Henkilökohtainen hygienia
Ihmisessä itsessään on runsaasti mikrobeja iholla,
limakalvoilla sekä ruoansulatuskanavassa. Omasta puhtaudesta
ja terveydestä sekä hyvistä työtavoista huolehtiminen
kuuluvat elintarviketyön perusvaatimuksiin. Uuden työntekijän
on käytävä työhöntulotarkastuksessa, joka sisältää teveydenhuollon ammattihenkilön (lääkäri tai työterveyshoitaja) suorittaman haastattelun.
Lisäksi tehdään salmonellatutkimus harkinnan mukaan.
Työhöntulon
yhteydessä henkilö perehdytetään henkilökohtaisen
hygienian, pukeutumisen ja työskentelyhygienian vaatimuksiin.
Tupakointi on sallittu vain siihen tarkoitukseen osoitetussa paikassa.
Huolehdi puhtaudestasi ja vaatteittesi puhtaudesta
Elintarviketyössä pukeudutaan työn edellyttämällä
tavalla työasuun, jota ei saa käyttää työpaikan
ulkopuolella. Tästä poikkeuksena on ravitsemisliikkeessä
tarjoileva henkilö, joka voi käyttää työasua
myös työmatkan aikana. Asun on peitettävä alla
olevat vaatteet, myös hihat. Vaatteet on vaihdettava riittävän
usein. Vaatteiden likaantumista voi estää esiliinalla
ja hihasuojilla, jotka on vaihdettava riittävän usein.
Työssä on käytettävä puhtaita ja ehjiä
jalkineita, joita ei käytetä muualla.
Jos työskentelet elintarvikkeiden valmistuksessa, älä
käytä mitään koruja. Käytä hiukset
kunnolla suojaavaa päähinettä, etteivät hiukset,
hilse tai hiussoljet pääse tippumaan elintarvikkeisiin.
Vältä epähygieenisiä työtapoja, kuten hiusten
kohentelua, kesken työn.
Huolehdi henkilökohtaisesta hygieniasta, ettet itse levitä
mikrobeja elintarvikkeisiin. Siisti olemus ja ystävällinen
käytös asiakaspalvelussa antavat myönteisen vaikutelman.
Mieti, että jos itse olisit asiakas, haluaisitko ostaa syötävää
henkilöltä, jonka siisteys ja työtavat ovat sellaiset
kuin sinulla.
esimerkki
|