Lähdeaineisto Sivukartta
Ohjeita käyttäjälle

Lisämateriaali:
Tuoteverstaan organisoiminen

Tämän esimerkkitapauksen ajattelutapa voidaan siirtää lähes sellaisenaan myös muiden yritysten väliseen yhteistoiminnan järjestelyyn.
 

Rakennustuotteita valmistava yksikkö

Pienessä tuoteverstaassa valmistetaan seinien lisäksi elementtejä rakennuksen ylä-, väli- ja alapohjiin. Rakennuksen runko kootaan sokkelin päälle näistä osista.
 

Erityisosaaminen ja kumppanuus
Yhteistoiminta alkaa rakennusliikkeen tarpeesta tehostaa toimintaansa. Se toimii siis asiakasyrityksen roolissa. Tuoteverstaalle avautuu mahdollisuus toimia alihankkijana tai sopimusvalmistajana ja tarjota näiden tarvitsemia rakennustuotteita.

Kun kumppanuus tiivistyy, yhteistoiminta muuttaa luonnettaan. Verstas voi päästä sopimusvalmistajan rooliin, jolloin sen tehtävä on huolehtia asiakasyrityksen tietyn osa-alueen jatkuvista tarpeista. Sopimuksen syntymistä edistävät pienen yrityksen pienet yleiskulut ja tehokas toiminta. Ideana on, että toiminta on jatkuvaa, tuotto ja kustannukset ovat sopimuskumppaneiden tiedossa ja kaikki osapuolet saavat riittävän liikevoiton toiminnasta.

Yhteistoiminnasta kertyy verstaalle sellaista ydinosaamista, joka lisää sen tietotaitoina. Osaaminen karttuu ja takaa tulevaisuudessa sen kilpailukyvyn. Jokainen hyvin hoidettu toimitus lisää yrityksen hyvää mainetta – sen imagoa.

Sekä talonrakennus että teollinen elementtien valmistus vaativat kumpikin tiettyä erikoistumista, jonka avulla kumpikin yritys hankkii kilpailuetua muihin samalla alalla toimiviin yrityksiin nähden.

Jos rakennusliike päättää hankkia elementit ulkopuolelta – paikalla rakentamisen sijasta – siitä on tultava jotain etua, kuten esimerkiksi edullinen hinta tai nopea rungon valmistuminen. On itsestään selvää, että tuotteen toimitus tapahtuu täsmällisesti sovitun mukaisesti ja että laatu on kelvollista.

Elementtejä valmistavan verstaan ja rakennusliikkeen väliseen liiketoiminnan logiikkaan kuuluu, että osapuolet hyötyvät yhteistoiminnasta. Verstaan osaaminen painottuu tekniseen erityisosaamiseen, kun taas rakennusliikkeen – kokonaisuuteen ja liiketaloudelliseen osaamiseen.

Rakennusliike on ulkoistanut elementtien valmistuksen, tuotetehdas taas osaa valmistaa elementtejä teollisin keinoin nopeasti ja edullisesti.
 

Liiketoiminnan ansaintalogiikka
Jotta nämä yritykset löytäisivät toisensa, näiden välille tarvitaan tarpeiden tunnistaja. Se voi olla ulkopuolinen välittäjä tai jommankumman tai molempien osto- tai myyntiosastot.

Tässä tapauksessa alkavan tuotetehtaan myynnistä tarjoutui huolehtimaan ulkopuolinen myyjä eli välittäjä, joka sai jokaisesta toteutuneesta kaupasta provision. Kaupan välitys ja yritysten välinen toiminta noudattavat kuvan 18 mukaista logiikkaa.

Kuva 18. Rakennusliikkeen ja elementtitehtaan liiketoiminnan logiikka.
 

Rakennustuotteiden valmistus
Jotta sovittu liiketoimi onnistuisi, se vaatii johdonmukaista toimintaa: johtamista, suunnittelua ja tuotantoa. Toimituksen kehitystä ohjataan raaka-aineiden hankinnasta aina valmiin tuotteen toimittamiseen asiakkaalle saakka. Jos ei toisin sovita, on se tuotannonjohtajan tehtävä.

Lisäksi tehtaalla tarvitaan joukko osaajia, kuten elementtien vastuullinen suunnittelija, materiaalin tilauksista huolehtiva henkilö ja elementtien valmistuksen suorittavat työntekijät, kuva 19. Tällaisessa pienessä yksikössä tukitoiminnot jakautuvat toimitusjohtajan, tuotannonjohtajan sekä solun eri henkilöiden kesken.

Kuva 19. Tuotetehtaan tai -verstaan organisointitapa.
 

Tehokkaasti toimiva , tällainen 2–3 työntekijän solu tuottaa noin 30 m2 valmiiksi eristettyä seinäelementtiä päivässä. Solun tuotantokiintiö on aluksi vain noin 20 m2/päivä.
 

Harjoitustehtäviä

Miten tällainen rakennuksen elementtejä valmistava verstas sitten menestyi? Taulukossa 9 esitetään verstaan tuloslaskelma. Harjoitustehtävänä laaditaan myös tase ja lasketaan sen muutama keskeinen tunnusluku.

1. Tehtävät tuloslaskelmasta
Tarkastellaan, miten aloittavan yrityksen kävi. Taulukossa 9 on esitetty tämän rakennustuotteita valmistavan yksikön ensimmäisten 9 kuukauden tuloslaskelma.

  1. Selvitä laskelman kustannusrakenne. Paljonko materiaalikustannukset, palkkakustannukset ja liiketoiminnan muut kulut muodostuvat prosentteina erikseen?

    Mieti eri ryhmien kustannuksia ja arvioi, miten kunkin ryhmän kustannuksia voitaisiin pienentää eli miten toimintaa ylipäänsä voitaisiin tehostaa?
     

  2. Laske, mikä on jalostusarvo prosentteina liikevaihdosta.

    Mikä jalostusarvon idea oikein on? Mieti, mistä tekijöistä yrityksen voitto koostuu.
     

  3. Selvitä mitkä olivat välittömät kustannukset.
     

  4. Arvioi yrityksen välilliset kustannukset, kun verstaassa ei ole välillisiin kustannuksiin luettavia toimihenkilöitä ja muut liiketoiminnan kulut ovat likimain kaikki välillisiä.
     

2. Taseeseen liittyvät tehtävät
Miten tuoteverstaan omaisuus ja pääoma likimain kehittyivät?

Pääoma: oma pääoma on 10 000 €, vieras pääoma jakautuu 30 000 euroon pitkäaikaiseen lainaan ja 10 000 euron lyhytaikaiseen lainaan.

Omaisuus koostuu käyttöomaisuudesta (koneet ja laitteet sekä aineeton omaisuus), joka on 30 000 €, 10 000 euron vaihto-omaisuudesta ja10 000 euron rahoitusomaisuudesta.

  1. Laske taseen omaisuuserät (vastaava) ja pääomaerät (vastattava) erikseen yhteen.
     

  2. Oletetaan, että osinkoa ei jaeta eli voitto aktivoidaan eli siirretään taseen omaan pääomaan. Mikä on verojen jälkeinen aktivoitavan erän eli voiton määrä?
     

  3. Piirrä kuvan 8 mukainen talouskuva ja arvioi yritys sen perusteella. Minkälainen on tämän yrityksen profiili?
     

3. Tunnuslukujen laskenta
Laske tuloslaskelmasta yrityksen seuraavat tunnusluvut:

  1. Pääoman käytön tehokkuus

  2. Yrityksen kannattavuus

  3. Maksuvalmius

  4. Vakavaraisuus
     

 

 




(avautuu osoittamalla)


Hae hakusanalla
- Puutuote
- Tuottava tehdas
- Tehdas
- Verstas
 

Taloelementtien valmistus






Pohdittavaa

Mitkä ovat ne ison ja pienen yrityksen tarpeet, jotka vetävät niitä yhteistyöhön?

Miksi ison yrityksen on joskus järkevää ulkoistaa ja turvautua alihankintaan?

