Lähdeaineisto Sivukartta
Ohjeita käyttäjälle

Runkoon liittyvät rakenteet

Kuvan rakennuksessa on konesaumattu peltikate. Huomioi vesikaton seinä- ja lapetikkaat, pellitykset yms. Rakentajat ovat jättäneet ammattitaitoisen lopputuloksen.

Rakennuksen rungolla on monia tehtäviä
Rakennuksen rungon tehtävät ovat moninaiset. Raskaiden kuormien lisäksi se toimii ulko- ja sisäseinien kiinnityspintana, antaa ikkunoille sijoituspaikan. Ala-, väli- ja yläpohja ja vesikatto siirtävät kuormansa palkistojen kautta rakennuksen runkoon. Runkoon sijoitetaan myös lämmöneristeet. Väliseinät tukeutuvat runkoon ja ovat usein myös rungon kantavia osia.

Näin voit huomata, että rungon tehtävät ovat paljon moninaisemmat kuin yleensä ajatellaan. Tarvitset erilaisia tietoja ja taitoja, kun kiinnität runkoon liittyviä rakenteita. Siksi tähän tehtäväalueeseen tutustuessasi tutustut moniin tärkeisiin ja olennaisiin asioihin, joilla sinä rakennuspuuseppänä kartutat ammattiisi tärkeitä taitoja. Tutki yksityiskohtia ja tutustu myös käytännössä runkoon liittyvien rakenteiden yksityiskohtiin. Jokapäiväisessä elämässäsi niitä on aivan silmien edessä, kun vain huomaa katsoa.
 


Lämmöneristys

Lämmöneristys, rakennuksen villapaita
Lämmöneristys pohjoisissa rakennuksissa on erityisen tärkeä asia. Vaikka puhutaankin ilmaston lämpenemisestä, on Suomessa vielä pitkään tarvetta lisätä erityistä huomiota lämmöneristyksen toimivuuteen. Eri lämmöneristysmateriaalien valmistajat kehittävät tuotteitaan vastaamaan aina paremmin ajan haasteisiin.

Villapaita tarvitsee suojaa molemmin puolin, kuten ihminenkin
Seinärakenteen hengittävyydellä ei suinkaan tarkoiteta, että seinät, yläpohjat ja alapohjat eivät olisi lämmöneristyskykyisiä. Lämmöneristyksien ja rakenteiden hengittävyyden tarkoituksena on varmistaa, että rakenteisiin johtuva kosteus pääsee vapaasti kulkeutumaan rakenteen läpi, jotta rakenteen lämmöneristysarvo ei laskisi. Kuitenkin rakenteiden pitää olla rakennettu niin, että niihin ei synny sellaisia ilmavirtauksia, jotka vähentävät rakenteen lämmöneristysarvoa.

Ota huomioon käyttöohje
Kun rakennukseen valitaan määrätty lämmöneristemateriaali, tarkoittaa se sitä, että rakentajan on noudatettava juuri sille lämmöneristykselle tarkoitettuja käyttöohjeita, koska muutoin kyseisen eristeen käyttötarkoitus voi oleellisesti huonontua.

Ikuinen kysymys
Lämmöneristeissä on monenlaisia koulukuntia. Sinun olisi myös syytä tutustua niihin, koska silloin sinulla on kokonaiskäsitys rakenteista asiakkaiden kysyessä työmaalla: ”Miksi tämä asennetaan näin, kun tuolla naapurityömaan isännän veljen luona tehtiinkin lämmöneristys näin?”

Asenna hyvin
Hyvin asennettu lämmöneristys on yksi niitä kohteita, jotka tuottavat rakennukseen sijoitettua rahaa takaisin suhteellisen nopeassa ajassa, koska lämmityskustannukset ovat Suomen kylmistä talvista johtuen suhteellisen korkeat.

Erilaisia lämmöneristeitä
Lämmöneristeitä saa levytuotteina ja ns. puhallusvillana. Uutena tulokkaana taas monien vuosien jälkeen ollaan Suomessa kokeilemassa purueristystä. Kokemukset ovat vuosien saatossa olleet todella hyvät. Muistamme, että ns. rintamiestalot olivat pääsääntöisesti purulla eristettyjä. Suomessa on kokemusta purun käytöstä myös seinien lämmöneristyksenä jo noin 100 vuoden ajalta.

