Esimerkkikohteiden esittely 1 Ohut sisäseinäverhous 2 Noppakivet 3 Tuuletettu julkisivuverhous 4 Ohutkivilattia 5 Laattaporras 6 Katulaatat 7 Paksukivilattia 8 Reunakiveys 9 Massiiviporras 10 Rannan tukimuuri
Esimerkkikohteena on noppakivin päällystetty Itämerentori. Kyseinen kohde sijaitsee Helsingissä, Ruoholahdessa. Kivien asennus tapahtui kesällä 2001. Kiviurakoitsijana toimi YIT.
Noppakivillä päällystetty tasopäällyste tehtiin graniittisista noppakivistä. Kivituotteet soveltuvat hyvin jalankulkualueiden, torialueiden, puistojen, pihakatujen ja piha-alueiden päällysrakenteisiin sekä luiskaverhouksiin.
Kohde: Noppakivinen tasopäällyste Sijainti: Helsinki, Itämerentori Rakennuttaja: Helsingin kaupungin rakennusvirasto, katuosasto Pääsuunnittelija: Helsingin kaupungin rakennusvirasto, katuosasto Pääurakoitsija: YIT Rakennus Oy Kiviurakoitsija: YIT Rakennus Oy Kiviasennus: YIT Rakennus Oy Kivi: Vehmaan punainen graniitti (Balmoral Red ) |
Graniitin koostumus
Graniitti on yleensä väriltään punaista tai harmaata. Sen päämineraalit ovat kvartsi (10-40%), kalimaasälpä ( 30-60%) ja plagioklaasi (0-35%). Biottiittia ja muskoviittia esiintyy myös jonkin verran. Graniittien raekoko vaihtelee hienorakeisesta karkearakeiseen. Rakennuskivenä graniitti on ollut suosittu jo pitkään.
Kiven louhinta
Noppakivien materiaali tulee Varsinais-Suomesta, Vehmaalta. Kivi on punaista, hienorakeista graniittia. Graniitti irrotetaan kalliosta yleensä joko räjäyttämällä, kiilaamalla tai railoporaamalla. Nämä ovat yleisiä tapoja kovien kivien irrotuslouhinnassa. Kiven paloittelussa käytettyjä menetelmiä ovat mm. kiilaus tai räjäytys.
Lohkottujen kivituotteiden, kuten esimerkkikohteen noppakivien, raaka-aine luokitellaan louhimolla reunakivilaaduksi jota syntyy toiminnan sivutuotteena. Reunakivilaadun raaka-aine on ehjää, mutta lohkareen muoto ei ole viimeistelty ja lohkare on tavallisesti sahattavaa kivilohkaretta pienempi. Materiaalissa voi olla myös värivikoja jonka vuoksi se ei kelpaa muuhun rakennuskivituotantoon kuin lohkohtuihin kivituotteisiin.
Louhimoilla työskentelevät kivimiehet ovat erikoistuneet joko louhintaan tai murskaukseen.
Louhinnassa mukana olevat suorittavat tarpeen vaatiessa louhintaan ja räjäytystyöhön liittyvät asiat kuten porauksen, sahauksen, polton ja kiilauksen sekä itse varsinaisen räjäytyksen.
Murskaukseen erikoistuva käyttää murskauslaitosta sekä hoitaa murskausprosessia. Lisäksi murskauslaitteiden asennus ja kunnossapito kuuluvat toimenkuvaan.
Kivimies osaa käyttää louhimolla tarvittavia koneita, työvälineitä sekä materiaaleja asiantuntevasti ja turvallisesti. Vaarantamatta itsensä taikka muiden turvallisuutta sekä lisäksi hän toimii niin että ettei vaurioita rakennusmateriaalia eikä toimintaympäristöä.
Kiven jalostus
Aikaisemmin katukivinä käytettyjä noppakiviä on valmistettu käsityönä. Nykyään näitä tuotteita valmistetaan käsin vain poikkeustapauksissa. Pienillä giljotiineilla eli hydraulisilla lohkontakoneilla/lohkontalinjoilla valmistetaan lohkopintaiset nupukivet.
Usein giljotiineistä muodostetaan tuotantolinja siten, että ensimmäisen koneen teho on n. 200 tn ja sen jälkeen on useita pienempiä 50-100 tn:n lohkontakoneita. Linjan ensimmäinen kone lohkoo aihioita, joista pienemmillä koneilla valmistetaan valmiita tuotteita, noppakiviä.
Jalostukseen erikoistunut ammattimies tekee lohkareen sahauksen että paloittelusahauksen. Hän hallitsee myös kivituotteen pintakäsittelyn, (hionnan/kiillotuksen, hakkauksen, hiekkapuhalluksen, polttamisen). Lisäksi hän tarpeen vaatiessa kaiverrukset kiveen tai lohkoo sen. Kivimies osaa käyttää jalostuksessa tarvittavia koneita ja työvälineitä asiantuntevasti ja turvallisesti.
Asennukseen erikoistuneen kivimiehen tehtäväkuvaan kuuluu materiaalien käsittely ja siirto työmaalla, työmaalle sekä työmaalta pois. Kivimies asentaa ympäristökivet paikoilleen ja tuntee yleisimmät asennus ja limityskuviot. Lisäksi asentaja suorittaa asennuksessa tarvittavat mittaukset ja asennuksen käytännön suunnittelun. Kivimies osaa käyttää asennuksessa tarvittavia koneita ja työvälineitä asiantuntevasti ja turvallisesti.
Noppakiviasennus toteutettiin kaariladontana. Kiven asennus aloitettiin levittämällä hyvin tiivistetylle ja tasatulle kantavalle kerrokselle laskusorakerros. Kivet asetettiin sorakerrokseen mahdollisimman kapein saumoin ja jättämällä tiivistysvaraksi riittävästi ylimääräistä korkeutta.
Aluksi määritettiin ladottava alue ja rajattiin se linjalankojen avulla. Ensin tehtiin reunakiveys valmiiksi ja ladontaa jatkettiin alueen nurkasta ja alettiin edetä kohti toista päätyä. Kiveys asennettiin, siten, että eri väriset kivet jakautuvat tasaisesti koko työalueelle. Näin vältettiin laikkujen ja raitojen muodostuminen. Kiveyksen tasaisuus tarkistettiin välillä oikolaudalla.
Seuraavaksi asennettiin kaari ja sen sisäpuolelle etsittiin sopivat kivet. Asennusalue jaettiin sektoreihin ja työ eteni sektoreiden mukaan. Ensin tehtiin asennuksen toinen sivu josta siirryttiin asentamaan keskustan kiviä.
Noppakivien asennus eteni tästä lähtien kaari kerrallaan kunnes saavutettiin asennuksen reuna jonne tehtiin samanlainen asennus kuin alussa. Valmiin pinnan tulee olla suunnitelman mukaisessa korkeudessa ja kaltevuudessa.
Kiviä ja laattoja jouduttiin työstämään liittyvien rakenteiden kohdalla. Pääsääntönä oli, että työstöjälki vastaa mahdollisimman hyvin kiven alkuperäistä ulkonäköä ja mittavaatimuksia. Tavoitteena oli että kaikki kiventyöstöä vaativat toimet tehtäisiin ennen asennukseen ryhtymistä. Mutta tästä tavoitteesta oli käytännössä luovuttava.
Lopuksi suoritettiin kiveyksen saumaus. Asennushiekkaan upottaessa kivet lyötiin ensin tasaisen kevyesti ns. laskuvasaralla paikoilleen. Saumat lakaistiin täyteen kuivaa saumaushiekkaa ja kiveys tiivistettiin koneellisesti tärylevyä käyttäen. Tiivistys aloitettiin päällysteen reunoilta ja sitä jatkettiin kunnes kivet eivät enää liiku. Saumojen hiekoitusta ja tiivistystä jatkettiin, kunnes saumaushiekan painuminen lakkasi ja kivet eivät mainittavasti liiku.
Esimerkkikohteiden esittely 1 Ohut sisäseinäverhous 2 Noppakivet 3 Tuuletettu julkisivuverhous 4 Ohutkivilattia 5 Laattaporras 6 Katulaatat 7 Paksukivilattia 8 Reunakiveys 9 Massiiviporras 10 Rannantukimuuri