MATKAILU-, RAVITSEMIS- JA TALOUSALA

 
(Kuvat: Tuomo Hannukkala ja Koulutuskeskus Salpaus)

Matkailuala on maailman nopeimmin kasvavia elinkeinoja. Matkailuala on monen eri toimialan yhteistyötä. Sen muodostavat matkailupalvelujen tuotantoon, liittyvät toimialat, kuten majoitus-, ravitsemis-, kuljetus- ja ohjelmapalvelut, markkinointiin liittyvät toimialat, kuten matkatoimistot, matkailun neuvontapalvelut ja matkailun alueorganisaatiot, sekä matkailutuotantoa ja markkinointia tukevat tahot, vähittäiskauppa sekä julkisen sektorin tuottamat tukipalvelut. Välillisesti matkailuelinelinkeino kytkeytyy myös mm. rakentamiseen, tukkukauppaan, tavarankuljetukseen sekä puhdistus- ja kunnossapitotehtäviin.

Matkailupalvelujen tuottaminen ja matkailupalvelujen kuluttaminen kuormittavat luontoa. Alan taloudellinen menestyminen on suuresti riippuvainen matkailutoiminnan kestävyydestä. Kestävästä matkailusta voidaan puhua silloin, kun matkailu ei vaaranna kohdealueen luonnon, kulttuurin eikä paikallisyhteisön sosiaalista kantokykyä ja luo taloudellista kestävyyttä alueelle. Pilattu luonto ja muuttunut paikalliskulttuuri, kohdealueen sosiaaliset ongelmat ja paikallisväestön matkailuvastaisuus tekevät matkailun harjoittamisen alueella pian kannattamattomaksi. Kestävä matkailu on sekä matkakohteen asukkaiden, matkailuelinkeinon että matkailijoiden edun mukaista.

Erityisen tärkeitä kestävän kehityksen näkökulmia matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla ovat:

Kansainvälisen matkailun levittäytyminen ympäri maailman luo tarpeen lisätä tietoisuutta myös matkailun sosio-kulttuurisista ja taloudellisista vaikutusmahdollisuuksista.


Mitä kestävä kehitys merkitsee matkailu- ravitsemis- ja talousalan perustutkinnoissa?
 

Perustutkinnot: