|
||
KotihuonekalutKodeissa on erilaisia tarpeita palvelevia huoneita, ja ne asettavat erilaisia vaatimuksia huonekaluille. Keittiö on tärkeä kodin osa, ja siellä käytettäville huonekaluille olosuhteet ja käyttö asettavat kalusteille tiukemmat vaatimukset kuin esimerkiksi makuuhuoneissa. Keittiöiden kaapistoja ei Suomessa eurooppalaisesta käytännöstä poiketen lueta huonekaluiksi, vaan rakennuspuusepäntuotteiksi. Vain ruokapöydät ja tuolit lasketaan huonekaluiksi. Niitä käytetään myös usein erillisissä ruokailutiloissa. Olohuoneet muodostavat oman vaatimusryhmänsä, jossa vaatimukset voivat olla hyvin eritasoisia. Seuraavassa on esitetty kotikalusteiden pääryhmät, jotka jakautuvat erilaisiin vaatimusryhmiin:
Käyttäjien asettamat rajoitteet luovat omia
vaatimuksiaan. Esimerkiksi allergikot on huomioita huonekalujen
suunnittelussa. Hyvä tietää
Ruokailuryhmät Ruokailuryhmiä käytetään keittiöissä, erillisissä
ruokailutiloissa ja olohuoneissa. Vaatimukset riippuvat suuresti tiloista
ja niiden käyttäjistä. Lapsiperheen vaatimukset poikkeavat
Ruokailuryhmät sisältävät pöydän ja tuolit, mutta usein
myös säilytyskalusteita, kuten kaappeja tai hyllyjä. Ne muodostavat
tuoteperheen, ja niiden on sovittava tyyliltään, väreiltään ja
puulajeiltaan yhteen. Pienyritysten kohdalla tämä yleensä edellyttää
toimivaa verkostoa. Seuraavilta sivuilta löytyy tarkempia vaatimuksia eri
kalusteryhmille. Pöydät Asiakasryhmä: Perheet Perinteisesti pöytien pinnat on suojattu vahakankailla tai muoviliinoilla, ja ne suojasivatkin melko hyvin pöydän pintaa. Nykyisin pinta jää usein suojaamatta, jolloin se on alttiina kosteudelle ja kuumuudelle esimerkiksi käytettäessä kahvimukia ilman aluslautasta. Kestävin pinnoite on muovilaminaatti, mutta melkein yhtä hyvä on melamiinikalvopinta. Massiivipuun tai viilupinnan kestävyys riippuu pintakäsittelystä. UV-kovettuvat lakat ja maalit ovat useimmiten riittävän kestäviä. Vesiohenteisilla maaleilla ja lakoilla on vaikeata saavuttaa vastaavaa kestävyyttä. Pöydän materiaaleja ovat erilaiset levyt, jotka
pinnoitetaan muovilaminaateilla, melamiinikalvolla tai viilulla.
Massiivipuun käyttö on varsin suosittua, pöydän kansi voi olla eri
materiaalia kuin jalat. Levykalusteiden valmistus vaatii erilaista
konekantaa kuin massiivipuukalusteiden. Lapsiperheiden kalusteet tulee
olla ainakin kohtuuhintaisia, joka yleensä edellyttää erikoistunutta ja
melko suurimittaista valmistusta. Myös myynti tapahtuu yleensä suurempien
ketjujen kautta, mikä on markkinointia suunniteltaessa huomioitava. Asiakasryhmä: Edustavat kodit Näissä ryhmissä hinta ei yleensä ole ratkaisevaa, vaan
ulkonäölle asetetaan eniten vaatimuksia. Käyttö on yleensä vähemmän
rasittavaa, joten kestävyysvaatimukset eivät ole niin suuria kuin
lapsiperheillä. Esimerkiksi säilytyskalusteissa vitriinikaapeilla eli
lasiovellisilla kaapeilla on tärkeä merkitys. Lastulevy materiaalina ja
etenkään melamiinipinnoitettuna ei ole yleensä hyväksytty materiaali.
