Lähdeaineisto Sivukartta
Ohjeita käyttäjälle

Sanasto

Analysoida, eritellä, jäsentää, jäsennellä (esimerkiksi työn erittely osiinsa ja selvitys siitä, miten se on aikaisemmin on tehty).

Analogia, yhdenmukaisuus, yhtäpitävyys, vastaavuus (käytetään esimerkiksi, kun verrataan tunnettua uuteen …).

Evoluutio, kehitys (luonnossa kehitys on hidasta, mutta useista pienistä yksityiskohdista johtuvaa).

Filosofia, elämänviisaus; filosofinen, mietiskelevä, syvämietteinen, järkeilevä (ihmisen halu tyydyttää uteliaisuuttaan, selvittää asioita).

Hierarkia, ankara arvojärjestys. Yrityksen organisaatiossa valitsee arvojärjestys, joka on hyvin perusteltu ja matala. Se on optimaalinen eli paras mahdollinen. Tehokas liiketoimintayksikön organisaatio on kuin kolmikerroksinen pyramidi, jossa eri tasot toimivat järjestyneesti ja tosiajassa.

Innovaatio uudistus, uutuus.

Kapasiteetti, vetävyys, sisältämis- tai suorituskykykyky. Se on yrityksen suoritteiden (työn alla olevien tilausten) enimmäismäärä jonain ajankohtana.

KET = keskeneräinen tuotanto.

Koordinaatio, sopusuhtainen yhteistoiminta; koordinoida järjestää yhteen.

Liikeidea (ansaintakeino) on se toiminnan osa-alue, johon yritys erikoistuu ja jolla se aikoo harjoittaa menestyksellisesti elinkeinoa.

Logiikka, kyky ajatella johdonmukaisesti, johdonmukainen ajattelu, oppi muodollisesti pätevän päättelyn säännöistä.

Logistiikka, yritysten materiaalin hallintaan liittyvää tiedotusta ja kuljetusta. Yrityksissä se merkitsee hankinnan ja toimitusten järjestelyä.

Massaräätälöinti tarkoittaa massatuotannon keinojen hyväksikäyttöä, mutta samalla tuotantoketjun eri vaiheissa tuotetta voi muunnella asiakkaan toivomisten mukaan, tavallisesti ketjun loppupäässä.

Matriisi, kaksiulotteinen säännöstö, jonka tiedot voidaan yksilöidä suhteellisen sijaintinsa perusteella. Muodostetaan riveistä ja sarakkeista taulukko, matematiikassa x ja y –akselien suuntaiset ulottuvuudet.

Moduuli itsenäiseksi yksiköksi irrotettava osa.

Modulaarinen organisaatio, itsenäisistä osista muodostunut organisaatio. Se on lähes aina erityyppisistä moduuleista muodostunut toimintaverkko.

Optimaalinen, paras mahdollinen, ihanteellinen edullisin. Liiketoiminta pyritään optimoimaan, yksikkö ei saa olla liian suuri eikä liian pieni, vaan sopivan kokoinen (silloin se on tehokkaimmillaan, tieto kulkee nopeasti ja kaikki ihmiset tietävät mitä tekevät).

Organisaatio, organisointi, järjestely; järjestö. Yritys organisoidaan eli järjestellään tarkoitukseen sopivalla tavalla.

Projekti, hanke. Yleensä uusi toiminta alkaa projektina. Projekti on tarkoin etukäteen suunniteltu, sillä on johtaja ja mahdollisesti myös kehitysryhmä, projekti alkaa ja loppuu suunnitelman mukaan. Usein projekti jatkaa prosessina eli työprosessi jatkaa toimintaansa, kunnes sen elinkaari todetaan – kysynnän puutteen vuoksi – loppuneeksi.

Prosessointi on järjestelmällistä suunnittelua ja toimintaa tietyn tarkoituksen saavuttamiseksi.

Rationalisointi, kohottaa hyötysuhdetta ja tuottavuutta. Se on järkiperäistämistä. Siinä järjestään ja tehdään asiat tarkoituksenmukaisella tavalla.

Reaaliaika, tosiaika, tässä ja nyt. Sitä tehokkaammin yritys toimii, mitä nopeammin ja täsmällisemmin tieto saadaan sinne, missä sitä kulloinkin tarvitaan, missä ongelmakohtia syntyy.

Systeemi, järjestelmä. Systeemin suunnittelu on järjestelmällistä tulevaisuuden suunnittelua, joka nojautuu menneisyyden analyysiin.

Synergia, tapahtumien yhteisvaikutus, esim. kahden yrityksen toiminta yhdessä luo synergiaa. Yhteisvaikutusta tuottaa parempaa tulosta kuin jos molemmat toimisivat yksin. Synergiaa ei synny, jos toiminta on järjestämättä tai kaikki eivät toimi etukäteen ajatellulla tavalla.

Strategia, liikkeenjohtotaito, taito saavuttaa päämäärä, yritysjohdolla on yleensä muutama olennainen keino, jolla se pyrkii asetettuun päämäärän.

Strategisesti tärkeät asiat: tuote, hinta, jakelu ja viestintä (kommunikaatio).

Talouskuva on taseen, liikevaihdon ja voiton muodostama pylväsdiagrammi.

Tase on asetukseen perustuvan tilinpäätöksen – vastaavan (omaisuus) ja vastattavan (pääoman) – erien laskelma, jossa sekä omaisuus että pääomapuolet ovat kumpikin yhtä suuret.

Teema eli perus- tai johtoajatus.

Tosiaika, tässä ja nyt tapahtuva, reaaliaika.

Tuloslaskelma on asetukseen perustuva määrämuotoinen tilinpäätöksen laskelma, jossa liikevaihdosta vähennetään menoerät ja lopputuloksena on joko voittoa tai tappiota.

Tuotannon tekijät ovat perinteisesti: luonto, työ, pääoma ja teknillinen idea.

Työntekijä on yrityksen inhimillinen voimavara, joka jossain kohdin tuotanto- tai liiketoimintaprosessia jalostaa raaka-aineista tai olevasta aineettomasta omaisuudesta tuotteita tai palveluksia. Japanista peräisin oleva periaate: ”työläiset”, toimihenkilöt ja johtajaporras ovat työntekijöitä.

Verkostoituminen. Tämä muoto näyttäisi vakiintuvan nykykieleen, toinen muoto on verkottuminen. Esimerkiksi useampi henkilö ja yritys voi muodostaa keskinäisen, tiettyihin sääntöihin ja vuorovaikutukseen perustuvan (löysän tai kiinteän), toimintaverkon.

Virtuaaliyritys eli näennäisyritys toimii tietoverkon kautta (ei välttämättä omaa kiinteää toimipaikkaa tai omaisuutta, paitsi puhelimen yms.

Veturiyritys on yritys, joka junailee tiettyä liiketointa varten asiat ja tekee valmistus- yms. sopimuksia pienempien yritysten kanssa. Hallitsee usein asiakkaisiin päin suhteet, tekee markkinointia jne.

Voimavarat (tuotannon tekijät) työntekijät, tuotantokalusto ja pääoma.

Yrityksen profiili, taseen , liikevaihdon ja voiton muodostama pylväsdiagrammi. Kuvaa rakennetta, onko yritys pääomavaltainen vai ei.

 

 




Lisämateriaalia

Toimintoketju

Työpisteen tietotaito