Lähdeaineisto Sivukartta
Ohjeita käyttäjälle

Kotihuonekalut

Kodeissa on erilaisia tarpeita palvelevia huoneita, ja ne asettavat erilaisia vaatimuksia huonekaluille. Keittiö on tärkeä kodin osa, ja siellä käytettäville huonekaluille olosuhteet ja käyttö asettavat kalusteille tiukemmat vaatimukset kuin esimerkiksi makuuhuoneissa. Keittiöiden kaapistoja ei Suomessa eurooppalaisesta käytännöstä poiketen lueta huonekaluiksi, vaan rakennuspuusepäntuotteiksi. Vain ruokapöydät ja tuolit lasketaan huonekaluiksi. Niitä käytetään myös usein erillisissä ruokailutiloissa. Olohuoneet muodostavat oman vaatimusryhmänsä, jossa vaatimukset voivat olla hyvin eritasoisia. Seuraavassa on esitetty kotikalusteiden pääryhmät, jotka jakautuvat erilaisiin vaatimusryhmiin:

 • ruokailuryhmät

 • olohuonekalusteet

 • makuuhuonekalusteet

 • lastenhuonekalusteet

 • toimisto- ja konttorikalusteet

 • kesämökki- ja pihakalusteet.

Käyttäjien asettamat rajoitteet luovat omia vaatimuksiaan. Esimerkiksi allergikot on huomioita huonekalujen suunnittelussa.

Hyvä tietää

 1. Huonekalujen tulee olla oikein käytettyinä turvallisia, kaatuminen on yleisin turvallisuusriski. Huonekalut ovat yleisimpiä kotitapaturmien aiheuttajia ja huonekalun valmistaja voi joutua korvallisuusvelvolliseksi.

 2. Riittävien pyöristyksien puuttuminen kaikissa käsin kosketeltavissa särmissä on selvä laatuvirhe ja myös turvallisuuspuute. Erityisesti verhoilun sisällä on oltava riittävät pyöristykset. Särmissä ja pinnoissa ei saa olla tikkuja, jotka voivat vahingoittaa vaatteita tai ihoa. Sukkahousuja valmistaja voi joutua maksamaan.

 

Ruokailuryhmät

Ruokailuryhmiä käytetään keittiöissä, erillisissä ruokailutiloissa ja olohuoneissa. Vaatimukset riippuvat suuresti tiloista ja niiden käyttäjistä. Lapsiperheen vaatimukset poikkeavat  eläkeläisten toiveista. Ruokailutila voi toimia osana edustustiloja, jolloin ulkonäkö on varsin tärkeää. Tällöin huonekalut voivat olla kalliita designtuotteita. Lapsiperheet asettavat erityisiä vaatimuksia, kuten esimerkiksi pöytien pintojen naarmuuntumiselle ja puhdistettavuudelle.

Ruokailuryhmät sisältävät pöydän ja tuolit, mutta usein myös säilytyskalusteita, kuten kaappeja tai hyllyjä. Ne muodostavat tuoteperheen, ja niiden on sovittava tyyliltään, väreiltään ja puulajeiltaan yhteen. Pienyritysten kohdalla tämä yleensä edellyttää toimivaa verkostoa. Seuraavilta sivuilta löytyy tarkempia vaatimuksia eri kalusteryhmille.
 

Pöydät

Asiakasryhmä: Perheet

Perinteisesti pöytien pinnat on suojattu vahakankailla tai muoviliinoilla, ja ne suojasivatkin melko hyvin pöydän pintaa. Nykyisin pinta jää usein suojaamatta, jolloin se on alttiina kosteudelle ja kuumuudelle esimerkiksi käytettäessä kahvimukia ilman aluslautasta. Kestävin pinnoite on muovilaminaatti, mutta melkein yhtä hyvä on melamiinikalvopinta. Massiivipuun tai viilupinnan kestävyys riippuu pintakäsittelystä. UV-kovettuvat lakat ja maalit ovat useimmiten riittävän kestäviä. Vesiohenteisilla maaleilla ja lakoilla on vaikeata saavuttaa vastaavaa kestävyyttä.