Minkä tyyppiseen osaamiseen asiakasyritys tai sopimusvalmistaja keskittyy?










Kahden yrityksen välinen yhteistoiminta




Pohdittavaa

Mikä on kuvan 18 yritysten ansaintaan liittyvä logiikka tai johtoajatus?



Linkkejä tuoteverstaan organisoinnista

Organisaation vaikutus kustannuksiin

Erän suuruuden teknologian ja prosessin organisoinnista

Läpäisyajan lyhentäminen ja visuaalinen ohjaus
 

Pohdittavaa

Mitä tehtäviä kuuluu eri tasoilla toimiville
a) tuotannon johtajalle
b) solun esimiehelle
c) perustoimintoja suorittavalle työntekijälle?

Vaatiiko kahden työntekijän pieni yritys kuvan 19 mukaisen ajattelun rakennetta?






Linkkejä kustannus-
laskennasta

Talouskuva

Rakennustuotteita valmistavan yksikön tuloslaskelma

Kustannukset ja jalostusarvo











Puutuoteteollisuus
1-5, poimintoja

Yrittäminen, osa 1, sivu 225.

Markkinointi, osa 3, sivu 53.

Tuotantotekniikka, osa 3, sivu 238.

Valmistusprosessit, osa 3, sivu 246.

 

Verstaasta tuotetehtaaksi

Valmistajan toimitussisältöön voidaan lisätä myös elementtien asentaminen. Koko talo tai rakennus kootaan runkovalmiiksi elementeistä. Tarkastellaan, mitä tarvitaan lisää, jotta elementtien pienimuotoisesta valmistuksesta tulee järjestelmien toimittaja, kun toiminta vähitellen laajenee.
 

Järjestelmien toimittaja
Tuotetehtaalle kertyy vähitellen myös talojen runkojen kokoamiseen tarvittava tietotaito. Elementtien asennus sisällytetäänkin yleensä toimitukseen. Tällöin tuotetehdasta voisi kutsua ennalta suunnitellun kokonaisuuden järjestelmätoimittajaksi.

Verstaan tuotteet ovat kilpailukykyisiä, jos toimitus tapahtuu nopeasti, toimitukset ovat täsmällisiä, tuotteet ovat asiakkaita tyydyttäviä ja kelvollisia ja niiden laatu on sopimuksen mukainen.

Kaiken tämän edellytyksenä tietysti on, että toiminnan tuloksena syntyy liiketulosta. Tavoitteena on jatkuva toiminta ja jatkuva liikesuhde asiakasyritysten kanssa.
 

 

 



(avautuu osoittamalla)

 

 

Tietojärjestelmän kytkentä
Kaikki osalohkot vaikuttavat talojen tehokkaaseen rakentamiseen. Tavoitteena on sovittaa nykyaikaisen tietotekniikan suomat mahdollisuudet ja hyödyntää niitä tilattujen talon osien toimitusten ohjauksessa.

Kokonaisuuden hallinta tapahtuu tosiajassa. Samaan aikaan on valmisteilla useita toimenpiteitä. Jotta ne toimisivat, on kyettävä toimimaan järjestelmällisesti ja tuotantosuunnitelman mukaan, kuva 20.

Kuva 20. Keskeisimmät tietoverkon käyttäjät. Tieto ja asiakirjat siirtyvät tosiajassa.
 

Taloushallinto
Taloushallinto on tärkeä osa liiketoimintaa. Siihen kuuluu projektin tulo- ja menoarvion laadinta, tapahtumien seuranta, palaute, johtopäätökset ja tarvittavat muutokset hallinnossa, suunnittelussa ja tuotannossa.

Taloushallinto kytketään heti tulossuunnittelun ja reaaliaikaiseen toiminnan seurantaan. Tarkoitus on seurata kustannusten kehitystä ja rahoituksen riittävyyttä.
 

 

 

(avautuu osoittamalla)

Myynti ja markkinointi
Esimerkkiyrityksen myynti ja markkinointi sekä asiakaspalvelu on tarkoitus sopeuttaa rakentamiseen ja sen valmistusketjuun. Ideana on, että asiakkaat voivat saada haluamiaan muutoksia ostamaansa huoneistoon tai taloon.

