Lähdeaineisto Sivukartta
Ohjeita käyttäjälle

Julkitilakalusteet

Toimistokalusteet

Julkikalusteiden, kuten toimistokalusteiden, myynti suuntautuu julkishallintoon, teollisuuteen ja liikelaitoksiin. Tuotteet myydään yleensä suoraan asiakkaalle ilman välittäjiä. Toimistokalusteiden markkinat poikkeavat kodinhuonekaluista, koska asiakkaiden saama palvelu ja heidän tarpeiden tuntemus ovat etusijalla. Toiminta on suurelta osin palvelukokonaisuuksien myyntiä.

Maamme kolmen suurimman toimistokalusteiden valmistajan osuus myynnistä on yli 80 %. Toimistoissa tarvitaan myös monia erikoiskalusteita, joiden valmistus sopii pienillekin verkottuneille yrittäjille. Toimistojen kalusteiden ominaisuudet ovat muuttuneet hyvin paljon viimeisinä vuosikymmeninä. Aikaisemmin oli suosittu yksinkertainen ja suorakaiteen muotoinen pöytä, jonka kannen leveys oli 80 cm ja pituudet 120, 160 ja 180 cm. Nyt kansimuotoja ja kokoja löytyy satoja. Samoin tuolien ominaisuudet ovat olennaisesti muuttuneet. Tuotteiden valmistus on siirtynyt erikoistuneille osa- ja komponenttitoimittajille, ja valmistajiin ja varsinaiset tuotevalmistajat ovat paljolti vain kokoonpanotehtaita. Asiakasryhmiä ei voida eritellä yhtä selvästi kuin kotikalusteissa. Aina kuitenkin löytyy myös huokeiden kalusteiden käyttäjiä. Toisaalta etenkin suurissa kohteissa käytetään myös arkkitehtien asiakaskohtaisesti suunnittelemia kalusteita. Tärkeimpiä konttorikalusteryhmät ovat

  • työpöydät

  • työtuolit

  • säilytyskalusteet

  • neuvottelupöydät

  • asiakas- ja neuvottelutuolit

  • tilanjakajat eli seinäkkeet.


Työpöydät
Työpöytätasojen materiaalina on yleisesti MDF-levy eri tavoin pinnoitettuna ja pintakäsiteltynä. Reunamuodot ovat harvoin suoria ja tasomaisia. Kaarevat muodot ovat varsin suosittuja, ja niiden materiaalina käytetään MDF-levyä tai massiivipuuta. Suorakaiteen muotoisinakin kansien reunat ovat yleensä pyöristettyjä. Tämä voidaan tehdä puulistalla tai niin sanotulla postforming- tai softforming-menetelmillä. Edellisessä pintakalvo muotoillaan reunan yli ja jälkimmäisessä pyöreä poikkileikkaus tehdään erillisellä muovi- tai puunauhalla. Tietokoneen tulo lähes jokaiselle työntekijälle on muuttanut näyttöruudun sijoitusta. Näyttöruudun tason on oltava näppäimistötason alapuolella, jotta päätä ei jatkuvasti tarvitse nostella siirrettäessä katsetta näppäimistöltä näyttöön. Tuotteet ja niihin käytettävät materiaalit ja valmistusprosessit suunnitellaan asiakasryhmien hintataso-oletusten mukaan. Varsin usein suunnittelussa ja valmistuksessa työskentelevät eivät tiedä riittävästi asiakkaiden odotuksista tai vaatimuksista tai niitä ei huomioida riittävästi, jolloin tuote ei tyydytä asiakasta.


