Mikrober

Allmän information
Temperatur
Surhet
Syre
Fukt
Skada och nytta
Tillväxtkontroll
Till ingångssidan
terminlogi

Surhet

När det gäller surhetsgraden är större delen av våra livsmedel så gott som neutrala, dvs. deras pH-värde ligger nära 7. De har hög närings- och fukthalt, och förstörs därför lätt. Många bakterier, mögel- och jästarter kan föröka sig i livsmedel. Flera mikrober bildar syra när de växer i livsmedel. Därför förstörs många livsmedel på grund av att de surnar.

 

Mikrobernas förmåga att bilda syra utnyttjas inom tillverkningen av många livsmedel genom att man tillsätter lämpliga mikrober. Sådana produkter som framställs genom att man låter mikrober jäsa är till exempel surmjölk, lagrade ostar, yoghurt, medvurst, traditionell saltgurka och surkål.

Om surhetsgraden höjs, dvs. pH-värdet sänks, kan man förhindra många bakteriers tillväxt. Möjligheten att öka surhetsgraden utnyttjas inom livsmedelstillverkningen för att förbättra smaken och hållbarheten.

exempel 1 exempel 2