Esimerkkikohteiden esittely  1 Ohut sisäseinäverhous  2 Noppakivet  3 Tuuletettu julkisivuverhous  4 Ohutkivilattia  5 Laattaporras  6 Katulaatat  7 Paksukivilattia  8 Reunakiveys  9 Massiiviporras  10 Rannan tukimuuri

Esimerkkikohde 3: Tuuletettu julkisivuverhous

Esimerkkikohteena on tuuletettu julkisivuverhous. Kyseinen kohde sijaitsee Espoossa, Ison Omenan ostoskeskuksessa. Kivien asennus tapahtui kesällä 2001. Kiviurakoitsijana oli Tulikivi Rakennuskivet Oy.

Graniittilaatoista tehty julkisivuverhous on pintakäsitelty ristipäähakkaamalla. Laatat kiinnitetään perinteisesti reunoista pysty tai vaakasaumoihin sijoitettavilla kiinnikkeillä. Luonnonkivinen julkisivuverhous on yleisesti käytetty ulkotilojen seinäpintojen verhousmenetelmä ja se sopii mitä moninaisimpiin käyttökohteisiin.

Kohde: Tuuletettu julkisivuverhous
Sijainti: Espoo, Iso- Omena
Rakennuttaja: Ilmarisen Liikekiinteistöt Oy
Pääsuunnittelija: Arkkitehdit Tommila Oy
Pääurakoitsija: CM- Urakointi Oy
Kiviurakoitsija: Tulikivi Rakennuskivet Oy
Kiviasennus: Tulikivi Rakennuskivet Oy

Kivi: Taivassalon punainen graniitti (Balmoral Red)
Pintakäsittely: Ristipäähakattu
Kivien mitat: 300mm*600mm*30mm, 300mm*300mm*30mm
Kivenjalostus: Tulikivi Rakennuskivet Oy

Kivien louhinta ja jalostus

Graniitin koostumus

Graniitti on yleensä väriltään punaista tai harmaata. Sen päämineraalit ovat kvartsi (10-40%), kalimaasälpä ( 30-60%) ja plagioklaasi (0-35%). Biottiittia ja muskoviittia esiintyy myös jonkin verran. Graniittien raekoko vaihtelee hienorakeisesta karkearakeiseen. Rakennuskivenä graniitti on ollut suosittu jo pitkään.

Kiven louhinta

Laattojen materiaali tulee Varsinais-Suomesta, Taivassalosta. Kivi on punaista, hienorakeista graniittia. Kyseinen graniitti on Suomen suosituimpia rakennuskiviä.

Louhimolla kalliosta irrotetaan kami mikä lohkotaan pienemmiksi lohkareiksi asiakkaan eli kivenjalostajan toivomusten mukaan. Tämän jälkeen mitattu kivilohkare viedään edelleen jalostettavaksi.

Graniitti irrotetaan kalliosta yleensä joko räjäyttämällä, kiilaamalla tai railoporaamalla. Nämä ovat yleisiä tapoja kovien kivien irrotuslouhinnassa. Kiven paloittelussa käytettyjä menetelmiä ovat mm. kiilaus tai räjäytys. Näiden avulla kami lohkotaan halutun kokoisiksi kivilohkareiksi.

Louhimoilla työskentelevät kivimiehet ovat erikoistuneet joko louhintaan tai murskaukseen.

Louhinnassa mukana olevat suorittavat tarpeen vaatiessa louhintaan ja räjäytystyöhön liittyvät asiat kuten porauksen, sahauksen, polton ja kiilauksen sekä itse varsinaisen räjäytyksen.

Murskaukseen erikoistuva käyttää murskauslaitosta sekä hoitaa murskausprosessia. Lisäksi murskauslaitteiden asennus ja kunnossapito kuuluvat toimenkuvaan.

Kivimies osaa käyttää louhimolla tarvittavia koneita, työvälineitä sekä materiaaleja asiantuntevasti ja turvallisesti. Vaarantamatta itsensä taikka muiden turvallisuutta sekä lisäksi hän toimii niin ettei vaurioita rakennusmateriaalia eikä toimintaympäristöä.

Kiven jalostus

Esimerkkikohteen kivet sahattiin kiviurakoitsijan toivomusten mukaan määrämittaan ja kivet pintakäsiteltiin (ristipäähakkaus) asiakkaan haluamalla tavalla. Kivet viimeisteltiin ja kuljettiin asennustyömaalle.

Kivien jalostus tapahtuu pitkälle automatisoiduilla koneilla. Graniitin sahauksessa käytetään yleisesti teräshiekkaraamisahausta jolla kivilohkare viipaloidaan halutun paksuisiksi kivilevyiksi. Levyjen leikkaus laatoiksi tapahtuu usein timanttipyörösahalla. Kivipinnan ristipäähakkauksesta huolehtii automaattikone.