Purua myös seinissä
Seinissä käytettävä puru lämmöneristeenä katsotaan ongelmalliseksi, koska purun yksi huono ominaisuus on, että vuosien mittaan se painuu. Kuitenkin tämäkin ongelma voidaan ratkaista helposti, joten lämmöneristemateriaalina purua voidaan käyttää mainiosti. Sen saatavuus joillakin alueilla on vaikeaa. Monet pitävät hankaluutena purun kuljetusta ja siirtoa eristyskohteeseen. Purua voidaan pakata paaleiksi, eikä mikään estä siirtolaitteiden käyttöä myös purueristämisessä. Ikkunain alaosat voidaan purulla eristettäessä varustaa tarkistusluukuilla, jotta purua voidaan lisätä tarvittaessa. Ikkunoiden alaosat voidaan myös eristää levyeristyksellä purueristyksen yhteydessä, jos tarkistusluukkuja ei haluta rakentaa. Jos purulämmöneristykseen päädytään, pitää ratkaisua tehdessä kuitenkin ottaa huomioon, että asukkaan on oltava valmis hoitamaan purulämmöneristystään varsinkin rakennuksen ollessa uusi, jotta purun painuminen rauhoittuu. Purusta johtuvan paineen vuoksi tuulensuojan ja sisäverhouksen vahvuuteen on kiinnitettävä hieman enemmän huomiota.


Alapohja

Alta tuulettuva alapohja
Puutalon paras alapohja on alta tuulettuva ns. rossilattia. Tästä lattiatyypistä on todella pitkät kokemukset. Alta tuulettuva lattia estää myös tehokkaasti maasta nousevien kaasujen, mm. radonin, pääsyn huonetiloihin.

 

   

Maanvarainen alapohja
Toinen yleisesti käytetty alapohjatyyppi on niin sanottu maanvarainen lattia. Yleensä siinä käytetään lämmöneristyksen alla tiivistettyä soraa. Lämmöneristyksen yläpuolella on betoniteräksellä vahvistettu betonilaatta. Laatan päälle voidaan rakentaa kevyet väliseinät. Käytettäessä lattialämmitystä ja lattialaatoituksia maanvarainen laatta on käyttökelpoinen. Huonetiloissa betoni voidaan päällystää parketilla ja muilla käytössä olevilla, lattianpäällystykseen tarkoitetuilla materiaaleilla. Käytettäessä maanvaraista lattiaratkaisua on kuitenkin varmistuttava siitä, että alueella ei esiinny radonia.


Monia muita alapohjaratkaisuja
Edellä mainitut alapohjaratkaisut ovat yleisemmin käytössä olevia ratkaisumalleja. Eri oppikirjoista löytyy erilaisia vaihtoehtoja rakennuksien alapohja- sekä perustusratkaisuihin. Rakennesuunnittelussa on yleensä otettava huomioon monia seikkoja, ennen kuin loputa päädytään kunkin kohteen alapohja- perustamisratkaisuun.


Ylä- ja välipohja

Kuvassa ovat väli- ja yläpohjan palkistoa. Huomioi, miten ne siirtävät kuormansa seinän pystytolpille.


Kaikkien kuormien pitää olla hallinnassa

Puurakennuksen rakenneosien (ulkoseinät, yläpohjat, alapohjat) lämmöneristyksen periaate on kaikissa samanlainen.

Ylä- ja välipohjat ovat rakenteiden kantavilta osiltaan aivan erilaiset ulkoseiniin verrattuina. Ulkoseinissä kuormia kantavat vaakapalkkien kautta pilarit. Ylä- ja välipohjissa taas kantavina rakenteina ovat vaakaan tai vinoon asennetut puupalkistot. Palkkeja valmistetaan massiivipuusta tai liimaamalla. Kun tarvitaan pitkiä jännevälejä (jänneväli = kahden kantavan pisteen välinen matka) siirrytään massiivipuusta liima- tai kertopuupalkkeihin. Joissakin tapauksissa käytetään teräspalkkeja, kun jänneväli on pitkä ja palkin kannatuskorkeuden pitää jostakin syystä olla pieni. Puurakentamisessa pyritään kuitenkin siihen, että rakennemateriaalit ovat puuta.


Kuormat

Kuvasta voit todeta myös millaisia pistekuormia palkistoille tulee. Oleskelukuormat ja rakennekuormat ovat välipohjien määräävät kuormat. Yläpohjan määräävät kuormat muodostuvat rakennekuormista.

Yläpohjiin asennetaan vahva lämmöneristys. Välipohjan eristystarve muodostuu lämmöneristämisestä ja äänieristämisestä.


