Lähdeaineisto Sivukartta
Ohjeita käyttäjälle

Ovien rakenne

 

Ovien luokitus

 

Ovityyppi              

Rakenne

Kehysovi

Laakaovi

Saranointi

Oikealle aukeava ovi

Vasemmalle aukeava ovi

Käyttö

Sisäovi

Ulko-ovi

Ikkunaovi

Julkisten tilojen ovi

Palo‑ovi

Sijainti

Huoneiston ulko-ovi

Huoneiston parvekkeen ovi

Huoneiston sisäovi

Saunan ovi

Varaston ovi

Autotallin ovi

Osastoiva ovi

Aukeamistapa

Saranaovi

Liukuovi

Heiluriovi

Taitto-ovi

Pinnan materiaali

Massiivinen puu

Puulevy

Puuviilu

Puupaneeli

Lasi  

Metalli

 

Tavoitteena on oppia tuntemaan asuinrakennusten ovityypit, rakenteet, käyttökohteet ja tekniset ominaisuudet sekä heloitusten pääkohdat. Tavoitteena on myös hallita valmistuksen pääperiaatteet ja tuntea laatuvaatimukset. Tarkemmin ovista ja niiden valmistuksesta kerrotaan oppikirjassa Puutuoteteollisuus 3 Rakennuspuusepänteollisuusluvussa.

 

 Standardit

Tehtävät

 

Ovien vaatimukset

Laatuvaatimuksia
Oville, kuten muillekin rakennuspuusepäntuotteille asetetut vaatimukset on tarkoin määritelty standardeissa ja RT-korteissa. Tilauksia vastaanotettaessa onkin vain tarkistettava, että kysymykseen tulevat asiakirjat on määritelty. Monesta vaatimuksesta on myös olemassa viranomaismääräys. Ohjeita annetaan RT-korteissa.

Oven ulkonäkö ja hinta vaikuttavat yksityisen asiakkaan oven valintaan, vaikka laatuunkin kiinnitetään huomiota. Usein valinnan tekee rakennuttaja, rakentaja tai suunnittelija. Hänen on oltava perillä oven toiminnallisista ja laatuvaatimuksista sekä ovimalliston tarjoamista mahdollisuuksista. Rakentaja arvostaa toimitustäsmällisyyttä, mahdollisimman valmista kokonaisuutta ja tietysti hintaa. Puuoven on ominaisuuksiltaan täytettävä Suomessa voimassa olevien kansallisten tai kansallisiksi vahvistettujen standardien vaatimukset.

 

 


Standardit

Tehtävät

 

Rakenteet
Sisäovet ovat useimmiten laaka- tai kehysovia, mutta myös ikkunaovia käytetään. Ulko-ovet ovat useimmiten kehysovia tai ikkunaovia.

Laakaovessa ovilevy on kerrosrakenteinen. Sen jäykkyys saadaan aikaan liimaamalla oven pintalevy sisäkehyksen ja täytteen molemmille puolille. Myös laakaoveen voidaan tehdä lasiaukko. Kehysovessa on jäykkä kehys. Peiliovissa tämä kehys on näkyvissä, mutta se voi olla peitetty paneelilla, vanerilevyllä tai vastaavalla. Jos kehyksen sisäpuolella on osa lasia, puhutaan ikkunaovesta.

Ovien reunan muoto on huullettu, kaksoishuullettu tai tasareunainen.

Ovien helojen valikoima on laaja, mikä johtuu osien erilaisista vaatimuksista. Saranoiden rakenteen määrää niiden käyttötarkoitus. Ovissa tarvitaan lisäksi salpoja, lukkoja ja usein myös muita varusteita, kuten kiinnipitolaitteita, postiluukkuja ja nimikilpiä. Ulko-ovissa tiivisteet ovat tärkeitä. Ovet toimitetaan yleensä karmeineen ja valmiiksi saranoituina. Mikäli ovi ei ole siten symmetrinen, että oven kätisyys on vaihdettavissa, on se huomioitava tilauksessa.

 

 

Tehtävät