Jalostukseen erikoistunut kivimies tekee lohkareen sahauksen että paloittelusahauksen. Hän hallitsee myös kivituotteen pintakäsittelyn, (hionnan/kiillotuksen, hakkauksen, hiekkapuhalluksen, polttamisen). Lisäksi hän tarpeen vaatiessa tekee kaiverrukset kiveen tai lohkoo sen.

Kivien asennus

Asennukseen erikoistuneen kivimiehen tehtäväkuvaan kuuluu materiaalien käsittely ja siirto työmaalla, työmaalle sekä työmaalta pois. Lisäksi asentaja suorittaa asennuksessa tarvittavat mittaukset ja asennuksen käytännön suunnittelun. Kivimies osaa käyttää asennuksessa tarvittavia koneita ja työvälineitä asiantuntevasti ja turvallisesti. Vaarantamatta itsensä taikka muiden turvallisuutta sekä lisäksi hän toimii niin ettei vaurioita rakennusmateriaalia eikä toimintaympäristöä.

Laatoitusalustana on sille parhaiten soveltuva betoniseinä. Seinän suoruus tarkistettiin ja seinä puhdistettiin.

Aluksi mitoitettiin laattarivien kulku. Mitoitus tapahtui mittaamalla laatan korkeus ja merkitsemällä se seinään. Laatta rivistön molempien päiden tultua merkityksi viritettiin linjalanka niiden väliin. Linjalangan linja merkittiin asennettavaan seinään. Kaarevissa kohdissa jouduttiin linja merkitsemään pelkästään betoniin.

Seuraavaksi merkittiin kiinnikkeiden paikat asennusseinään ja porattiin reiät kiinnikkeitä varten. Reiät porattiin niin, että kiinnikkeet tulivat sijoitettua mahdollisimman symmetrisesti laatan keskilinjojen suhteen ja samalla tuli huomioitua limityskuvio.

Kiinnikkeet ruuvattiin asennusreikiin. Reiät porattiin kiinnikkeisiin. Kiinnikkeet on myös sahatattiin määrämittaan suhteessa asennettavaan seinään. Kivilaattoihin porattiin reiät, johon kiinnitystappi asennettiin. Poraus tapahtui asennuksen yhteydessä. Tappi kiinnittyy sauman yli kahteen vierekkäiseen kiveen.

Toinen reikä tehtiin halkaisijaltaan tapin kokoiseksi. Tappi asetettiin reikään ilman liimaa niin, että se voi liukua reiässä. Vastakkainen reikä seuraavaksi asennettavassa kivilaatassa tehtiin säädettävyyden vuoksi halkaisijaltaan noin 4-5 mm tappia suuremmaksi ja se täytettiin asennuksen yhteydessä kaksikomponenttisella liimalla.

Ennen kivilaattojen asentamista kaikki verhouksen sisäpuolelle tulevat sähkö, vesi yms.
johdot ja ulostulot merkittiin ja asennettiin paikoilleen.

Kivilaattojen asentaminen aloitettiin alarivistä. Kun kivilaatta oli paikoillaan kiilattiin sen ja edellisen laatan väliseen saumaan, niin pysty kuin vaakasaumaan, puukiilat.


Verhouksen taakse tuli maakostea betonivalu, n. metrin korkeudelle asti. Valu ulotettiin sauman korkeudelle asti. Asennuksen alareunoihin tuli betoniset reunukset.

Asennuksen yhteydessä jouduttiin tekemään erikoisempia asennusratkaisuja kuten reunoissa olevien kivilaattojen kohdalla jossa kiinnikkeet kiinnitettiin muusta seinästä poiketen ala- ja yläreunoihin. Kaarevien muotojen kohdilla jouduttiin turvautumaan valesaumoihin jolloin kiveen sahattiin saumaa muistuttava ura.

Seinän ylä- ja alareunaosissa ja aukkojen kohdalla laattoja oli työstettävä. Kivilaatat leikattiin kulmahiomakoneella joissa oli kivien leikkaamiseen tarkoitettu timanttilaikka. Reiät tehtiin poraamalla kovametalliterällä ja käyttämällä alhaista kierrosnopeutta ilman iskua.

Kivilaattojen väliset saumat jätettiin laattoja asennettaessa avoimiksi. Laattojen väliset saumat saumattiin mahdollisimman nopeasti asennuksen valmistuttua. Saumauksen hoitaa yleensä toinen ryhmä kuin varsinaisen asennustyön tehnyt porukka. Saumauksessa käytettiin elastista saumaa. Saumaan laitettiin ensin saumapohjanauhaa. Jonka jälkeen sauma täytettiin kitillä.

Esimerkkikohteiden esittely  1 Ohut sisäseinäverhous  2 Noppakivet  3 Tuuletettu julkisivuverhous  4 Ohutkivilattia  5 Laattaporras  6 Katulaatat  7 Paksukivilattia  8 Reunakiveys  9 Massiiviporras  10 Rannantukimuuri