Lähdeaineisto Sivukartta
Ohjeita käyttäjälle

Puulevyt

Puulevyjen tuotevalikoima on varsin laaja massiivipuisista liimapuulevyistä vanereihin sekä lastu- ja kuitulevyihin. Levyt eroavat toisistaan partikkeleiden koon suhteen. Vanerissa on suhteellisen vähäinen määrä viiluja ja puun luonnollinen rakenne ja ulkonäkö ovat selvästi havaittavissa. Lastulevy koostuu suuresta joukosta lastuja, joissa puuaines on vielä tunnistettavissa. Kuitulevyissä on lukematon määrä kuitumaisia osasia. Tuotteen ulkonäkö poikkeaa huomattavasti luonnollisesta puupinnasta.

 

 

Vanerituotteista tärkein on vaneri, joka on liimattu korkeassa paineessa ja lämmössä levyn muodostaman tason suuntaisista viiluista. Lastulevyssä puulastut on liitetty toisiinsa liimaamalla käyttäen hyväksi painetta ja lämpöä. Valmistettaessa kuitulevyjä märällä menetelmällä johtuu kuitujen kiinnittyminen toisiinsa suurimmaksi osin kuitujen omista tartuntaominaisuuksista, joskin levyn ominaisuuksia parannetaan liima-aineilla. Lastulevyn tapaan valmistetussa MDF-levyssä käytetään liimaa. Puulevyjen ominaisuudet riippuvat valmistusmenetelmän lisäksi suuresti puuraaka-aineesta.

 

Alalle on tyypillistä

  • Puuraaka-aine määrää suurelta osalta tuotteen lopullisen laadun.

  • Puuraaka-aine muodostaa merkittävän osan valmistuskustannuksista.

  • Tuotteen valmistaminen puuraaka-aineen hankinnasta asiakkaan käyttöön sisältää monia vaiheita ja kestää suhteellisen pitkän aikaa.

  • Puulevyjen valmistusmenetelmät ovat jatkuvia prosesseja. Levyjen jalostaminen on lähinnä sarjatuotantoa.

  • Valmistusmenetelmiä on suhteellisen vähän ja ne ovat yleisesti käytettyjä ympäri maailmaa.

Tuotteille on ominaista

  • Tuoteryhmiä on melko vähän. Levyjen mitta- ja paksuusvalikoima on kuitenkin varsin laaja.

  • Tuotteet voidaan jakaa vakio- ja erikoistuotteisiin, joista vakiotuotteet ovat standardin mukaisia. Erikoistuotteet valmistetaan asiakkaan toivomusten mukaisesti.

Markkinoinnille on ominaista

  • Puulevytuotteiden valmistus ja markkinointi ovat maailmanlaajuisia.

  • Viennin osuus on maamme puulevytuotannosta varsin suuri. Vanerin tuotannosta yli 90 % viedään ulkomaille, lähinnä muihin EU:n maihin.

Puulevyjen, kuten koko puutuoteteollisuudenkin, kilpailukyky perustuu suurelta osin niiden jalostukseen. Voidaankin todeta, että tuotteiden yhä laajeneva käyttö pohjautuu kehitettyihin uusiin jalostustapoihin, erityisesti pinnoitusmenetelmiin ja -aineisiin. Suurin osa puulevytuotteista käytetään rakentamisessa. Muista käyttökohteista tärkeimpiä ovat puusepänteollisuus, kuljetusvälineiden valmistus ja pakkaukset.

Puulevyjen jalostus voi tapahtua seuraavilla tavoilla:

  • Jalostamalla vakiolevytuotteita esimerkiksi pinnoittamalla ja työstämällä.

  • Kehittämällä valmistusprosessia vakiotuotteista poikkeavalla tavalla muuttamalla esimerkiksi tuotteiden rakennetta.

  • Kehittämällä useasta vakio- tai erikoislevytuotteesta kokonaisuuksia, ns. yhdistelmätuotteita, kuten erilaisia puulevypohjaisia rakennuselementtejä.

Jalostamalla pyritään parantamaan jotain tuotteen ominaisuutta tai useita ominaisuuksia samanaikaisesti. Puulevyjen pinnoitus maalaamalla tai erilaisilla kalvoilla on yleisin jalostuksen muoto.

Maamme vanerintuotanto on kasvanut 1990-luvun alun lamasta kolminkertaiseksi. Tämä johtuu uusien havuvaneritehtaiden perustamisesta. Lastu- ja kuitulevyteollisuuden tuotanto ei ajanjakson aikana ole oleellisesti muuttunut. Puulevyjen, kuten vanerin sekä lastu- ja kuitulevyn, tuotantoon vaikuttavat maailmanmakkinatilanteen muutokset erittäin merkittävästi.

 

Lähde: Tilastokeskus    

Maassamme valmistetaan vaneria runsaat 1 miljoonaa kuutiometriä vuodessa, mikä on noin 2 % maailman tuotannosta. Suomi on Euroopan suurin vanerin tuottajamaa. Vaneria ja lastulevyä valmistetaan maailmassa molempia noin 50 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Kuitulevyjen valmistus on vähäisempää, vaikka MDF-levyn tuotanto on viimeisten vuosikymmenien aikana kasvanut huomattavasti.