Työtuolit
Nykyaikaisten työtuolien ominaisuudet vaihtelevat hyvin paljon. Tarkoituksena on tuottaa erikokoisille ja erilaista työtä tekeville henkilöille ergonomisesti oikeanlaiset tuolit. Tämä on usein johtanut liian monimutkaisiin ratkaisuihin, joita sitten ei osata tai viitsitä käyttää oikein, ja lopputulos ei ole paras mahdollinen. Eräät asiantuntijat ovatkin sanoneet, että ergonomisesti paras tuoli on niin epämukava, ettei siinä voi monta minuuttia istua muuttamatta asentoa, jolloin selkälihakset saavat riittävästi liikuntaa ja pysyvät kunnossa. Suomessa myydyt työtuolit ovat pääosin ulkomaalaisten erikoistehtaitten valmistamia tai ainakin pääosa niiden komponenteista tulee ulkomailta.


Säilytyskalusteet
Säilytyskalusteiden asiakasvaatimukset ovat muuttuneet huomattavasti. Aikaisemmin tarvittiin vain muutamia kokoja ja tyyppejä. Avohyllystöjä käytettiin paljon ja materiaalina oli melamiinipinnoitettu tai maalattu lastulevy. Pahimpana pulmana säilytyskalusteissa on hyllyjen ja pohjien taipuminen, sillä kuormitus konttoreissa voi olla jopa yli 100 kg/hyllymetri. Taipumaa pienennettiin käyttämällä kahdella viilukerroksella päällystettyä lastulevyä. Parhaimman tuloksen antavat kuitenkin massiivipuusta valmistetut liimalevyt. Ovina käytetään usein rulo-ovia, jotka hankitaan erikoisvalmistajilta.

 

Neuvottelupöydät
Neuvottelupöytien käyttö on muuttunut, sillä nykyään usein jokaisen työpöydän vieressä on neuvottelupöytäosa. Erillisten neuvottelupöytien suunnittelussa huomioidaan usein tietokoneen sijoitus. Neuvottelupöytien hinnat ja myös laatuvaatimukset vaihtelevat hyvin paljon. Koska niiden sarjakoot ovat usein pieniä, on myös pienyrittäjillä hyviä mahdollisuuksia toimia alihankkijoina.

 

 

Asiakas- ja neuvottelutuolit
Asiakas- ja neuvottelutuolien valikoimat myös laadun osalta ovat yleensä laajoja. Viilulaminaattirakenne on hyvin yleinen. Viime vuosina on myös metallirunko yleistynyt. Tuoleissa on yleensä ainakin istuin pehmustettu.

 

Tilanjakajat eli seinäkkeet
Erilaiset muotisuuntaukset konttorien rakentamisessa vaihtelevat. Avonaisten konttoritilojen etuna on suuri vaihtelumahdollisuus, mutta ne vaativat kuitenkin eristäviä rakenteita työpisteiden väliin. Säilytyskaapistot voivat toimia eristävinä rakenteina, mutta tarvitaan myös muita mahdollisuuksia. Näitä sanotaan seinäkkeiksi. Yksinkertaisimmillaan ne ovat jaloilla varustettuja ja pinnoitettuja lastulevyjä, jotka eivät kuitenkaan eristä eivätkä vaimenna ääniä. Ääntä eristävät ja vaimentavat seinäkkeet ovat kevyesti pehmustettuja ja kangaspintaisia elementtejä. Monipuolisimmista järjestelmistä voidaan rakentaa jopa erillisiä huoneita.

 

Muut julkitilakalusteet

Tuotteiden asiakasvaatimukset vaihtelevat hyvin suuresti, ja usein ne ovat asiakkaan arkkitehdin suunnittelemia tai ainakin muuntelemia.

Koulukalusteet ovat erikoiskalusteita, joiden valmistajia on vähän. Niissä kestävyys- ja turvallisuusvaatimukset ovat hyvin tärkeitä. Yleensä vain vuosien kokemus auttaa huomioimaan kaikki oppilaiden huonekaluille aiheuttamat rasitukset. Nykyisin korkeussäätö on tullut entistä tärkeämmäksi. Oman ryhmänsä muodostavat myös julkiset tilat, kuten ravintolat, pankit ja laivat.