Tavoitteena on kehittää joustava, asiakaspalveluun erikoistunut järjestelmä, josta nähdään tosiajassa, missä vaiheessa kulloinkin ollaan menossa ja missä vaiheessa asiakkaan toivomuksiin voidaan vielä reagoida. Samalla asiakaspalvelu kytketään myös maksu- ja kustannusseurantaan.

Vastaisuudessa tämän tuotetehtaan myynti ja markkinointi siirtyvät oman henkilöstön tehtäväksi. Tilauskanta koostuu hyväksytyistä tarjouskyselyistä, toisin sanoen siitä, miten asiakkaiden tarpeita kyetään tyydyttämään. Usein se vaatii koko henkilöstön tuen.
 

Suunnitteluvaihe
Piirustukset laaditaan digitaalisessa muodossa ja sovitetaan palvelemaan verstaan ja solujen tarpeita. Suunnittelija laatii elementtien työpiirustukset yhteistyössä myynnin ja markkinoinnin, hankintatoimen sekä valmistussolun kanssa. Tavoitteena on kouluttaa eri ryhmät toimimaan yhdessä, laatia työpiirustukset digitaalisessa muodossa sekä toimia tosiajassa myynnin, suunnittelijan, työsolun ja tavarantoimittajien kanssa tosiajassa.
 

Elementtien teollinen valmistus
Elementit valmistetaan verstaalla työsoluissa, joissa toimii työhön osaaottavan vastuullisen esimiehen lisäksi 1–2 työntekijää/solu. Jotta teollisen tuotannon hyöty voitaisiin saavuttaa, avainsanoja ovat suunnitelmallisuus, työsolu, jatkuvuus ja suuri määrä (volyymi).

Työpiirustusten täytyy olla valmiina hyvissä ajoin ennen valmistusta, koska tarvikkeet joudutaan tilaamaan ulkopuolisilta toimittajilta. Toimitusvalmiuden, joustavuuden ja työllistymisen takia joudutaan pitämään pientä tarvikevarastoa.

Päivittäinen tuotantokiintiö annetaan tehtäväksi itsenäiselle solulle, jossa jokainen työntekijä osaa valmistaa kaikkia vaiheita.

Suurin ongelma yleensä on jatkuvan tuotannon aikaansaaminen. Ongelma liittyy läheisesti kausivaihteluun ja työntekijöiden jatkuvaan työllistyminen. Tästä syystä solun työntekijöiden on oltava monitaitoisia eli ellei tuotantoa ole, on kyettävä toimimaan myös paljon työtä vaativissa työmaaolosuhteissa rakennuksella. Usein tämä asia on vain järjestelykysymys.
 

Kokonaisuuden hallinta
Tehokas toiminta riippuu myynnin, suunnittelun, työmaatekniikan, kuljetusten ja rakentamisen eri vaiheiden yhteensovittamisesta.

Mitä pidemmälle valmistus on tapahtunut tuotetehtaalla, sitä vähemmän työtä tarvitaan työmaalla ja sitä nopeampi toimitusaika voidaan luvata. Toimivuuden perussääntönä on hajottaa ensin iso kokonaisuus osiinsa ja sitten koota osista taloja. Kokonaisuus synnytetään tosiajassa tarkan suunnittelun, teollisen valmistuksen, kuljetusten järjestelyn ja tehokkaan asennustyön ja tarkan seurannan avulla. Näin saadaan aikaan huomattavia kustannussäästöjä.

Ideana on tehdä ensin paikallisesti kiinteää yhteistyötä erikoisosaajien kanssa ja luodaan kumppanuuksia ja yhteyksiä, tehdään sopimuksia. Kun tuotekokonaisuus ja kotikenttä on hallussa, voidaan toiminta laajentaa ensin lähialueille ja sitten kauemmas EU–maihin.

 

 

(avautuu osoittamalla)

 

 

Mistä alkava yrittäjä voi hakea ja saa apua?

Ensimetri