Pöydän materiaaleja ovat erilaiset levyt, jotka pinnoitetaan muovilaminaateilla, melamiinikalvolla tai viilulla. Massiivipuun käyttö on varsin suosittua, pöydän kansi voi olla eri materiaalia kuin jalat. Levykalusteiden valmistus vaatii erilaista konekantaa kuin massiivipuukalusteiden. Lapsiperheiden kalusteet tulee olla ainakin kohtuuhintaisia, joka yleensä edellyttää erikoistunutta ja melko suurimittaista valmistusta. Myös myynti tapahtuu yleensä suurempien ketjujen kautta, mikä on markkinointia suunniteltaessa huomioitava.

Asiakasryhmä: Edustavat kodit

Näissä ryhmissä hinta ei yleensä ole ratkaisevaa, vaan ulkonäölle asetetaan eniten vaatimuksia. Käyttö on yleensä vähemmän rasittavaa, joten kestävyysvaatimukset eivät ole niin suuria kuin lapsiperheillä. Esimerkiksi säilytyskalusteissa vitriinikaapeilla eli lasiovellisilla kaapeilla on tärkeä merkitys. Lastulevy materiaalina ja etenkään melamiinipinnoitettuna ei ole yleensä hyväksytty materiaali. MDF-levy voidaan usein hyväksyä, mutta massiivipuu on nykyisin arvostetuin raaka-aine. MDF:n ja massiivipuun yhdistelmä antaa useimmiten saman ulkonäön, mutta ei tyydytä vaativia ostajia.
 

Hyvä tietää

 1. Reunalistojen ja kehysten kosteuden vaihdellessa liitoskohta tulee helposti näkyviin. Liitoskappaleiden kosteuden on oltava tasainen, jotta liimasumasta tulisi kestävä. Liitoskohdan varustaminen varjouralla vähentää sauman aukeamisen näkymistä ja samalla helpottaa myös liitosten valmistusta. Maalatuissa tuotteissa sauman halkeamat näkyvät paljon herkemmin kuin kirkaslakatuissa tuotteissa. Levyjen ja massiivipuun liitokset ovat ongelmallisia.
   

Olohuonekalusteet

Olohuonekalusteita ovat mm. sohvat, nojatuolit, sohvapöydät ja hyllystöt. Myös olohuoneiden käyttäjissä on erilaisia asiakasryhmiä. Suunnittelijan ja valmistajan mutta ennen kaikkea markkinoijan on tunnettava, mille ryhmälle tuote sopii. Vain silloin löytyy tyytyväisiä asiakkaita. Hyllystöt toimitetaan kuljetusten takia yleensä osina tai suhteellisen pieninä elementteinä. Ainakin muuttajat huomaavat osiin purkamisen edut muutoissa.
 


Asiakasryhmä: Perheet

Kovimmalle kulutukselle lapsiperheissä joutuvat yleensä sohvat ja nojatuolit. Niitä käytetään yleisesti hyppimiseen ja niillä oleillaan myös likaisissa vaatteissa. Jousituksien on oltava kestäviä, samoin pehmusteiden, ja erikoisesti päällysteiden, joina lähinnä on kankaita, on oltava kulutuksen kestäviä ja helposti puhdistettavia. Yleensä myös vaalea väri on täysin väärä valinta. Missään ei saisi olla teräviä kulmia, ja erityisesti tämä koskee sohvapöytiä. Tuotteet eivät saa olla helposti kaatuvia, eikä hyllystöissä olla helposti putoavia hyllyjä. Nykyiset standardit huomioivat melko hyvin nämä vaatimukset.


Asiakasryhmä: Edustustavat kodit

Olohuoneet ovat yleensä edustuskotien näyttävin ja vaativin kohde. Näihin kohteisiin on pienten valmistajien vaikea päästä myymään, koska usein halutaan jotain tunnettua ”brändiä”. Tunnetut käsityöntekijät löytävät yleensä hyvät asiakkaat tästä ryhmästä. Materiaaleina voidaan käyttää yleensä vain massiivipuuta ja myös pehmustemateriaaleihin kiinnitetään erityistä huomiota.
 

Hyvä tietää

 1. Nahkaistuinten pohjalevyt on rei`itettävä, muutoin istuttaessa kuuluu ikäviä ääniä.

 2. Plyyseissä ”luukin” suunnan muutokset tai painautumat voivat olla ongelmallisia. Siksi on syytä välttää kiiltäviä, yksivärisiä plyysejä.

 3. Istuintyynyjen luistaminen sohvissa tai nojatuoleissa voi olla selvä laatupuute, joka on selvitettävä tuotteen mallikappaletta testaamalla.

