Esimerkkikohteiden esittely  1 Ohut sisäseinäverhous  2 Noppakivet  3 Tuuletettu julkisivuverhous  4 Ohutkivilattia  5 Laattaporras  6 Katulaatat  7 Paksukivilattia  8 Reunakiveys  9 Massiiviporras  10 Rannan tukimuuri

Esimerkkikohde 9: Massiiviporras

Luonnonkivinen massiiviporras on esimerkkikohteena. Asennuskohde sijaitsee Helsingissä, Ruoholahdessa. Kivien asennus tapahtui kesällä 2001. Kiviurakoitsijana toimi Suomen Graniittikeskus Oy.

Luonnonkivinen massiiviporras on tehty graniitista. Kivinen ulkoporras soveltuu hyvin arvokohteiden portaiden materiaaliksi. Lisäksi se kestää ilmaston ja käytön rasituksia erittäin hyvin.

Kohde: Massiiviporras
Sijainti: Helsinki, Ruoholahti
Rakennuttaja: Helsingin Kaupungin Rakennusvirasto
Pääsuunnittelija: Finnmap Oyj
Pääurakoitsija: Rakennus Lemminkäinen Oy
Kiviurakoitsija: Suomen Graniittikeskus Oy
Kiviasennus: Suomen Graniittikeskus Oy, Kuusiluoto Oy

Kivi: Virolahden punainen graniitti (Carmen Red )
Pintakäsittely: Pääosin ristipäähakattu
Kivien mitat: Kivien koot vaihtelevat tarpeen mukaan. Käytetyimmät koot 300mm*600mm*1185mm sekä 195mm*400mm*1185mm. Kivien pituus yleisesti 1185 mm.
Kivenjalostus: Vientikivi Oy, Kapeen Kivipojat Oy, Tampereen kovakivi Oy

 

Kivien louhinta ja jalostus

Graniitin koostumus

Graniitti on yleensä väriltään punaista tai harmaata. Sen päämineraalit ovat kvartsi (10-40%), kalimaasälpä ( 30-60%) ja plagioklaasi (0-35%). Biottiittia ja muskoviittia esiintyy myös jonkin verran. Graniittien raekoko vaihtelee hienorakeisesta karkearakeiseen. Rakennuskivenä graniitti on ollut suosittu jo pitkään.

Kiven louhinta

Esimerkkikohteessa käytettyjen kivien louhinta tapahtui Kaakkois-Suomessa, Virolahdella. Kivi on Kaakkois-Suomelle tyypillistä rapakivigraniittia. Louhimolla kalliosta irrotettiin kami mikä lohkottiin pienemmiksi lohkareiksi asiakkaan eli kivenjalostajan toivomusten mukaan. Tämän jälkeen mitattu kivilohkare viedään edelleen jalostettavaksi.

Graniitti irrotetaan kalliosta yleensä joko räjäyttämällä, kiilaamalla tai railoporaamalla. Nämä ovat yleisiä tapoja kovien kivien irrotuslouhinnassa. Kiven paloittelussa käytettyjä menetelmiä ovat mm. kiilaus tai räjäytys. Näiden avulla kami lohkotaan halutun kokoisiksi kivilohkareiksi.

Louhimoilla työskentelevät kivimiehet ovat erikoistuneet joko louhintaan tai murskaukseen.

Louhinnassa mukana olevat suorittavat tarpeen vaatiessa louhintaan ja räjäytystyöhön liittyvät asiat kuten porauksen, sahauksen, polton ja kiilauksen sekä itse varsinaisen räjäytyksen.

Murskaukseen erikoistuva käyttää murskauslaitosta sekä hoitaa murskausprosessia. Lisäksi murskauslaitteiden asennus ja kunnossapito kuuluvat toimenkuvaan.

Kivimies osaa käyttää louhimolla tarvittavia koneita, työvälineitä sekä materiaaleja asiantuntevasti ja turvallisesti. Vaarantamatta itsensä taikka muiden turvallisuutta sekä lisäksi hän toimii niin että ettei vaurioita rakennusmateriaalia eikä toimintaympäristöä.