MDF-levy voidaan usein hyväksyä, mutta massiivipuu on nykyisin arvostetuin
raaka-aine. MDF:n ja massiivipuun yhdistelmä antaa useimmiten saman
ulkonäön, mutta ei tyydytä vaativia ostajia. Hyvä tietää
Olohuonekalusteet
Kovimmalle kulutukselle lapsiperheissä joutuvat yleensä sohvat ja nojatuolit. Niitä käytetään yleisesti hyppimiseen ja niillä oleillaan myös likaisissa vaatteissa. Jousituksien on oltava kestäviä, samoin pehmusteiden, ja erikoisesti päällysteiden, joina lähinnä on kankaita, on oltava kulutuksen kestäviä ja helposti puhdistettavia. Yleensä myös vaalea väri on täysin väärä valinta. Missään ei saisi olla teräviä kulmia, ja erityisesti tämä koskee sohvapöytiä. Tuotteet eivät saa olla helposti kaatuvia, eikä hyllystöissä olla helposti putoavia hyllyjä. Nykyiset standardit huomioivat melko hyvin nämä vaatimukset.
Olohuoneet ovat yleensä edustuskotien näyttävin ja
vaativin kohde. Näihin kohteisiin on pienten valmistajien vaikea päästä
myymään, koska usein halutaan jotain tunnettua ”brändiä”. Tunnetut
käsityöntekijät löytävät yleensä hyvät asiakkaat tästä ryhmästä.
Materiaaleina voidaan käyttää yleensä vain massiivipuuta ja myös
pehmustemateriaaleihin kiinnitetään erityistä huomiota. Hyvä tietää
Makuuhuonekalusteet
Lastenhuoneissa on kestävyyden, helppohoitoisuuden ja turvallisuuden vaatimusten oltava ehdottomasti etusijalla. Lastenhuoneiden sisustukset ovat viime vuosina kokeneet suuria muutoksia. Niihin on yleisesti ilmestyneet erilaiset pelikonsolit, näyttölaitteet ja tietokoneet. Pari vuosikymmentä sitten yleensä kalustuksena oli vain sänky, josta saatiin kerrossänky lisäämällä toinen osa. Muita huonekaluja olivat jakkara tai yksinkertainen tuoli, pöytä ja avohyllykkö. Tämä ei nykyään enää tyydytä keskivertoperheenkään vaatimuksia. Materiaalina melamiinipintainen lastulevy on edelleen käyttökelpoinen. Jos käytetään MDF-levyä, on pintakäsittelyn kestävyyteen kiinnitettävä erityistä huomiota. UV- eli ultraviolettivalolla kovetetut maali- ja lakkapinnat antavat yleensä riittävän kestävyyden. Tuotteiden on oltava turvallisia. Tärkeä ominaisuus on vakavuus, eli tuote ei saa kaatua helposti. Rakenteessa ei saa olla kohtia, joihin pää, käsi tai jalka voi jäädä puristuksiin. Kaikki terävät kohdat ovat myös vaarallisia.
Vuosikymmeniä sitten kesämökille vietiin yleensä vanhat kalusteet, mutta nykyisin ne yleensä kalustetaan omilla erikoiskalusteillaan. Kesämökeillä on huomioitava suuret lämpötila- ja kosteusvaihtelut, joten sinne lastulevy ei ole paras materiaali. Massiivipuu oikein pintakäsiteltynä sen sijaan on hyvä materiaali kesämökille. Puulajina on tavallisesti mänty, mutta kuusi, koivu ja muutkin puulajit soveltuvat. Pääraaka-aineeksi on kehittynyt mäntyinen liimalevy, jolle on muodostunut oma valmistusteollisuus. Ulkotilakalusteissa käytetään myös yleisesti mäntyä, usein lahosuojattuna, ja viime aikoina on alettu myös käyttää trooppisia puulajeja. Näistä useat homehtuvat helposti ja vaativat huolellista hoitoa, kuten öljyämistä. Yleensä kesämökkikalusteissa kiinnitetään huomiota hintaan. Kustannusten takia myös oksaisuus tuli mäntykalusteissa hyväksytyksi 1970-luvun lopussa.
|
|