavallisesti MF- ja FF-hartsilla kyllästetyistä papereista, jotka on puristettu yhteen korkeassa lämpötilassa ja paineessa.
 

Pinnoitteiden ryhmitys paksuuden perusteella RT 47-10369

Rakenne

Ryhmä

Paksuus (mm)

Laminaatti

Laminaatit

Ohutlaminaatit

d > 0,50

0.30 < d < 0,50

Kalvopinnoitteet

Paksut kalvopinnoitteet
Kalvopinnoitteet
Ohutkalvopinnoitteet

d < 0,35

0,16 < d < 0,35

d < 0,16

 

Kalvopinnoitteiden ja laminaattien käyttö etenkin huonekalujen ja kalusteiden valmistuksessa on yleistynyt. Kalvopinnoitteet ovat avanneet erilaisille puulevyille aivan uusia käyttöaloja. Lastu- ja MDF-levyn pinnoitus ohuilla MF-kalvoilla ja laminaateilla on yleistynyt voimakkaasti. Vanerin pinnoitus FF-kalvoilla on tehnyt tuotteesta erittäin soveliaan betonivalulevyn.


Pinnoitus liimautuvilla kalvoilla
Puutuotteita pinnoitettaessa puristetaan lämmössä kovettuva,hartsilla kyllästetty kalvo kappaleen pintaan tavallisesti yli 100 °C:n lämpötilassa korotetussa paineessa. Perusmateriaaleina ovat yleensä puulevyt, kuten vaneri, lastu- ja kuitulevy. Kuumakovettuvia kalvoja on kehitetty lukuisa joukko kukin omaan käyttötarkoitukseensa. Yleisimpiä ovat FF- ja MF-hartsilla kyllästetyt paperit.

Suurin FF-kalvolla pinnoitettava levyryhmä on betonoimisvanerit. Erityisesti huonekalujen ja kalusteiden valmistukseen tarkoitettujen puulevyjen pinnoitukseen on kehitetty menetelmiä, joilla pinta päällystetään suoraan yhdellä tai useammalla erillisellä MF-kalvolla. Paperit puristetaan suhteellisen matalassa paineessa suoraan kuumapuristimessa levyn pintaan.

Pinnoitus liimattavilla pinnoitteilla
Yleisimpiä liimattavia pinnoitteita ovat muovilaminaatit, puuviilut ja PVC-kalvot. Muovilaminaatit ovat tunnetuimpia ja yleisimmin käytettyjä paksuja, puulevyjen liimattavia pinnoitteita. Ne koostuvat MF-hartsilla impregnoidusta pintapaperista ja FF-hartsilla impregnoidusta pohjapaperista. Laminaatti liimataan erillisessä työvaiheessa tavallisimmin puulevyjen pintaan. Muovilaminaattipinnoitteille on tunnusomaista suuri kulutuksen- ja lämmönkestävyys, minkä vuoksi ne ovat varsin suosittuja sisätiloissa keittiökalusteiden pinnoitteina. Tuotteet eivät varsinaisesti ole säänkestäviä, mutta niitä voidaan käyttää kosteissa tiloissa. Muovilaminaattien etuina on myös erittäin hyvä auringonvalon- ja kemikaalienkestävyys. Tuotteita voidaan valmistaa varsin monta väriä ja kuviota. Myös laminaatin paksuutta voidaan vaihdella laajoissa rajoissa. Yleisimmät paksuudet ovat 1,0 - 1,4 mm.

Muovilaminaatti, jossa pintakalvo on ohut, MF-hartsilla inpregnoitu, väritön paperi. Värin ja kuvion antava kuviopaperi on kyllästetty MF-hartsilla. Runkopaperit ovat raskaampia ja kyllästetty FF-hartsilla.

PVC-kalvoille on ominaista pinnan värin ja kuvioinnin suuri vaihtelumahdollisuus. Painotekniikalla voidaan valmistaa täysin jonkin puupinnan kuviointia, väriä ja luonnollisuutta vastaavia PVC-pinnoitteita. Kalvojen paksuus vaihtelee 0,10—0,60 mm. Jatkuvassa yksi- tai kaksipuolisessa pinnoituksessa päällyste kiinnitetään vaaka- tai pystysuorassa olevilla teloilla. PVC-kalvon suuri taipuisuus ja kyky vastustaa taivutettaessa halkeilua on mahdollistanut varsin pieniläpimittaisten ja muodoltaan mutkikkaidenkin kappaleiden päällystämisen. PVC-materiaalin hävitys on ympäristöriski, jonka vuoksi uretaani- (PU) ja polyetyleenikalvot (PE) ovat syrjäyttämässä PVC:n.


