Renhållning

Diskning
Kontroll av rengöring
Avfallshantering
Bekämpning av skadedjur
Till ingångssidan
terminologi

Renhållning

En välskött renhållning och god ordning skapar en grund för hygien i arbetet. Att hålla ordning är allas gemensamma ansvar. En bristfällig renhållning försämrar hållbarheten hos livsmedel då dessa utsätts för smuts och mikrober. Du själv gör säkert inte gärna dina inköp på ett ställe som ger ett smutsigt och ovårdat intryck. Du vill inte heller köpa en produkt som inte ser ut att vara i felfritt skick.

Vid rengöring och desinficering bör du följa givna anvisningar. Lämna inte någon yta eller detalj ostädad, för där förökar sig bakterier och mögel snabbt och sprider sig till livsmedlen. Väl avtvättade ytor ser rena ut och luktar rent. Ibland är en normal rengöring inte nog, utan ytorna behöver också desinficeras. Det får inte finnas några rester av tvätt- eller desinfektionsmedel på en rengjord yta som kommer i direkt kontakt med livsmedel. Maskiner och apparater som är känsliga för fukt skall rengöras på lämpligt sätt.

De lokaler där livsmedel hanteras kan bli en grogrund för mikroorganismer. Efter rengöring och desinficering måste lokaler, apparater och maskiner få torka ordentligt. Mikroorganismer trivs särskilt bra på dåligt rengjorda eller ständigt fuktiga ställen.

I bagerier och vissa andra lokaler finns det ytor som bara lämpar sig för torrengöring. Torrengöringen måste genomföras så att de anställda inte utsätts för damm och att dammet inte kan lägga sig på den rengjorda ytan eller på oförpackade livsmedel. Sätt en tydlig gräns mellan torrengöring och våtrengöring.

Underhåll och reparationer förorsakar nedsmutsning av apparater, maskiner och miljö. Det är då viktigt med en noggrann rengöring innan produktionen fortsätter. Samtidigt avlägsnas eventuella främmande substanser från de ytor som kommer i direkt kontakt med livsmedel.

Inom livsmedelsindustrin är det vid rengöring inte tillåtet att använda några andra rengörings- och desinfektionsmedel än sådana som är godkända av Livmedelsverket. Bestämmelsen gäller inte storhushåll och affärer inom dagligvaruhandeln med en livsmedelsavdelning.

För alla rengörings- och desinfektionsmedel finns anvisningar och säkerhetsdatablad som tillhandahålls av varuleverantören. Följ dem och det städprogram som ingår i planen för egenkontroll, så får du ett gott resultat och undviker att utsätta dig själv för de irritationer som olika medel kan förorsaka. Användningen av alltför starka lösningar kan så småningom leda till frätskador på ytorna, vilket ytterligare försvårar rengöringen.

exempel 1 exempel 2 exempel 3
exempel 4 exempel 5  

 

Klicka på bilden så öppnar sig ett nytt fönster .

 

Rent Skumläggning Skumläggning Rengöring av tillverkningslinjen  
Rengöring av kokkärl Renspolning med slang Renspolning med slang

Till början av sidan