 4. Pakattaessa nahkaa, plyysiä sisältäviä huonekaluja tai maalattuja pöydän kansia on aaltopahvin alla käytettävä PE-vaahtomuovikalvoa, paperia tai muuta suojausta, sillä muutoin arkoihin pintoihin jää aaltopahvin aallon jälkiä.

 

Makuuhuonekalusteet

Makuuhuonekalusteissa ei ole yleensä yhtä suuria eroja eri asiakasryhmien välillä, vaan eri aikoina vaihteleva muoti vaikuttaa eniten. 1980-luvulla vesisänky oli hyvin yleinen, mutta nyt ovat erilaiset säädettävät, jopa moottoreilla toimivat vuoteet saavuttaneet suosiota. Vielä 1970-luvulla lastulevypohja oli sängyssä hyvin yleinen, mutta nykyisin sälepohja on lähes ainoa hyväksytty.


Lastenhuoneet

Lastenhuoneissa on kestävyyden, helppohoitoisuuden ja turvallisuuden vaatimusten oltava ehdottomasti etusijalla. Lastenhuoneiden sisustukset ovat viime vuosina kokeneet suuria muutoksia. Niihin on yleisesti ilmestyneet erilaiset pelikonsolit, näyttölaitteet ja tietokoneet. Pari vuosikymmentä sitten yleensä kalustuksena oli vain sänky, josta saatiin kerrossänky lisäämällä toinen osa. Muita huonekaluja olivat jakkara tai yksinkertainen tuoli, pöytä ja avohyllykkö. Tämä ei nykyään enää tyydytä keskivertoperheenkään vaatimuksia. Materiaalina melamiinipintainen lastulevy on edelleen käyttökelpoinen. Jos käytetään MDF-levyä, on pintakäsittelyn kestävyyteen kiinnitettävä erityistä huomiota. UV- eli ultraviolettivalolla kovetetut maali- ja lakkapinnat antavat yleensä riittävän kestävyyden. Tuotteiden on oltava turvallisia. Tärkeä ominaisuus on vakavuus, eli tuote ei saa kaatua helposti. Rakenteessa ei saa olla kohtia, joihin pää, käsi tai jalka voi jäädä puristuksiin. Kaikki terävät kohdat ovat myös vaarallisia.


Kotitoimistot

Tietokoneiden yleistyminen ja myös työskentely kotona ovat muuttaneet paljon kotien kalustamista. Vaikka erilliseen konttorihuoneeseen ei olisikaan mahdollisuutta, niin joko olohuoneen tai makuuhuoneen nurkkaukseen luodaan usein tilat tietokoneelle lisälaitteineen. Yleensä tämä käsittää tietokonepöydän ja säädettävän tuolin, konttorituolin sekä säilytyskalusteita disketeille, CD-levykkeille ja ohjekirjasille. Osittain käytetään normaaleja konttorikalusteita, mutta tilanpuute vaatii yleensä erikoiskalusteita. Samoja kalusteita käytetään nykyisin myös lastenhuoneissa. Materiaalina on yleisimmin MDF-levy eri tavoin pinnoitettuna tai maalattuna. Tämä kohderyhmä on antanut mahdollisuuksia monille erikoistuneille pienvalmistajille.


Kesämökki- ja pihakalusteet

Vuosikymmeniä sitten kesämökille vietiin yleensä vanhat kalusteet, mutta nykyisin ne yleensä kalustetaan omilla erikoiskalusteillaan. Kesämökeillä on huomioitava suuret lämpötila- ja kosteusvaihtelut, joten sinne lastulevy ei ole paras materiaali. Massiivipuu oikein pintakäsiteltynä sen sijaan on hyvä materiaali kesämökille. Puulajina on tavallisesti mänty, mutta kuusi, koivu ja muutkin puulajit soveltuvat. Pääraaka-aineeksi on kehittynyt mäntyinen liimalevy, jolle on muodostunut oma valmistusteollisuus. Ulkotilakalusteissa käytetään myös yleisesti mäntyä, usein lahosuojattuna, ja viime aikoina on alettu myös käyttää trooppisia puulajeja. Näistä useat homehtuvat helposti ja vaativat huolellista hoitoa, kuten öljyämistä. Yleensä kesämökkikalusteissa kiinnitetään huomiota hintaan. Kustannusten takia myös oksaisuus tuli mäntykalusteissa hyväksytyksi 1970-luvun lopussa.