Lähdeaineisto Sivukartta
Ohjeita käyttäjälle

Liiketoiminnan perusteita

Liiketoiminnan onnistumisen ratkaisee vallitseva kysyntä ja tarjonta. Eli se, mitä tuotteita tai palveluita tarvitaan ja mitä sitten valmistetaan. Toiminnalle asetetaan tekniset ja taloudelliset tavoitteet, sitten järjestellään tuotanto asiakaskysynnän mukaisesti.


Toiminnan järjestäminen
Yritystoimintaan sisältyy aina liikeidea eli tietty unelma, jotka määrää yritykselle suunnan ja päämäärän. Ne tähtäävät aina tulevaisuuteen. Päämäärä ei aina toteudu. Samoin suunta voi myös muuttua. Toimiala tuotteineen voi myös hävitä kokonaan, kuten puulaivojen valmistus aikoinaan.

Sen sijaan tavoitteet pyritään aina saavuttamaan. Tavoitteet ovat aikaan ja voimavaroihin sidottuja. Ne toimivat valinnan arvon perusteena, ja ne mahdollistavat päätösten koordinoinnin eli sopusuhtaisen yhteensovittamisen ja yhteistoiminnan.

Yrityksen tulee asettaa tavoittelemansa asiat niiden arvon mukaiseen tärkeysjärjestykseen, jolloin syntyy tavoitteiden hierarkia. Tavoitteiden tulee olla haastavia, realistisia ja johdonmukaisia.

Seuraavaksi laaditaan liiketoimintasuunnitelma, joka sisältää budjetin eli taloussuunnitelman ja realistisen kuvauksen siitä, miten toiminta aiotaan organisoida eli järjestää.

Päätöksenteon periaate: henkilö, jolla on todellinen vastuu tietyssä kohdassa organisaatiossa, tekee lopulta päätökset: mitä tavoitteita asetetaan, miten niitä toteutetaan, miten tuloksia arvioidaan tai mitataan ja miten suunnitelmaa korjataan tavoitteiden suuntaan.


Tuotteet ja niiden valmistus
Tuotteita eli hyödykkeitä on periaatteessa kahdenlaisia: tavaroita ja palveluja (sisältävät myös erilaiset oikeudet). Yrittäjän ja yrityksen henkilökunnan työpanoksen ja siihen liittyvän tietotaidon avulla tapahtuu yrityksessä tai sen toimintapiirissä tuotantopanosten yhdistely eli teollisuudessa valmistus.

Valmistus voi tapahtua yksittäin, pienissä erissä tai suurissa sarjoissa. Tuotteiden erilaistamisesta johtuen yli 80 % tuotannosta on melko työvaltaista kappaletavara- ja erätuotantoa. Prosessien ohjaus on visuaalista eli näkö- ja kuulohavaintoihin perustuvaa.

Suurten sarjojen ja automatisoidun tuotannon edellytyksenä on suuri tuotteiden menekki ja suuret markkina-alueet.


Tehokas pieni yksikkö
Pienen yrityksen etuja saavutetaan suurissakin yrityksissä siirtämällä suuri osa tuotekehityksen, esisuunnittelun ja myynnin tehtävistä ja päätösvallasta työpisteisiin ja soluihin.

Tällainen pieni yksikkö toimii usein itseohjautuvasti, eli toiminta solussa on pitkän ajan kuluessa hioutunut sujuvaksi. Solun jäsenet tietävät omat tehtävänsä mutta toimivat myös tilanteen mukaan niin, että yhteisesti sovittu tuotantokiintiö toteutuu.

Pienissä yksiköissä ja pienten määrien toimituksissa toimitaan tosiajassa – tässä ja nyt. Ryhmä päättää itse myös rahojensa käytöstä tiettyyn rajaan saakka.


Menestyksen luojat
Yrittämisen olennaisin asia on, miten omista tuotteista ja osaamisesta saadaan välitettyä tieto asiakkaalle.

Hankkeissa tarvitaan sisäisiä lahjakkaita ongelmanratkaisijoita sellaisia, jotka ideoivat, kehittävät mutta myös ratkaisevat alati syntyviä ongelmia. Ratkaisutaitoja opitaan koulutuksen ja jatkuvan toiminnan kautta. Yrityksen henkilöstölle kertyy kokemusta ja osaamista. Samalla sille kertyy sellaista ydinosaamista, jota tarvitaan tuotteiden valmistaessa ja asiakaspalvelussa.

Yritys tarvitsee myös taitoja, joiden avulla asiakkaita autetaan ymmärtämään ja tunnistamaan tarpeensa. Liiketoiminnan syntymisen kannalta on oleellista, miten asiakkaan ongelman tunnistajat ja ratkaisijat saadaan toimimaan yhdessä.

Menestyksen tekijöitä ovat strategian eli liiketoiminnan luojien lisäksi myynnin ja markkinoinnin sekä rahoituksen, hankinnan ja hallinnon edustajat yhtä hyvin kuin valmistuksen toimeenpanijat ja erikoisasiantuntijat.


 

 

 



Lisämateriaali

Yrityksen arvojärjestelmä

Toimialan menestystekijät



Pohdittavaa
Missä vaiheessa yrityksessä mietitään
 - tuotteen
  hinnoittelua
- tuotteiden tai
  palveluiden
  kustannuksia?

Mitkä erät taseessa ovat yhtä suuret?

Avoimilla markkinoilla vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki. Mitä sillä oikein ymmärretään?

Mitä päätöksenteon periaatteella tarkoitetaan?

Minkä tyyppistä tuotanto voisi olla, kun valmistetaan
kappaletavaroita
- pieniissä erissä
- suurissa sarjoissa
- massatuotantona?

Mitä etua saavutetaan, kun yritys kasvaa sopivan kokoiseksi eli ei ole liian suuri mutta ei liian pienikään?

Miten suuren yrityksen sisällä voidaan hyödyntää
a) pienen ja
    tehokkaan
    yrityksen ideaa
b) miten sisäinen
    yrittäjyys tähän
    liittyy?
 

Esimerkkejä

Puutuoteteollisuus-
kirjan jokainen luku sisältää tietopaketin jostain aiheesta. Esimerkkejä:

- Kannattava yritys 1,
   sivu 235.
- Puun kyllästys,
   lämpökäsittely,
   puristusmuotoilu ja
   taivutus, osa 2,
   sivu 83.
-  Tuotantotekniikka,
   osa 3, sivu 238.
- Puulevytehtaan
   taloudellinen
   toiminta, osa 4,
   sivu 201.
- Sahateollisuuden
   tuottavuus,
   kustannusrakenne
   ja kannattavuus,
   osa 5, sivu 201.
- Puulla yrittämään;
   Esisuunnittelu-
   vaihe, sivu 11;
   Suunnittelu- ja
   perustamisvaihe,
   sivu 25;
   Toimintavaihe,
   sivu 39.