KULTTUURIALA


Tiedot toimittaneet Eeva Toikka ja muut Koulutuskeskus Salpauksen kulttuurialan opettajat (Kuvat: Tuomo.Hannukkala ja Koulutuskeskus Salpaus)

Kulttuurialan arvoperustana on ihmisen ja luonnon hyvinvointi ja siihen liittyvä eettinen ja kasvatuksellinen toiminta.

Kulttuurialojen tuotannossa korostuvat eettiset, ekologiset, esteettiset ja laatukysymykset sekä asiakaslähtöinen ja yrittäjämäinen toimintatapa. Perinne, paikallisten ja vieraiden kulttuurien ymmärtäminen, vuorovaikutus ja soveltaminen niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla ovat kulttuurialojen ammateissa keskeinen osa kokonaisuutta. Materiaalisen ja henkisen kulttuurin tuntemuksen kautta muovautuu myös ammatillinen tietämys ja näkemys sekä vahva ammatti-identiteetti.

Pienelle osalle kulttuurialalla työskentelevistä on ainutkertaisen sisällön tuottaminen ammattiosaamisen ydin. Suurimmalle osalle ammatillinen luovuus kuitenkin tarkoittaa mahdollisuutta tarjota asiakkaalle yksilöllisiä (jopa yksittäisiä) ja muuttuvat tilanteet huomioonottavia räätälöityjä ratkaisuja.

Kulttuuri ei ole vain paikallaan pysyviä asioita, vaan se on myös eteenpäin pyrkivä uudistumisen prosessi!

Kulttuurialojen koulutukselle on ollut leimallista perinteisten työtapojen ylläpito ja ammattitaidon siirto edelleen. Viime vuosikymmenten aikana koko kulttuurialan koulutuksen kasvun myötä on perinteisen käsityön, taiteiden ja viestinnän rinnalle tullut uusia perustutkintoja ja koulutusohjelmia. Alalta poistunut paljon perinteistä, mutta myös tullut tilalle uusia toiminta-alueita ja -tapoja. Nykyinen kulttuurialan koulutus sisältää ammatillisia valmiuksia laidasta laitaan. Käytännössä opiskelijan on pystyttävä valmistamaan ammattialansa tuotteita kokonaisprosessina alusta loppuun. Päämääränä on saada opiskelija sisäistämään sekä perinteitä vaaliva ammattiosaaminen, että kulloisenkin ajan luomat uudet vaatimukset.

Kulttuurialan aineitten opettamisessa olennaisin asia on kokonaisvaltainen lähestymistapa ammattiin. Tämä asia yhdistää toisistaan erillään olevat kulttuurialan ammatit, kuten esimerkiksi sirkustaitelijan ja kultasepän. Jokainen ammatinharjoittaja toteuttaa omaa ammatillista taitoaan, mutta samalla myös omaa kansallista kulttuuritaustaansa. Kulttuurialoilla opiskelevan tulee ymmärtää ammattinsa osaksi laajempaa henkisen ja aineellisen kulttuurin kehitystä.

Kulttuurialan koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet tuottaa ammatillisesti luovia ratkaisuja.

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita kulttuurialoilla ovat:

Ekologinen ja taloudellinen kestävyys Kulttuurinen kestävyys Sosiaalinen kestävyys Yhteiskunnalliset trendit

Kulttuurialan kestävän kehityksen hallinnollinen ohjaus toteutuu osana yleistä lainsäädäntöä. Alan laajuudesta johtuen sitä säätelevät ja sivuavat usean eri alan lait ja asetukset, jotka liittyvät esim. materiaalien työstöprosessien raaka-aineisiin, työssä käytettäviin kemikaaleihin, ongelmajätteisiin ja työturvallisuuteen. Kulttuuriperinnön säilyttämisestä on omat lakinsa ja myös tekijänoikeuslaki on kulttuurialalla merkittävässä asemassa.


Mitä kestävä kehitys merkitsee kulttuurialan perustutkinnoissa?  

Perustutkinnot: