Avfallshantering
Det avfall som verksamheten ger upphov till skall läggas i avfallskärl och avlägsnas från livsmedelslokalen minst en gång per dag. Avfallskärlen utomhus skall vara sådana att skadedjur inte kan komma in i dem. Avfallet sorteras på lämpligt sätt beroende på vilken typ av verksamhet det är fråga om. Uppgifter om avfallssorteringen skall ingå i arbetsinstruktionen. I instruktionen skall också ingå kontaktuppgifter om den som är ansvarig för avfallshanteringen.
Avfallskärlen skall vara lämpade för sitt syfte. De skall rengöras regelbundet. De avfallskärl som finns i arbetslokalerna måste rengöras dagligen. Den som rör vid ett dåligt skött avfallskärl kan via sina händer överföra hälsofarliga mikrober till livsmedel. Avfallskärl som står ute skall vara försedda med lock och hållas omsorgsfullt stängda, så att inte insekter, fåglar och skadedjur kan komma in i dem.
|