1: God dag, trevligt att träffas (RY 1)
RYSKA KURS 1 (Modul 0–5))

Modul 0 – Alfabet och basgrammatik


Modul 0 handlar om det ryska alfabetet, hur man skriver på ryska både för hand och på dator, hur man känner igen de ryska substantiven, vilka de personliga pronomina är och hur man räknar till tio på ryska.

Modulen innehåller också en självdiagnos där den studerande kan testa sina kunskaper både med hjälp av självrättande uppgifter, och med hjälp av uppgifter där man skickar svaren till sin lärare om man går på en kurs (uppgifterna som skickas in är märkta med ikonen inlämningsuppgift ).


Du planerar att göra en resa till Ryssland och ska ta tåget till Moskva. Bekanta dig med tidtabellerna innan du går vidare till det ryska alfabetet.

Tågtidtabeller (VR)


0.1. Det ryska alfabetet

ka
 • Мама, тема, ресторан. Börja dina studier i ryska med att lära dig det kyrilliska alfabetet. Ta dig först en titt på den historiska bakgrunden till det ryska alfabetet.
 • Studera översikten till de 33 tecknen. Reservera cirka 6 h för att lära dig alfabetet.

  Wikipedia – det ryska alfabetet
Det ryska alfabetet har
 1. Tecken som motsvarar vårt alfabet а, е, к, м, о, т. Lyssna
 2. Tecken som liknar, men som inte motsvarar vårt alfabet в, н, р, с, у, х. Lyssna
 3. Tecken som är helt olika vårt alfabet п, л, и, й, б, д, г, ф, э, ё, ю, я, ы, ь, ъ. Lyssna
Det finns sju olika s-ljud i ryskan men endast ett är rent ryskt (щ); с, з, ц, ш, ж, ч, щ Lyssna
De övriga ljuden finns i till exempel svenska, engelska och tyska.


Kursnavet – Ryska steg 1 – s-ljud

Börja öva!

fe

Ett flertal av länkarna går till MOCT– den ryska nätkursen och till Kursnavet. Komplettera med övningar i ditt läromedel. Att skriva på ryska
 1. Pröva på att skriva på ryska. Genom att klicka på de tangenter som visas på skärmen, kan du skriva kortare texter som du sen kopierar till exempelvis ett ordbehandlingsprogram. Yandex – Russkaya klaviatura
 2. Vill du installera ryskt tangentbord på din pc, högerklickar du på språkikonen nere till höger på din dator, väljer Inställningar -> Lägg till -> ok. Observera de ryska tecknens placering på tangentbordet.
 3. Installera en alternativ layout, där de kyrilliska bokstäverna ligger på motsvarande latinsk. Då behöver man bara memorera de tecken som inte har motsvarighet. Alternativ tangentbordslayout (Slaviska institutionen, Stockholms universitet)
Skrivstil

Skrivstil är bra att kunna, eftersom ryssarna själva använder skrivstil då de skriver något för hand. Titta på en video om alfabetet som skrivstil. Kommer du ihåg namnen på tecknen?
Русский алфавит (YouTube)
Basgrammatik 0

vhod

I varje modul kommer du att studera olika grammatiska fenomen i ryskan. På Wikipedia finns en översikt över den ryska grammatiken.
Wikipedia – rysk grammatik


Substantivens genus (maskulinum, femininum, neutrum).
 • De flesta ryska substantiv används både i singular och plural. Ryskan har inga bestämda eller obestämda artiklar, t.ex. карта = en karta, kartan; карты = kartor, kartorna. Studera substantivens genus i ryskan och öva.

  MOCT – substantivens genus

  Örjan Hansson – genus – hårda vokaler
 • Läs om det ryska språket och du får veta var man talar ryska och till vilken språkfamilj det hör. Läs om språkets struktur, substantivets genus, ryskans sex kasus, verb och ordföljd.

  MOCT – det ryska språket

  Läs också om substantiven i ditt läromedel, och gör flera övningar.

  Skriv upp namn på saker på ryska i ditt hem. Använd gärna färgade lappar (t.ex. maskulinum – blå, femininum – röd och neutrum – grön). Klistra upp lapparna på föremålen och memorera.
Räkneord 0–10 Personliga pronomen Självdiagnos 0

inlämningsuppgift 1. Skriv hela ditt namn med kyrilliska bokstäver. Hur skriver du namnen på dina närmaste släktingar och vänner på ryska? Skriv så många du kan och be din lärare läsa vad du skrivit. Du kan även öva skrivstil på datorn genom att välja t.ex. fonten Times New Roman, kursiv och ryskt tangentbord. Märk att speciellt skrivstilen för bokstäverna й (й), г (г), д (д), и (и) och т (т) skiljer sig från tryckbokstäverna.

För att se materialet, behöver du ha javascript aktiverat i datorns webbläsare, och Flash Player 10.

Ladda ner Flash Player gratis2. Samla 10 poäng genom att välja rätt genus för substantiven! Får du 5 poäng eller mindre, får du öva lite till.

För att se materialet, behöver du ha javascript aktiverat i datorns webbläsare, och Flash Player 10.

Ladda ner Flash Player gratis3. a) Skriv följande satser med ryska bokstäver:

För att se materialet, behöver du ha javascript aktiverat i datorns webbläsare, och Flash Player 10.

Ladda ner Flash Player gratisb) Vad skulle du svara på ryska? Använd gärna Lexin för att förstå och för att svara på frågorna. Svenskt-ryskt lexikon (Lexin)

För att se materialet, behöver du ha javascript aktiverat i datorns webbläsare, och Flash Player 10.

Ladda ner Flash Player gratis4. Ryska namn. Minns du de två ryska författarna i modul 0.1.? Vilka är deras a) förnamn respektive b) fadersnamn och c) vad hette deras pappor? Skriv in svaren på ryska och kontrollera.
Чехов
Русская виртуальная библиотека

För att se materialet, behöver du ha javascript aktiverat i datorns webbläsare, och Flash Player 10.

Ladda ner Flash Player gratis5. Personliga pronomen. Skriv in lämpliga personliga pronomen i följande fraser.

För att se materialet, behöver du ha javascript aktiverat i datorns webbläsare, och Flash Player 10.

Ladda ner Flash Player gratisTakaisinSeuraava
RYSKA
Ryska 1
Praktisk information
Innehållsförteckning
 
Modul 0
Det ryska alfabetet
Basgrammatik
Självdiagnos
Modul 1
Modul 2
Modul 3
Modul 4
Modul 5
UtbildningsstyrelsenDistansgymnasiet EDU.FI