Tillväxttemperatur
För varje mikrob finns en optimal tillväxttemperatur vid vilken förökningen är som snabbast. Mikroberna förökar sig snabbast vid temperaturer på 6ºC–60ºC. Temperaturintervallerna är emellertid artspecifika. När temperaturen stiger kraftigt avstannar tillväxten och mikroberna börjar förstöras. När temperaturen sjunker tillräckligt avstannar tillväxten. Kylkedjan fungerar om varan förvaras i låg temperatur hela vägen från packning, lagring och distribution till butiken och konsumenten så att kedjan bryts först när varan läggs i kundens kasse. En del mikrober, bland dem vissa som förorsakar matförgiftningar, kan föröka sig vid temperaturer nära 0ºC .
Hanterings- och förvaringstemperaturer
Genom att förvara livsmedel som lätt far illa i låga temperaturer kan man hämma mikrobernas tillväxt maximalt. En del mikrober förökar sig inte i kylskåpstemperatur. Största delen av mikroberna förstörs om produkten tillreds genom upphettning, men en del kan fortfarande föröka sig. Därför måste en produkt som inte kommer att serveras med en gång avkylas snabbt efter tillredningen. Det temperaturintervall som är mest gynnsamt för mikrobtillväxten, 60ºC–6ºC, måste passeras inom fyra timmar.
Konsumenten får ta emot allt som efter tillredningen kommer in i livsmedlet och därmed också i förpackningen. Dessa mikrober, liksom de som inte har förstörts vid tillredningen, kan föröka sig under förvaringen. Om produktens temperatur stiger under förvaringen påskyndas mikrobtillväxten. Samtidigt kan också sådana mikrober föröka sig som inte klarar sig när det är svalt. En rätt förvarad och hygieniskt hanterad produkt av hög kvalitet står sig utan att förstöras fram till den sista förbrukningsdagen.
I temperaturtabellen anges de högsta tillåtna förvaringstemperaturerna för olika livsmedel. Tillverkaren kan i sina anvisningar på förpackningen rekommendera lägre temperaturer. Den angivna hållbarhetstiden (sista användningsdag) gäller bara om den oöppnade förpackningen har förvarats i rekommenderad temperatur eller kallare.
Klicka på bilden så öppnar sig ett nytt fönster.
|
|
|
|
|
|