Ulkoseinät

Tärkeät kuormiensiirtäjät
Ulkoseinien tarkoitus rakennuksessa on todella moninainen. Yleensä vain katsellaan ulko- ja sisältäpäin niiden kauniita pintoja, kuinka ikkunakin tuntuu olevan oikeassa paikassa ovesta puhumattakaan. Tulet kuitenkin varsin nopeasti huomaamaan, kuinka eri tavalla rakentajana ajattelet, kun katsot rakennuksen ulkoseiniä ja koko rakennusta. Silmäsi porautuvat seinän sisälle, ja ajatuksissasi syntyy mielikuvia siitä, miten rakenteet hallitsevat kaikki yläpuolella olevat kuormat. Rakennuksen rakenne-, oleskelu-, lumi- ja tuulikuormat sekä muut vastaavat ovat kuormia, joissa on kyse tuhansista kiloista. Kaikki nämä suuret kuormat on saatava hallintaan, kun sinä rakentajana rakennat suunnitelmien mukaisen puutalon. Rakentajana sinulla on paljon vastuuta, kun ihmiset luottavaisesti asuvat kaikkien näiden kilomäärien alla.

Pystyrungon tolpat ja pilarit siirtävät rakennuksen yläpuoliset kuormat perustuksille.

Puu-ulkoseinän rakenneperiaate sisäseinästä ulkoseinään:

  • Sisäseinämateriaali (rakennuslevy, puuverhous yms.)

  • Höyryn-/ilmansulku

  • Puurunko k600 / lämmöneristys

  • Tuulensuoja

  • Tuuletusrako / naulauslauta (materiaalien mukaa)

  • Puu-ulkoverhous


Väliseinät


Vasemmassa kuvassa väliseinätolpat siirtävät yläkerran lattian sekä vesikaton kuorman perustuksille. Oikeanpuoleisessa kuvassa väliseinä on yksi osa asumiskokonaisuutta.
 

Väliseinilläkin monta käyttötarkoitusta
Väliseinien päätarkoituksena on erottaa huoneita toisistaan. Samalla rakennesuunnittelija voi kätkeä väliseinien sisälle myös kantavia pystyrakenteita. Väliseinien sisällä onkin usein seinätolppia ja pilareita sellaisissa rakennuksissa, joissa on huoneita myös yläkerroksissa. Monasti rakennuksen halkoo koko pituudeltaan seinä, joka kannattaa ylhäältäpäin tulevia kuormia. Tällaisesta seinästä käytetään nimitystä kantava väliseinä.


Sillä seinilläkin korvat on

Kevyet väliseinät toimivat väliseinän varsinaisessa tarkoituksessa jakamassa huoneita. Niiden rakenteet ovat myös sananmukaisesti keveämmät. Keveät väliseinät rakennetaan pääsääntöisesti lattioiden päälle.

Runkomateriaalina käytetään massiivipuuta, kerto- ja liimapuuta sekä tilanteesta riippuen teräsrankaa.

Väliseinät toimivat myös eri tilojen välisenä äänieristeenä. Siksi ne yleensä eristetään, jotta saadaan yksityisyyttä lisäämään asumisen mukavuutta. Pintamateriaalina käytetään yleensä rakennuslevyä tai sisäpuuverhousta.

 

 
Tehtävä

Tutustu rakennusalan oppikirjoihin, jotka käsittelevät nimenomaan alapohjia. Tee vertailuja eri vaihtoehdoista.

Puutalossakin joudutaan käyttämään myös muurattavia väliseiniä
Muurattujen seinien kohteita ovat palomääräysten mukaiset seinät ja kosteiden tilojen seinät.


 

   
Ikkunat ja ovet

Ikkuna on viestintäikoni ja ovet johtavat maailmalle ja tuovat kotiin
Ikkuna ja ulko-ovi viestittävät monia eri tuntemuksia. Puhuttaessa mummon mökistä ja perunamaasta avautuu mielikuva punaisesta mökistä, jossa on pienet ruutuikkunat ja tuttu ovi portaineen sekä idyllinen pihapiiri. Ikkuna on yksi huoneen tauluista joka välittää joka päivä jotain uutta. Ovikellon odotetaan soivan, jotta kauan kaivattu tulija saapuisi.

Kun asennat ovia ja ikkunoita voit huomata, että ne kumpikin välittävät sisällä asujalle erilaisia viestejä. Sisäovet antavat rakennuksen sisällä oleville yksityisyyden suojan ja erottavat huonetilat toisistaan väliseinien kanssa.

 

 


Myös rakennus-
puusepänteollisuus osiossa lisää
ikkunoista ja ovista









Tutustu ikkunoiden ja ovien asennuksiin. Tutki samalla millainen on ikkunan rakenteellinen toimintaperiaate.