Henkilökohtainen hygienia

Kädet
Sairastuminen
Etusivulle
sanasto

Henkilökohtainen hygienia

Ihmisessä itsessään on runsaasti mikrobeja iholla, limakalvoilla sekä ruoansulatuskanavassa. Omasta puhtaudesta ja terveydestä sekä hyvistä työtavoista huolehtiminen kuuluvat elintarviketyön perusvaatimuksiin. Uuden työntekijän on käytävä työhöntulotarkastuksessa, joka sisältää teveydenhuollon ammattihenkilön (lääkäri tai työterveyshoitaja) suorittaman haastattelun. Lisäksi tehdään salmonellatutkimus harkinnan mukaan.
Työhöntulon yhteydessä henkilö perehdytetään henkilökohtaisen hygienian, pukeutumisen ja työskentelyhygienian vaatimuksiin.
Tupakointi on sallittu vain siihen tarkoitukseen osoitetussa paikassa.

Huolehdi puhtaudestasi ja vaatteittesi puhtaudesta

Elintarviketyössä pukeudutaan työn edellyttämällä tavalla työasuun, jota ei saa käyttää työpaikan ulkopuolella. Tästä poikkeuksena on ravitsemisliikkeessä tarjoileva henkilö, joka voi käyttää työasua myös työmatkan aikana. Asun on peitettävä alla olevat vaatteet, myös hihat. Vaatteet on vaihdettava riittävän usein. Vaatteiden likaantumista voi estää esiliinalla ja hihasuojilla, jotka on vaihdettava riittävän usein. Työssä on käytettävä puhtaita ja ehjiä jalkineita, joita ei käytetä muualla.

Jos työskentelet elintarvikkeiden valmistuksessa, älä käytä mitään koruja. Käytä hiukset kunnolla suojaavaa päähinettä, etteivät hiukset, hilse tai hiussoljet pääse tippumaan elintarvikkeisiin. Vältä epähygieenisiä työtapoja, kuten hiusten kohentelua, kesken työn.

Huolehdi henkilökohtaisesta hygieniasta, ettet itse levitä mikrobeja elintarvikkeisiin. Siisti olemus ja ystävällinen käytös asiakaspalvelussa antavat myönteisen vaikutelman. Mieti, että jos itse olisit asiakas, haluaisitko ostaa syötävää henkilöltä, jonka siisteys ja työtavat ovat sellaiset kuin sinulla.

esimerkki

Klikkaa kuvaa, se aukeaa uuteen ikkunaan.

 
Päähineen käytön peruste   sivun alkuun