Puhtaanapito
Hyvä puhtaanapito ja järjestys luovat perustan puhtaalle
työskentelylle. Järjestys on kaikkien yhteinen asia. Puutteellinen
puhtaanapito heikentää elintarvikkeiden säilyvyyttä,
koska likaa ja mikrobeja pääsee elintarvikkeisiin. Et
itsekään asioi mielelläsi paikassa, joka on epäsiistin
näköinen. Et myöskään osta tuotetta, joka
ei ole moitteettoman näköinen.
Kun peset ja desinfioit, noudata työohjetta. Siivoamattomia
kohtia ei saa jäädä, sillä niissä bakteerit
ja homeet lisääntyvät nopeasti ja leviävät
käsiteltäviin elintarvikkeisiin. Hyvä pesutulos näyttää
puhtaalta eikä virhehajuja ole havaittavissa. Kaikissa puhdistuskohteissa
tavallinen pesutulos ei riitä, vaan tarvitaan desinfiointia
puhdistuksen jälkeen. Pesu- tai desinfioimisainejäämiä
ei saa olla puhdistetulla pinnalla, joka joutuu suoraan kosketukseen
elintarvikkeen kanssa. Kosteudelle herkät laitteet ja näppäimistöt
on puhdistettava niille sopivalla tavalla.
Elintarvikkeiden käsittelytilat voivat muodostua pieneliöiden
lähteeksi. Pesun ja desinfioinnin jälkeen tilojen ja laitteiden
tulee kuivua kunnolla. Mikrobit pesiytyvät erityisesti paikkoihin,
jotka on puhdistettu huonosti tai joissa on jatkuvasti kosteutta.
Leipomoissa ja eräissä muissa toimipaikoissa on alueita,
jotka puhdistetaan kuivilla menetelmillä. Kuiva puhdistus on
tehtävä siten, etteivät työntekijät altistu
pölylle eikä pöly pääse laskeutumaan puhdistetulle
pinnalle eikä pakkaamattomille tuotteille. Pidä kuivan
ja vedellä tehtävän puhdistuksen raja selkeänä.
Huolto- ja korjaustoimet aiheuttavat laitteiden ja ympäristön
likaantumista. Hyvä puhdistus ennen tuotannon jatkamista on
tärkeää. Samalla mahdolliset vierasesineet saadaan
pois elintarvikkeen kanssa kosketuksiin joutuvilta pinnoilta.
Elintarviketeollisuudessa tilojen puhdistukseen saa käyttää
vain Elintarvikeviraston hyväksymiä puhdistus- ja desinfiointiaineita.
Tämä määräys ei koske suurtalouksia eikä
päivittäistavarakauppoja, joissa on elintarvikeosasto.
Kaikilla puhdistus- ja desinfiointiaineilla on käyttöohjeet
ja käyttöturvallisuustiedotteet, jotka saa tavaran toimittajalta.
Noudata niitä ja omavalvontasuunnitelmaan laadittua siivousohjelmaa,
niin saat hyvän tuloksen etkä altista itseäsi aineiden
aiheuttamalle ärsytykselle. Liian vahvojen liuosten käyttö
voi vähitellen johtaa pintojen syöpymiseen. Sen jälkeen
puhdistaminen onkin entistä hankalampaa.
Sivun
alkuun
|