Kiven jalostus

Esimerkkikohteen kivet sahattiin kiviurakoitsijan toivomusten mukaan määrämittaan ja kivet pintakäsiteltiin (ristipäähakkaus) asiakkaan haluamalla tavalla. Kivet viimeisteltiin ja kuljettiin asennustyömaalle.

Kivien jalostus tapahtuu pitkälle automatisoiduilla koneilla. Graniitin sahauksessa käytetään yleisesti teräshiekkaraamisahausta jolla kivilohkare viipaloidaan halutun paksuisiksi kivilevyiksi. Levyjen leikkaus laatoiksi tapahtuu usein timanttipyörösahalla. Kivipinnan ristipäähakkauksesta huolehtii automaattikone.

Jalostukseen erikoistunut kivimies tekee lohkareen sahauksen että paloittelusahauksen. Hän hallitsee myös kivituotteen pintakäsittelyn, (hionnan/kiillotuksen, hakkauksen, hiekkapuhalluksen, polttamisen). Lisäksi hän tarpeen vaatiessa tekee kaiverrukset kiveen tai lohkoo sen.

 

Kivien asennus

Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevien luonnonkivisten massiiviportaiden alusta on betonivalu. Betonista valettiin ylä- ja alapäähän betoniset perustukset joiden varaan kivien ylin ja alin juoksu kiinnitettiin. Näihin perustuksiin tehtiin reiät kivien kiinnitystä varten. Betoni perustusten välinen luiska valettiin betonilla teräsristikon päälle. Myös kivien limitys oli suunniteltava huolella, sillä kiviensiirtely jälkikäteen on erittäin hankalaa.

Asennustyöt kuuluvat asennukseen erikoistuneen kivimiehen tehtäväkuvaan. Kivimiehen tehtäviin kuuluvat myös asennuksessa tarvittavien mittauksien ja käytännön suunnittelu. Samoin kivimies hoitaa materiaalien siirron ja käsittelyn työmaalla, työmaalle sekä lisäksi työmaalta pois. Koska kyseessä on massiivia ja painavia materiaaleja on siirroissa oltava huolellinen ja tarkka. Tehtyjä virheitä on hankala korjata jälkikäteen.

Suunnittelussa oli otettava huomioon portaiden sijainti meren ääressä. Tämä aiheutti sen että rakenteista oli tehtävä veden ja jään kulutuksen kestäviä. Asennustyö tapahtui portaiden edustan ollessa vielä kuivana.

Porraskivien asennus aloitettiin alaperustuksesta. Ylä- ja alajuoksujen kiviin oli porattu reiät ja niihin kiinnitetty 2 kappaletta sinkittyjä terästappeja joiden avulla porraskivi saatiin pysymään paikoillaan. Tämä oli erityisen tärkeää mahdollisen jäätymisen ja irtojään takia. Kivien tapit upotettiin perustuksessa oleviin reikiin.

Alimman juoksun kivet ovat muita suurempia (300mm*600mm*1185mm). Tämän alin kivi valettiin sementillä kiinni perustuksiin, ylemmät asennettiin maakostealle betonille. Maakostealle betonille ei saataisi alimpien kivien korkoa pysymään tasaisena. Suunnittelussa suositaan maakosteaa betonia sen edullisuuden takia.

Kivi nostettiin nosturilla paikoilleen niin että alimmissa kivissä olevat terästapit osuivat juotosbetonilla täytettyihin reikiin. Keskimmäiset kivet asennettiin suoraan asennuskohteeseen levitetyn maakostean betonin päälle. Ylimmän juoksun kivissä käytettiin jälleen terästappi kiinnitystä.

Portaiden saumaus tapahtui asennuksen valmistuttua. Saumauksessa oltiin erityisen huolellisia kohteen sijainnin takia. Veden pääsy saumoihin oli estettävä huolella.

Esimerkkikohteiden esittely  1 Ohut sisäseinäverhous  2 Noppakivet  3 Tuuletettu julkisivuverhous  4 Ohutkivilattia  5 Laattaporras  6 Katulaatat  7 Paksukivilattia  8 Reunakiveys  9 Massiiviporras  10 Rannantukimuuri