Mikrober

Allmän information
Temperatur
Surhet
Syre
Fukt
Skada och nytta
Tillväxtkontroll
Till ingångssidan
terminlogi

Syre

En del mikrober kan inte växa utan syre. Sådana mikrober kallas aeroba. Aeroba är alla mögelarter samt en del bakterier och jästarter. Andra bakterier kan växa bara i syrefria miljöer. Sådana kallas anaeroba mikrober. Det finns också bakterier och jästarter som kan växa i såväl syrehaltiga som syrefria miljöer.

Det finns många olika slags mikrober. Förpackningen kan hindra att livsmedel förorenas, men inte hindra tillväxten av mikrober som kommit in i produkten innan den förpackades. Därför skall förpackade lättförstörbara livsmedel förvaras i låga temperaturer. I temperaturtabellerna anges de högsta tillåtna förvaringstemperaturerna för olika livsmedelsgrupper.

Om förpackningen skadas kan luft komma in i den och kanske också smuts. Aeroba mikrober kan också växa i läckande förpackningar. Om det kommer en låda färdigt förpackade ostar till butiken och en ostförpackning är möglig betyder det att fogen inte är tät eller att förpackningen är skadad.

exempel 1 exempel 2