Puhtaanapito

Astioiden pesu
Puhtaustarkkailu
Jätehuolto
Tuholaisten torjunta
Etusivulle
sanasto

Puhtaanapito

Hyvä puhtaanapito ja järjestys luovat perustan puhtaalle työskentelylle. Järjestys on kaikkien yhteinen asia. Puutteellinen puhtaanapito heikentää elintarvikkeiden säilyvyyttä, koska likaa ja mikrobeja pääsee elintarvikkeisiin. Et itsekään asioi mielelläsi paikassa, joka on epäsiistin näköinen. Et myöskään osta tuotetta, joka ei ole moitteettoman näköinen.

Kun peset ja desinfioit, noudata työohjetta. Siivoamattomia kohtia ei saa jäädä, sillä niissä bakteerit ja homeet lisääntyvät nopeasti ja leviävät käsiteltäviin elintarvikkeisiin. Hyvä pesutulos näyttää puhtaalta eikä virhehajuja ole havaittavissa. Kaikissa puhdistuskohteissa tavallinen pesutulos ei riitä, vaan tarvitaan desinfiointia puhdistuksen jälkeen. Pesu- tai desinfioimisainejäämiä ei saa olla puhdistetulla pinnalla, joka joutuu suoraan kosketukseen elintarvikkeen kanssa. Kosteudelle herkät laitteet ja näppäimistöt on puhdistettava niille sopivalla tavalla.

Elintarvikkeiden käsittelytilat voivat muodostua pieneliöiden lähteeksi. Pesun ja desinfioinnin jälkeen tilojen ja laitteiden tulee kuivua kunnolla. Mikrobit pesiytyvät erityisesti paikkoihin, jotka on puhdistettu huonosti tai joissa on jatkuvasti kosteutta.

Leipomoissa ja eräissä muissa toimipaikoissa on alueita, jotka puhdistetaan kuivilla menetelmillä. Kuiva puhdistus on tehtävä siten, etteivät työntekijät altistu pölylle eikä pöly pääse laskeutumaan puhdistetulle pinnalle eikä pakkaamattomille tuotteille. Pidä kuivan ja vedellä tehtävän puhdistuksen raja selkeänä.

Huolto- ja korjaustoimet aiheuttavat laitteiden ja ympäristön likaantumista. Hyvä puhdistus ennen tuotannon jatkamista on tärkeää. Samalla mahdolliset vierasesineet saadaan pois elintarvikkeen kanssa kosketuksiin joutuvilta pinnoilta.

Elintarviketeollisuudessa tilojen puhdistukseen saa käyttää vain Elintarvikeviraston hyväksymiä puhdistus- ja desinfiointiaineita. Tämä määräys ei koske suurtalouksia eikä päivittäistavarakauppoja, joissa on elintarvikeosasto.
Kaikilla puhdistus- ja desinfiointiaineilla on käyttöohjeet ja käyttöturvallisuustiedotteet, jotka saa tavaran toimittajalta. Noudata niitä ja omavalvontasuunnitelmaan laadittua siivousohjelmaa, niin saat hyvän tuloksen etkä altista itseäsi aineiden aiheuttamalle ärsytykselle. Liian vahvojen liuosten käyttö voi vähitellen johtaa pintojen syöpymiseen. Sen jälkeen puhdistaminen onkin entistä hankalampaa.

esimerkki 1 esimerkki 2 esimerkki 3
esimerkki 4 esimerkki 5  

 

Klikkaa kuvaa, se aukeaa uuteen ikkunaan.

 

Puhdasta Vaahdotus Vaahdotus Linjaston pesua  
Keittopatojen pesua Huuhtelua letkulla Huuhtelua letkulla

Sivun alkuun