Tehtävät  
 

1. Miten tehdään lähdeviite www-sivulle Onnelan - Suomisen Viittaaminen digitaalisiin lähteisiin -ohjeen
http://www.utu.fi/hum/satakunta/digi/
viittausopas/
- 1.3 mukaan?

3. Etsi päiväystä sivuilta
http://www.metodix.com/showres.dll/fi
/metodit/methods
ja
http://www.historylearningsite.co.uk/
evidence.htm
.
Mikä oli tulos?

 
 
 

Tutkivan työn muistilista

Kirjoitelmatyön alkuvaiheessa olosi on epävarma. Kun valitset aiheen ja pääset työn alkuun, tilanne tuntuu jo paremmalta. Epävarmuutta ja epäilyä tarvitaankin, jotta työ onnistuisi. Seuraava lista muistuttaa työn eri vaiheisiin kuuluvista asioista.

Suunnittele
Mitä haluan tietää? Millaisia pohjatietoja tai käsityksiä minulla on asiasta? Mitkä asiat pitää selvittää? Mistä paikoista ja lähteistä aion hankkia tiedon? tarvitaanko tiedon hankintaan keskustelua joidenkin ihmisten kanssa? Millaisen esityksen teen asiasta? Ketkä lukevat tai kuulevat esitykseni? Kuinka paljon aikaa on käytettävissä?

Ajattele kriittisesti
Kuka tämän tiedon on julkaissut? Kuinka tuoretta tieto on? Onko päiväystä? Mitä kirjoittaja haluaa sanoa? Onko kyse mielipiteistä vai faktatiedosta? Voinko luottaa lähteeseen? Voinko käyttää tietoja työssäni?

Kerää materiaalia
Mitä tietoja olen saanut selville? Mitä itse ajattelen? Mitä aion kirjoittaa asiasta?

Kuvaile tekemääsi työtä (esim. kirjoitelman loppuun)
Mitä suunnittelin? Sainko vastauksia kysymyksiini? Mikä oli vaikeaa? Mitä lähteitä olen käyttänyt? Miksi käytin valitsemiani lähteitä? Millaisia lähteitä hylkäsin ja miksi? Miksi valitsin juuri netin tai kirjan tai muun lähteen? Mitä työ opetti minulle?

Lähdetietojen merkintä (Tässä käytäntö voi vaihdella. Tee opettajan antamien ohjeiden mukaan.)
Lähdetiedot merkitään ensinnäkin lähdeviitteinä tekstiin. Tällöin voi minkä tahansa tiedon alkuperän nähdä annetusta lähdeviitteestä. Tee Lähdeviite tarkasti, esimerkiksi painettuihin lähteisiin viitatessasi sivunumeron tarkkuudella.

Tekstin loppuun tehdään lähdeluettelo. 
Kirjat: Kirjoittaja, Otsikko. (Kustantaja) Vuosiluku. 
Artikkelit: Kirjoittaja, Otsikko. Aikakauslehden nimi, numero, vuosiluku. Internet-lähteet: Kirjoittaja, Otsikko. (Julkaisija), julkaisupäivä, www-osoite, lukemispäivä.

Internet-lähteiden kaksi eri päiväystä tarvitaan siksi, että sivut voivat muuttua lukemisen jälkeen. Päiväys osoittaa, millaisessa muodossa olet lähdettä käyttänyt. Voit myös tallentaa sivun muistiin: selaimessa on toiminto Tallenna-nimellä. Silloin html-koodiin jää muistiin myös sivun osoite. Muistiin tallentuu sivu kuvineen kaikkineen. Mahdollisia alasivuja toiminto ei tallenna, joten ne pitää tallentaa erikseen. - Sivun tekemisen päiväys voi joskus jäädä löytymättä. Selaimen toiminnolla Tiedosto-Ominaisuudet (tai Näytä - Sivun info) voi yrittää saada tämän päiväyksen, mutta toiminto ei ole luotettava. Päiväys voi löytyä myös sivuston pääsivulta.

Lähteet: Kolla Källan! Ruotsin kouluverkko. Ann Wiklund, marraskuu 1999. Så kontrollerar du sidorna på nätet. Kolla Källan -projektiin liittyvä julkaisu (Jäljennös Dagstidningen-lehdestä). http://www.gp.se/skola/pluggad/KollaLinks/pdf/Exempel.pdf Tallennettu 28.7.2002.

Lähdekritiikki    Etiikka    Tekijänoikeus

Johdanto   Lähdekritiikki   Tutkivan työn muistilista   Verkkotiedon luotettavuus   Todistusvoimaisen tiedon hakeminen