Skador som mikrober förorsakar i livsmedelsarbetet
Mikrober som orsakar förskämning och hälsorisker är skadliga. Till exempel slemmighet, försurning, förruttnelse, gasutveckling och missfärgningar är fenomen som orsakas av mikrobiell nedbrytning. När mängden mikrober i ett livsmedel ökar kraftigt, försämras kvaliteten och produkten duger inte längre som föda.
Från dåligt rengjorda redskap och smuts i arbetsmiljön vandrar mikrober över till livsmedel och förstörelseprocessen påskyndas. Mikrober kan spridas via händerna. Också arbetsrutinerna påverkar livsmedlens renhet. En person som har magsjuka eller är smittbärare kan vid livsmedelshanteringen sprida smittan vidare till sina kunder.
Mikrober som förorsakar matförgiftningar och smittsamma sjukdomar kan spridas via livsmedel och vatten. En del av dem kan föröka sig i livsmedel. Hälsoriskerna ökar om det finns brister i livsmedelshanteringen och i renligheten i arbetet och miljön.
|