Mikrobernas reproduktion och överlevnad kan påverkas
Vi kan medverka till livsmedlens hållbarhet genom lämpliga förvaringsförhållanden. En temperatursänkning hämmar tillväxten hos mikroberna. En del förstörande och hälsovådliga mikrober kan inte föröka sig eller förökar sig mycket långsamt vid förvaring i välordnade kylutrymmen. Vid saluföring av ömtåliga livsmedel är +6ºC i regel den högsta tillåtna temperaturen. För vissa livsmedel är den förvaringstemperaturen för hög, eftersom primärproduktionen sker i en miljö där det förekommer mikrober som kan föröka sig och uppgå till riskabla mängder vid ännu lägre temperaturer.
Vid industriell tillverkning är kraven på förvaringstemperaturer strängare än för affärer. I temperaturtabellerna anges de högsta tillåtna förvaringstemperaturerna för olika produkter och produktgrupper vid såväl industriell produktion som saluföring av livsmedel.
Tillsatsämnen
Tillåtna tillsatsämnen får användas i livsmedel för att förebygga de risker som orsakas av mikrober och för att förbättra hållbarheten. Med en riktig dosering säkerställer man att maten inte tillförs större mängder tillsatsämnen än avsett. Genom att följa förordningens (EU) N:o 1333/208 om livsmedelstillsatser kan man känna sig säker. Användningen av tillsatsämnen kan emellertid inte ersätta en ren och riktig livsmedelshantering.
En välordnad kylförvaring räcker inte alltid till för att uppnå en tillräcklig produktsäkerhet eller hållbarhet. Det är tillåtet att använda konserveringsmedel på det sätt som anges i förteckningen över tillsatsämnen. I förordningen om livsmedelstillsatser anges noggrant för varje grupp av livsmedel vilka tillsatsämnen som får användas och i vilka mängder.
|