Lämpömuovailtavat pinnoitteet
Huonekaluissa ja kalusteissa on usein käyttää terävien suorakulmaisten muotojen sijasta pyöreäreunaisia kappaleita. Esimerkiksi hyllytasoissa on pyöristetty etureuna varsin suotava, sillä kirjat eivät likaa tai kuluta reunaa pitkäaikaisessakaan käytössä. Kalusteiden terävät reunat lisäävät myös onnettomuuksien vaaraa esimerkiksi vanhuksille ja lapsille tarkoitetuissa tiloissa. Lämpömuovailtavat pinnoitteet kiinnitetään alustaansa liimaamalla muovailtava, taivutettu laminaatti tai kalvo. Toinen menetelmä on levittää liimaamalla muotoon työstetyn kappaleen pinnalle kalvo käyttäen imupuristusmenetelmää, jossa pinnoitettavan kappaleen alapuolelta imetään tyhjiö. Tällöin huokoisen puulevyn läpi imetty ilma kiinnittää yläpuolelle levitetyn kalvon alustan muotoihin kappaletta lämmitettäessä. Yksinkertaisissa muodoissa käytetään myös muotopuristusta.
 

Muut pinnoitteet

Pinnoitus lasikuitu-, metalli- tai mineraaliaineilla
Puutuotteiden, etenkin levyjen, käyttö erilaisissa rakenteissa on suuresti yleistynyt. Usein vaaditaan lujuusominaisuuksien lisäksi puupinnasta jyrkästi poikkeavia päällysteitä. Pre-preg-tuotteita käytetään huomattavasti etenkin konttien sekä suurien seinä-, ovi- ja kattolevyjen pinnoituksiin sekä suurten ulkotasolevyjen päällystykseen.

Metallilevyjen liimaaminen puupinnalle on suhteellisen yksinkertaista. Käytettävän liiman on oltava riittävän joustavaa, jotta puun kosteusvaihteluista johtuva eläminen ei heikentäisi liimasaumaa. Liimoiksi soveltuvat tunnetut puuliimat, joista parhaimpia ovat metallin ja puun liimaukseen kehitetyt kopolymeerituotteet sekä eräät FF-liimat.

Pinnalta vaaditaan teollisuuslattioissa usein liukumattomuutta. Kappaleen pinnalle voidaan tällöin sirotella esimerkiksi kerros kvartsihiekkaa maalauksen yhteydessä. Jyvästen on oltava kiinnittymisen parantamiseksi kauttaaltaan maalikerroksen peitossa. Sideaineista ovat epoksihartsit osoittautuneet parhaimmiksi. Samalla menetelmällä valmistetaan myös julkisivulevyjä, joissa erityisesti valittu kiviainespinta jää näkyviin.


Harjaus, hiekkapuhallus ja polttaminen
Puupintojen käsittelyyn on kehitetty suuri joukko erikoismenetelmiä, joilla yleensä pyritään parantamaan jotain pinnan erikoisominaisuutta. Puupinnan usein erittäin kaunista kuviointia tehostetaan poistamalla harjaamalla, hiekkapuhaltamalla tai polttamalla osa pinnan pehmeästä puuaineksen kevätpuusta, jolloin esimerkiksi havupuiden kesäpuun aiheuttama syykuviointi tulee erityisen korostetusti esille. Harjauskoneessa käytetään pehmeän puuaineksen poistoon yleensä pyöriviä metalliharjoja, joiden jälki hiotaan ja kiillotetaan koneessa erilaisilla muoviharjoilla halutusta harjaussyvyydestä ja pinnan laadusta riippuen.
 

 


Tehtävät

Harjatut puupinnat soveltuvat nimenomaan erilaisiin seinä- ja kattopaneeleihin ja vastaaviin verhoilutarkoituksiin. Harjattu puupinta on varsin arka likaantumiselle, joten kappaleet on suojattava ennen käyttöä kuultolakkauksella. Petsauslaitteisto onkin usein yhdistetty harjauskoneeseen, jolloin harjatut kappaleet käsitellään linjalla täysin valmiiksi. Pehmeä puuaines on erotettavissa myös hiekkapuhalluksella, jota käytetään harjauksen lisäksi jonkin verran. Pintakuviointi korostuu myös erittäin kauniisti polttokäsittelyllä.

 

  Tehtävät